Statisch haar? Wat te doen tegen statisch haar en tips!Bekijk alle artikelen

Statisch haar? Wat te doen tegen statisch haar: 9 tips!

Steek je hand op als je ooit last hebt gehad van statisch haar!

Voor mensen met statisch haar lijkt dit soms een oneindig gevecht – vooral tijdens de droge wintermaanden. Maar er is hoop! Lees verder om alles over statisch haar te weten te komen en wat te doen tegen statisch haar!

Inhoud

Wat is statisch haar?

Als je ooit scheikundeles hebt gehad, weet je dat alles uit atomen bestaat. Die atomen zijn opgebouwd uit protonen, neutronen en elektronen. Elektronen hebben een negatieve lading. Soms ontsnappen elektronen aan hun atomen en blijven ze aan andere atomen plakken, die vervolgens een elektrische lading krijgen.

Statisch haar ontstaat wanneer je haar extra elektronen, en dus een elektrische lading, oppikt. Deze lading zorgt ervoor dat de haren elkaar als magneten afstoten. Je haar wordt ontembaar, blijft aan je huid of kleding plakken, of gaat zelfs rechtovereind staan!

Wat is de oorzaak van statisch haar?

Maar waar wordt statische elektriciteit in je haar eigenlijk door veroorzaakt? En hoe komt je haar aan deze extra elektronen?

Statisch haar wordt veroorzaakt door wrijving tussen je haar en een ander voorwerp. Bijvoorbeeld je borstel, winterjas, sjaal, enzovoort. Deze wrijving zorgt ervoor dat het voorwerp elektronen afgeeft aan je haar, waardoor de elektrische lading ontstaat.

Als de lucht vochtig is, verdwijnt deze statische lading meestal gewoon. Maar als je haar of de lucht (of beide) droog is, zul je eerder last hebben van statisch haar.

Statisch haar wordt sterk verergerd door een droge omgeving. Daarom heb je in de winter meer last van statisch haar. De koude temperatuur buiten en de droge, warme lucht binnen zorgen voor een kurkdroge omgeving, die statisch haar in de hand werkt. En als je droog of beschadigd haar hebt, zul je nog meer last hebben van statische elektriciteit in je haar.

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

Het verschil tussen statisch haar en pluishaar?

Statisch vs. pluis haar

Hoewel het effect misschien hetzelfde is – wilde, ontembare lokken – zijn statisch haar en pluishaar toch twee verschillende dingen. Pluishaar ontstaat wanneer droog, beschadigd haar vocht uit de omgeving opneemt, waardoor het haar buigt en krult. Statisch haar ontstaat daarentegen wanneer de luchtvochtigheid laag is. Daarom komt pluishaar meestal voor in de zomer (bij vochtig weer), en statisch haar juist in de winter (bij droog weer).

Het goede nieuws? Als je weet wat je kunt doen tegen statisch haar in de wintermaanden, kun je deze kennis ook gebruiken om pluishaar op afstand te houden in de zomer. Dus wat te doen tegen statisch haar?

9 tips tegen statisch haar

Zoals ik al eerder aangaf, wordt statisch haar sterk verergerd door een droge omgeving. Dus een haarverzorgingsroutine tegen statisch haar moet vooral gericht zijn op lichtgewicht hydratatie. Aanvallen is de beste verdediging, dus bescherm je haar tegen statische elektriciteit door deze eenvoudige tips tegen statisch haar te volgen.

1. Tips tegen statisch haar #1: begin met een hydraterende shampoo

Start met een hydraterende shampoo

De eerste stap in de strijd tegen statisch haar is je gewone shampoo vervangen door een shampoo voor droog haar. Mijn favoriet is Moisture Hero™ Shampoo. Deze verzorgende shampoo bevat natuurlijke ingrediënten die het haar op milde wijze reinigen en hydrateren.

Tip: Als je krullend of blond haar hebt, probeer dan deze shampoos voor de specifieke behoeften van deze haartypes.

2. Tips tegen statisch haar #2: pas je haarwasroutine aan

pas je haarwasroutine aan

Als je je haar elke dag met shampoo wast, overweeg dan om je haar wat minder vaak te wassen. Door veelvuldige wasbeurten met shampoo, kan je haar uitdrogen en vatbaarder worden voor statische elektriciteit. Om statisch haar tegen te gaan, kun je je haar beter niet meer dan twee tot drie keer per week wassen. Mijn geheim is het gebruik van Refresh Powder™ Dry Shampoo tussen wasdagen door.

Zorg er ook voor dat je je haar wast met lauw water en nooit met heet water. Een hete douche voelt misschien heerlijk, maar heet water droogt je haar uit en maakt het vatbaarder voor statische elektriciteit.

3. Tips tegen statisch haar #3: hydrateer je haar met een conditioner

Hydrateer je haar met een conditioner

Zeg mij na: gebruik altijd een hoogwaardige conditioner na het wassen met shampoo. Conditioners vullen het vochtgehalte van je haar aan, waardoor statisch haar geen kans krijgt.

Natuurlijk zijn niet alle conditioners hetzelfde. Als je fijn, dunner wordend, droog of beschadigd haar hebt, heb je behoefte aan een vochtinbrengende conditioner die je haar hydratatie en versterking biedt.

Maak kennis met Moisture Hero™ Conditioner. Deze diep hydraterende conditioner hydrateert droog en pluizig haar en versterkt de schubbenlaag om vochtverlies tegen te gaan. Plus, het is geformuleerd zonder siliconen, dus het laat geen zware productresten achter op je haar.

Zorg ervoor dat je de conditioner alleen op de lengte van je haar aanbrengt, zodat het vocht wordt geleverd op de plek waar de behoefte het grootst is.

4. Tips tegen statisch haar #4: breng een intensief voedende behandeling aan

breng een intensief voedende behandeling aan

Naast het gebruik van een conditioner na elke wasbeurt, is het verstandig om minstens één keer per maand een intensief voedende behandeling aan te brengen op je haar.

Ik raad het gebruik van Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm aan. Dit is een interessant product, want je gebruikt het vóórdat je je haar wast, in tegenstelling tot de meeste voedende haarmaskers die je op nat haar aanbrengt. Waarom? Droog haar is beter in staat om ultra-voedende ingrediënten op te nemen, zoals sheaboter, jojobaboter en zonnebloemolie. Als je haar zeer beschadigd en droog is, kun je deze balsem aanbrengen voordat je gaat slapen. Zo kunnen de ingrediënten de hele nacht inwerken.

5. Tips tegen statisch haar #5: kies een geschikte haarborstel

kies een geschikte haarborstel

Metalen kammen en borstels zijn een no-go bij statisch haar. Kies in plaats daarvan een borstel of kam gemaakt van natuurlijke materialen, zoals zwijnenhaar, hout of bamboe.

Beter nog, laat de borstel helemaal links liggen. Als je veel last hebt van statisch haar, kan de extra wrijving van het borstelen het alleen maar erger maken. Gebruik in plaats van een borstel een grove kam. Als je echt niet zonder je haarborstel kunt, spray dan voor gebruik een anti-statische haarspray op de borstel.

6. Tips tegen statisch haar #6: breng een anti-statische haarspray aan

Apply an Anti-Static Spray for Hair

Bij bijzonder droog weer (zoals in de wintermaanden), kun je je haar gedurende de dag een extra hydratatieboost geven met een anti-statische haarspray. Mijn advies? Stop een leave-in product zoals Split Fix™ Leave-in Conditioner in je tas, zodat je statisch haar altijd de baas blijft, waar je ook bent. Als je merkt dat je haar statisch wordt, breng je eenvoudigweg wat anti-statische spray aan en je zult zien dat de elektrische lading verdwijnt als sneeuw voor de zon!

7. Tips tegen statisch haar #7: kies voor natuurlijke materialen

kies voor natuurlijke materialen

Is het je wel eens opgevallen dat synthetische stoffen meer statische elektriciteit veroorzaken in je haar? Een satijnen kussensloop ziet er misschien mooi uit, maar synthetische stoffen zoals satijn kunnen statisch haar juist verergeren.

Kies daarom voor kussenslopen en handdoeken van natuurlijke stoffen zoals katoen, zijde of bamboe. Deze natuurlijke materialen zijn minder goed in het vasthouden van een elektrische lading, zodat er minder statische elektriciteit in je haar ontstaat.

Ik raad bijvoorbeeld aan om je kussensloop en dekbedovertrek te vervangen door een Silky Bamboo Pillowcase en Silky Bamboo Duvet Cover. Deze bamboestof bestaat uit gladde vezels die zowel statisch haar als klitten helpen voorkomen. Of probeer de Bamboo Hair Towel Wrap, die je haar snel droogt zonder pluizend of statisch haar te veroorzaken.

8. Tips tegen statisch haar #8: wees voorzichtig met hittestyling

wees voorzichtig met hittestyling

Hittestyling kan je haar ook uitdrogen en statische elektriciteit verergeren. Kies waar mogelijk voor een haarstijl zonder hittestyling. Als je geen afscheid kunt nemen van je krultang, zorg er dan voor dat je hittebescherming voor haar gebruikt, zoals deze natuurlijke heat protection spray zonder siliconen.

9. Tips tegen statisch haar #9: blijf uit de buurt van uitdrogende ingrediënten

blijf uit de buurt van uitdrogende ingrediënten

Geloof het of niet, maar bepaalde haarproducten bevatten ingrediënten je haar juist kunnen uitdrogen, waardoor het vatbaarder wordt voor statische elektriciteit. Sulfaten zijn een van de grootste boosdoeners, die met name krullend haar sterk uitdrogen. Als je droog of krullend haar hebt, ga dit ingrediënt dan zeker uit de weg.

Wat te doen tegen statisch haar: 5 producten om het direct te stoppen

De bovenstaande tips helpen allemaal om statisch haar na verloop van tijd te verminderen, maar wat als je nu meteen van de statische elektriciteit in je haar af moet?

Final Touch Hair Spray

Veel haarsprays drogen het haar uit, wat de kans op statische elektriciteit vergroot, maar deze niet! Final Touch Hair Spray beschikt over een unieke hydraterende samenstelling met biologisch aloë vera sap, açaibessenextract en glycerine, waardoor het ook als een anti-statische haarspray te gebruiken is. Breng Final Touch Hair Spray aan op nat haar voor een pluisvrije blowout, of op droog haar om je stijl te fixeren en statisch haar een halt toe te roepen.

Final Touch Hair Styling Stick

Maak pluizende, ongehoorzame lokken glad en stop statisch haar met dit handige product. Final Touch Hair Styling Stick bevat plantaardige antioxidanten die je haar een medium fixatie en lichte glans geven, ideaal voor haar dat niet wil gehoorzamen. Dit mini reisverpakking haarproduct is perfect om mee te nemen onderweg tegen statisch haar!

Split Fix™ Hair Oil

Droog haar is natuurlijk vatbaarder voor statische elektriciteit. Daarom is deze ultra-voedende haarolie super handig om statisch haar te stoppen. Split Fix™ Hair Oil is samengesteld met een unieke mix van lichte, maar voedende oliën die het haar hydrateren zonder het te verzwaren. (Als je nog nooit een haarolie hebt geprobeerd, lees dan dit artikel over het gebruik van olie voor haar.)

Split Fix™ Leave-in Conditioner

Als je op zoek bent naar een lichtere oplossing in plaats van een haarolie, kies dan voor een siliconenvrije leave-in conditioner. Met een boost van hydratatie, voedingsstoffen en antioxidanten, maakt deze lichtgewicht leave-in conditioner spray het haar glanzend, zacht en gezonder. Het pakt statisch haar onmiddellijk aan en verbetert de handelbaarheid voor eenvoudige styling.

Moisture Hero™ Hair Oil

Voor zeer droog, krullend of stug haar dat vatbaar is voor statische babyhaartjes, probeer deze siliconenvrije haarolie die zes voedingsrijke oliën bevat die je lokken binnendringen en hydrateren met veel vocht.

Sun Defense Hair Mist

Deze leave-in behandeling werkt als een anti-statische haarspray en biedt extra hydratatie en glans aan droog, beschadigd of pluizend haar, ofwel het soort haar dat het meest vatbaar is voor statische elektriciteit. Bovendien beschermt het je haar ook tegen schade door de zon! Gebruik deze anti-statische haarspray als onderdeel van je stylingroutine of neem hem onderweg mee om statisch haar overal de baas te blijven.

Gebruik een droogtrommeldoekje

Het klinkt misschien gek, maar een droogtrommeldoekje (of dryer sheet) is een geweldige manier om statische elektriciteit te laten verdwijnen. Droogtrommeldoekjes bevatten ingrediënten die overtollige elektronen uit je haar halen. Bewaar er een in je tas voor noodgevallen. Maar wees voorzichtig als je een gevoelige huid hebt, want sommige droogtrommeldoekjes bevatten parfums die de huid kunnen irriteren.

Probeer een handcrème

Wat te doen tegen statisch haar in een noodgeval? Als je geen droogtrommeldoekje of anti-statische haarspray bij de hand hebt, kun je ook een klein beetje handcrème gebruiken (met de nadruk op klein beetje!). Dezelfde hydraterende ingrediënten die je huid verzorgen, zullen ook je uitgedroogde lokken hydrateren en zo de elektrische lading doen verdwijnen. Maar gebruik zeker niet te veel, want dan blijft er een vet laagje achter op je haar.

Dus wat te doen tegen statisch haar? Pas je haarverzorgingsroutine aan om je haar goed gehydrateerd te houden en voeg een anti-statische haarspray toe aan je verzorgingsproducten. Door deze tips tegen statisch haar te volgen, zul je de statistische elektriciteit in je haar drastisch verminderen. Heb jij nog een gouden tip tegen statisch haar?

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4.2 van de 58.500+ reviews
op

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
  • De 6 beste natuurlijke haarmaskers om droog en beschadigd haar te herstellen

    De 6 beste natuurlijke haarmaskers om droog en beschadigd haar te herstellen

  • Hoe gebruik je een haarmasker? Volg dit deep conditioner stappenplan

    Hoe gebruik je een haarmasker? Volg dit deep conditioner stappenplan

  • De beste hydraterende conditioners tegen droog en pluizig haar

    De beste hydraterende conditioners tegen droog en pluizig haar

  • Haar Porositeit Gids: Hoog versus laag poreus haar en waarom het uitmaakt

    Haar porositeit gids: Hoog versus laag poreus haar en waarom het uitmaakt

  • Beste haarolie voor droog haar

    Beste haarolie voor droog haar - 9 redenen om natuurlijke haarolie te gebruiken

Bekijk alle artikelen