Plantenpotjes PlantenpotjesGa terug

Plantenpotjes

Wie houdt er niet van wat gezellige groene planten op kantoor of thuis? Wij kunnen er geen genoeg van krijgen! Raak hier geïnspireerd.

Als je goed bent in het verzorgen van planten, groeien en vermenigvuldigen ze zich bijna als onkruid. Vooral als de plant een Pilea is, ook wel Pannekoekenplant genoemd. Je krijgt misschien de leukste, kleine babyplantjes die de kamer opnieuw opfleuren of cadeaus kunnen zijn voor vrienden en familie. Het kopen van nieuwe potten elke keer dat je Pilea babyplantjes heeft, kan echter behoorlijk duur zijn - en onder de juiste omstandigheden kan dat vrij vaak voorkomen. Dus waarom zouden de babyplantjes niet sterk worden in jouw gebruikte voedingssupplementen verpakkingen? We hebben dit op ons kantoor gedaan, en het was heel eenvoudig!

Wat je nodig hebt:

 • Een schuursponsje en eventueel wat plantaardige olie om het productlabel te verwijderen
 • Jouw gebruikte, geleegde en gereinigde verpakking
 • Scheut of stekje van een plant
 • Hydrokorrels of kiezelstenen
 • Potgrond
 • Eventueel een schaar en papier of karton ter decoratie en een touwtje om het mee vast te maken

Gebruiksaanwijzing

 1. Geniet van de heerlijke gummies of tablets en maak de verpakking leeg.
 2. Reinig de verpakking en verwijder het aangehechte productlabel. De lijm kan vastplakken, maar is er heel gemakkelijk af te wrijven met een schuurspons en wat gewone bakolie. Maak de verpakking grondig schoon met afwasmiddel om ervoor te zorgen dat alle vetresten van de olie worden verwijderd.
 3. Snijd de kleine, nieuwe babyplanten voorzichtig met een scherp mes van de moederplant af. Houd de scheut van de Pilea plant voorzichtig met je vingers vast en beweeg ze naar de plek waar de scheut uit de stengel van de moederplant komt. Dat is waar je de snede maakt.
 4. Indien gewenst, kun je de nieuwe scheuten een week of twee laten voorgroeien in een beetje water in een kleine kom, een glas of een vaas. Zorg ervoor dat de wortels altijd bedekt zijn met water. Als je daar geen geduld voor hebt, ga je gang en plant de scheuten meteen. We raden je echter aan om deze te laten wortelen voordat je ze in de verpakking plaatst, omdat dit het voor hen gemakkelijker maakt om de "moeilijke" scheiding van de moederplant te overleven.
 5. Bestrooi de bodem van de verpakking met een dunne laag hydrokorrels of kiezelstenen met een diameter van ongeveer 0,5-1 cm.
 6. Giet vervolgens de potgrond bijna tot aan de bovenkant in het potje en druk deze licht samen zodat de aarde niet te los zit.
 7. Plaats de plant in de verpakking en druk voorzichtig de potgrond rond de wortels naar beneden, zodat de plant uit zichzelf blijft staan. Vergeet niet om het voorzichtig water te geven.
 8. We hebben onze planten versierd met een strook papier en een touwtje, maar ze zijn ook zonder heel cute.
 9. Voila! Je hebt nu je schattige, kleine babyplanten geplant.

Bekijk de video guide

Lees meer upcycling guides

 • Plastic flesjes hergebruiken

  Van shampoofles tot bloemenvaas: Recycle plastic flessen.

  Lees meer
 • Zonnespiegel

  Zonnespiegel

  Lees meer