Hoe snel groeit een baard: 10 tips voor baardgroei stimuleren en een vollere baardBekijk alle artikelen

Hoe snel groeit een baard: 10 tips om baardgroei stimuleren

Een baard laten groeien lijkt de makkelijkste taak ter wereld. Je hoeft alleen maar een paar weken te stoppen met scheren, toch? Helaas is het niet zo eenvoudig!

Snel een baard laten groeien kan behoorlijk lastig zijn zonder de juiste tips voor een vollere baard. Maar vaker dan ooit laten mannen hun scheermes links liggen en omarmen ze hun natuurlijke gezichtsbeharing (een trend die ik persoonlijk geweldig vind). Kijk maar naar de weelderige baarden van beroemdheden zoals bijvoorbeeld Jason Momoa en Drake.

Heb je je ooit afgevraagd hoe je eruit zou zien met een prachtige volle baard? Of ben je gewoon op zoek naar de beste tips voor het verzorgen van je baard of een baard laten groeien? Dan ben je hier op de juiste plek. Dit artikel bevat namelijk de beste tips om baardgroei te stimuleren en producten om kale plekken en jeuk te verhelpen voor een vollere baard. Sla deze pagina op en lees verder om te ontdekken hoe snel een baard groeit en hoe je jouw prachtige baard laat stralen van gezondheid.

Inhoud

De 3 fases van baardgroei

Baardgroei fases

Voordat we ons verdiepen in de tips voor een baard laten groeien en een vollere baard, is het handig om eerst te begrijpen hoe snel een baard groeit en welke fases van haargroei je baard doormaakt. Dit proces kan er voor iedereen anders uitzien, maar over het algemeen kan de baardgroei worden verdeeld in drie verschillende fases:

 • Anagene fase – De eerste fase van baardgroei is de anagene fase. In deze fase begint het haar te groeien en delen de cellen in de haarwortel zich zeer snel. Terwijl deze celdeling plaatsvindt, groeit het haar met ongeveer een centimeter per maand. Deze fase kan 2 tot 6 jaar duren (en soms langer!).
 • Catagene fase – De volgende fase is het kortst van de drie en vormt een soort overgangsperiode tussen de haargroei en het uitvallen van de haar. Tijdens de catagene fase stopt het haar met groeien en maakt de haar zich los van het haarzakje. Dit duurt slechts 2 tot 3 weken en markeert het einde van de actieve haargroei.
 • Telogene fase – Tijdens de laatste fase duwt een nieuwe haar de oude haar uit het haarzakje, waardoor deze uiteindelijk uitvalt. Deze fase kan 2 tot 4 maanden duren en is essentieel om nieuw haar ruimte te geven om te groeien. Zodra de oude haar is uitgevallen, begint het haarzakje de cyclus weer van voren af aan en breekt er een nieuwe anagene fase aan.

Hoe lang duurt een baard laten groeien?

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de vraag hoe snel groeit een baard (en of er al dan niet regelmatige beharing ontstaat). Houd deze factoren in gedachten tijdens het laten groeien van je baard. Factoren voor baardgroei stimuleren zijn onder andere:

Baard types

 • Leeftijd – De dikte van je baard en de mate waarin de gezichtsbeharing je gezicht bedekt, bereiken een hoogtepunt rond de leeftijd van 30 jaar. Als je jonger bent, duurt het dus misschien nog een paar jaar voor een baard laten groeien of een vollere baard laten staan.
 • Etniciteit – De haardikte bij mensen varieert sterk tussen verschillende etnische groepen en over het algemeen geldt meestal, hoe dikker het haar, hoe dikker de baard. Mensen uit mediterrane landen hebben bijvoorbeeld meestal een vollere baardgroei.
 • Erfelijke factoren – Heeft je vader of oom een volle baard? Zo ja, dan heb je meer kans op een weelderige vollere baard laten groeien. Bepaalde genetische markers, zoals gevoeligheid voor het hormoon DHT, kunnen de baardgroei stimuleren. Maar aan de andere kant kan deze gevoeligheid er juist ook voor zorgen dat je hoofdhaar minder goed groeit. Hier vind je tips voor als je last hebt van een terugtrekkende haarlijn.
 • Hormonen – Het hormoon testosteron regelt tal van lichamelijke functies bij mannen, onder andere de baardgroei. Een hoog testosterongehalte kan het makkelijker maken om een baard te laten groeien, terwijl een laag testosterongehalte het een stuk moeilijker kan maken om een vollere baard te creëren.

Hoe laat je een baard sneller groeien?

Hoe laat je een baard sneller groeien

Hoe snel groeit een baard? Als je wilt leren hoe je jouw baard sneller kunt laten groeien, is mijn eerste advies om geduldig te zijn. Het kost nu eenmaal tijd om een baard goed te laten groeien, dus blijf geduldig en probeer je baard in het begin niet te scheren of trimmen.

Naast geduldig zijn, zijn dit enkele andere belangrijke en handige tips voor het stimuleren van je baardgroei:

 • Slaap – Voldoende slaap is belangrijk om een heleboel redenen, maar zeker ook voor haargroei. Probeer elke nacht minimaal 7 tot 8 uur te slapen.
 • Beweging – Wist je dat regelmatige bezoekjes aan de sportschool je baardgroei kunnen stimuleren? Regelmatige lichaamsbeweging bevordert de doorbloeding, die op zijn beurt de haargroei op zowel het hoofd als in het gezicht kan stimuleren.
 • Ontspanning – Dit spreekt voor zich. Overmatige stress wordt gelinkt aan allerlei fysieke en mentale problemen. Zo ook stress en haaruitval, het kan de haargroei remmen en zelfs tot haaruitval leiden.
 • Stoppen met roken – Dit is iets wat iedereen die snel een baard wil laten groeien moet weten. Roken beschadigt de haarzakjes en vermindert de doorbloeding, wat beide zeer nadelig is voor de haargroei.
 • Gezond eetpatroon – Eet voldoende groenten en fruit en neem elke dag een haargroeisupplement. Op deze lijst vind je de beste vitamines voor haar- en baardgroei stimuleren!

De beste baardverzorging

Een van de belangrijkste tips die ik je kan geven voor baardgroei stimuleren, is een goede verzorging van je baard. Dit zijn onze beste tips voor een vollere baard, waarmee je jouw gezichtsbeharing in topconditie krijgt én houdt!

Een dagelijkse routine

Een dagelijkse routine voor je haar- en baardverzorging is een belangrijk onderdeel van het laten groeien van je baard. Naast haarverzorging is het sowieso belangrijk om een dagelijkse routine te ontwikkelen die bijdraagt aan alle aspecten van je gezondheid. Gezond eten, regelmatig bewegen en ontspannen zijn stuk voor stuk belangrijk als je je baardgroei wilt stimuleren.

Was je baard elke dag

Een belangrijk onderdeel van je dagelijkse baardverzorging is het wassen van je baard. Gebruik een milde baardshampoo om je baardhaar gezond te houden en de optimale omstandigheden te creëren voor nieuwe baardgroei te stimuleren. Kies een baardshampoo met baardgroei ingrediënten voor de beste resultaten, zoals de Wonder Beard™ Shampoo.

Gebruik een baardgroei serum voor betere resultaten

Naast het regelmatig wassen van je baard, is een baardgroei serum een geweldige manier voor baardgroei stimuleren. Ik raad het Wonder Beard™ Growth Serum van Hairlust aan. Dit serum bevat CAPIXYL™ Peptide Complex en caffeine voor haargroei voor een vollere baard en dikker haar.

Verminder jeuk en haarbreuk met baardolie

Iedereen die snel een baard wil laten groeien, zal je vertellen dat jeuk en haarbreuk een onvermijdelijk bijverschijnsel is. Jeuk is helaas onlosmakelijk verbonden met baardgroei, maar je kunt dit verminderen door het vochtpeil van je baard goed op peil te houden. Een baardolie houdt je haar de hele dag door goed gehydrateerd en gevoed, zodat je jeuk en haarbreuk voorgoed achter je kunt laten!

Gebruik een borstel om je baard te scrubben, stimuleren en stylen

In de douche gebruik ik graag een zachte siliconen borstel om mijn baard op milde wijze te scrubben en voor baardgroei stimuleren. Ik raad de Scalp Delight™ Scalp Massage Brush van Hairlust aan om overtollig vuil, olie en opgehoopte productresten te verwijderen.

Gebruik elke week een scrub

Eén of twee keer per week scrubben is essentieel om ingegroeide haren en baardroos te voorkomen. Een gemakkelijke manier om je haar te scrubben is door wat Scalp Delight™ Detox Scrub aan te brengen op je baard om dode huidcellen, olie en productresten op milde wijze te verwijderen.

Producten voor baardgroei stimuleren: werken ze echt?

Minoxidil

Als je je baard sneller wilt laten groeien, zullen sommige experts minoxidil aanraden. Hoewel het de haargroei zeer effectief kan stimuleren, kan het ook vervelende bijwerkingen hebben, zoals roodheid, jeuk en schilfering. Bovendien moet je het blijven gebruiken om het resultaat te behouden en kan het juist tot haaruitval leiden wanneer je stopt met het gebruik van dit middel.

Dermaroller

Dermarollers bevatten kleine naaldjes die in de huid prikken om de aanmaak van collageen te stimuleren. Hoewel het bewezen is dat dit een groot effect heeft op de huid, en mogelijk ook op haargroei op het hoofd, is er weinig bewijs dat het specifiek werkt voor baarden.

Baardgroei serum

Een baardgroei serum is een van de beste producten die je kunt gebruiken om je baard sneller te laten groeien. Dankzij de actieve ingrediënten, zoals biotine en cafeïne, stimuleert Wonder Beard™ Growth Serum de haargroei op meerdere manieren. Bovendien is ons serum gecertificeerd vegan en hormoonvrij!

Baardolie

Een andere geweldige tip voor het laten groeien van je baard, is je gezichtsbeharing goed gehydrateerd te houden. Het gebruik van baardolie houdt je baardharen zacht en kan zelfs voor een vollere baard zorgen. En als je last hebt van jeuk of haarbreuk, kan de juiste baardolie zoals Wonder Beard™ Grooming Oil met Densi’Beard™ helpen om deze problemen te verlichten.

Als je op zoek bent naar een all-in oplossing, raad ik je aan om te kijken naar een baard cadeaupakket. Deze bevatten alle producten en ingrediënten die je nodig hebt om je groeiende baard goed te verzorgen. De Wonder Beard™ Bundle biedt je drie natuurlijke en efficiënte producten voor een gemakkelijke baardverzorgingsroutine. Door voor de set te kiezen bespaar je ook nog eens 20%!

Veelvoorkomende problemen met je baard laten groeien

Als je voor het eerst probeert om je baard sneller te laten groeien, loop je misschien tegen enkele problemen aan. Gelukkig zijn de meeste veelvoorkomende problemen eenvoudig te verhelpen, maar het is altijd nuttig om je ervan bewust te zijn.

Jeuk en roos in je baard

Als je je baard voor het eerst laat staan, zul je waarschijnlijk een keer te maken krijgen met jeuk. Droogheid en roos in je baard kunnen ook ontstaan wanneer het vochtgehalte van je baard te laag wordt. Een eenvoudige manier om dit te voorkomen is door je baard elke dag te wassen, scrubben en hydrateren. Als je echter voortdurend last hebt van jeuk en schilfers, probeert je huid je misschien iets te vertellen, net zoals wanneer je last hebt van roos.

Verminder jeuk in de baard

Onregelmatige baardgroei

Tijdens het laten groeien van mijn baard, merkte ik dat sommige delen sneller groeide dan andere. Deze ongelijkmatige groei kan leiden tot een grillig patroon of kale plekken. Bovendien kan het ontmoedigend zijn als je voor het eerst probeert een vollere baard te laten staan.

Het goede nieuws is dat deze onregelmatige groei volkomen normaal is. Dit gebeurt omdat je haren niet allemaal even snel groeien. Een van de beste tips voor baardgroei stimuleren, is de verleiding om alles af te scheren en opnieuw te beginnen te weerstaan. Als je geduld hebt en accepteert dat dit er nu eenmaal bij hoort, zul je realiseren dat het misschien een paar weken langer duurt voordat je baard helemaal volgroeid is – maar de aanhouder wint!

Ingegroeide haren

Ingegroeide haren kunnen pijn en jeuk veroorzaken en ronduit vervelend zijn als je je baard snel wilt laten groeien. Vooral als je krullend haar hebt, kun je vaker te maken krijgen met ingegroeide haren. Dit kan gebeuren tijdens de anagene fase, wanneer de haar uit het haarzakje komt en vervolgens terug krult richting de huid.

Een van de beste manieren om ingegroeide haren te voorkomen, is je baard goed gehydrateerd te houden. Droogheid kan tot huidirritatie en schilfering leiden, waardoor ingegroeide haren eerder zullen ontstaan. Een goede andere tip is het regelmatig scrubben van je baard.

Al met al is het een hele onderneming om een volle baard te laten groeien. Zeker als je nog nooit hebt geëxperimenteerd met het laten groeien van je gezichtsbeharing, kan een vollere baard je look nét dat beetje extra geven en je meer zelfvertrouwen geven. Nu je bent gewapend met de juiste informatie en de allerbeste tips, wensen we je veel succes met het laten groeien van je baard!

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4 van de 59.400+ reviews

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
 • Hoe verzorg je je baard? De ultieme tips om jouw baard te wassen

  Hoe verzorg je je baard? De ultieme tips om jouw baard te wassen

 • Leer hoe haar touperen werkt + 5 andere technieken met een toupeerborstel

  Leer hoe haar touperen werkt + 5 andere technieken met een toupeerborstel

 • zonnebescherming voor het haar: haar zonnebrand

  Zonnebescherming voor het haar: Waarom moet je haar zonnebrand gebruiken?

 • Haarborstel van zwijnenhaar vs. vegan haarborstel: Voor- en nadelen

  Haarborstel van zwijnenhaar vs. vegan haarborstel: Voor- en nadelen

 • Natuurlijk droogshampoo poeder: wat zijn de voordelen?

  Natuurlijk droogshampoo poeder: wat zijn de voordelen?

Bekijk alle artikelen