Onderzetters OnderzettersGa terug

Onderzetters

Zijn onze andere upcycling projecten te saai en ben je klaar voor een echte uitdaging? Leer nu hoe je oude plastic verpakkingen kunt hersmelten en iets splinternieuws kunt maken!

Het omsmelten van jouw gebruikte shampoo- of haarmaskerverpakkingen in iets heel nieuws is eigenlijk een stuk makkelijker dan je misschien denkt. Je hebt niet veel meer nodig dan een oven om je eigen blokken en bakjes van gebruikt plastic te maken, en ze zijn ontzettend decoratief, bijvoorbeeld als onderzetters voor een waterkaraf op kantoor of als een kleurrijk dienblad voor kaarsen in de woonkamer. Lees hier meer en bekijk hoe in de video.

Wat je nodig hebt:

 • Jouw gebruikte, geleegde en gereinigde verpakking
 • Een scherpe schaar of mes
 • Een oven
 • Bakpapier
 • Een houten mal met klemmen of twee houten snijplanken en een deegroller
 • Optioneel: cake- of koekvormpjes om de onderzetters uit te snijden
 • Hittebestendige handschoenen of ovenwanten
 • Pannenlappen
 • Een beetje geduld. Het plastic moet een paar keer in en uit de oven gaan als je het echt dun en met een mooi marmer patroon wilt, omdat het heel snel afkoelt. Het is echter eenvoudig om dit in de loop van een paar dagen te doen, dus zelfs als het plastic afkoelt, kan het weer opnieuw worden opgewarmd.

Gebruiksaanwijzing

 1. Geniet van de producten, maak de verpakkingen leeg en maak ze grondig schoon.
 2. Gebruik een schaar of scherp mes om de verpakking in stroken en kleinere stukken te snijden.
 3. De verschillende soorten kunststof smelten bij verschillende temperaturen. Meng alleen dezelfde soorten plastic.
 4. Verwarm de oven voor op 180 graden als je PE-plastic wilt laten smelten, waar de shampoo- en conditionerverpakkingen van zijn gemaakt. Indien je het plastic van de haarmaskers wilt smelten, wat PP-plastic is, moet de oven worden verwarmd tot ongeveer 190 graden. Probeer het, maar zorg ervoor dat de hitte niet te hoog staat, omdat hierdoor het oppervlak van het plastic bruin kan worden.
 5. Leg de plastic strips op een bakplaat met bakpapier in een willekeurig patroon, zoals in de video wordt getoond. Leg ze in de oven en controleer ze regelmatig. Ze mogen niet zo veel smelten dat ze volledig vloeibaar worden - ze moeten gewoon iets in elkaar smelten, zodat je ze kunt modelleren en kneden.
 6. Na ongeveer 10-15 min in de oven ziet het plastic er plakkerig uit. Haal het nu uit de oven. Let op: het plastic is erg heet en plakkerig! Gebruik de hittebestendige handschoenen.
 7. Om het marmerachtige patroon te creëren, pak je de klomp plastic met beide handen op (met hittebestendige handschoenen aan!) en draai je het een keer (met je rechterhand en linkerhand tegen de klok in). Vouw het een keer in het midden en draai het nogmaals in dezelfde richting als hiervoor. Doe het snel omdat het plastic snel afkoelt. Mogelijk moet je dit in verschillende stappen doen, omdat het plastic snel afkoelt en moeilijk te hanteren is. WAARSCHUWING: draag hittebestendige handschoenen! Indien het plastic in contact komt met de huid, spoel dan lang met koud water en breng dan honing aan. Honing is ongelooflijk goed voor het genezen van brandwonden en geneest brandwonden vaak veel sneller dan andere medicijnen of producten.
 8. Zodra de klont plastic goed is gemodelleerd en de kleuren bij elkaar komen, plaats je het terug op de bakplaat in de oven.
 9. Na ongeveer 10 minuten, haal je het stuk eruit en leg je het snel onder druk in bijv. de mal die je ervoor hebt gemaakt. Voor ons project hebben we geen mal gebruikt, maar twee houten snijplanken bedekt met bakpapier. Druk ze samen om de gewenste dikte te krijgen. Mogelijk moet je dit deel van het proces ook in een paar stappen uitvoeren. Wij gebruikten een deegroller om hem plat op een stuk bakpapier te rollen, en we deden dit verschillende keren omdat het plastic snel afkoelde. Pas op dat je het plastic niet te scheef knijpt. Wanneer je geen mal gebruikt, zijn de randen niet helemaal recht, maar dat heeft zijn charme en je hoeft geen tijd te besteden aan het samenstellen van een mal in de werkplaats. We gebruikten koekvormpjes van metaal om kleine, cirkelvormige onderzetters uit de uitgerolde en verwarmde plastic massa te verwijderen. Gebruik vormpjes die iets groter zijn dan je gewenste eindresultaat, want plastic krimpt als het afkoelt. Wees echter voorzichtig, want de metalen vormpjes worden erg heet, dus zorg ervoor dat je de vormpjes indrukt met een houten snijplank. Dit kan gemakkelijk, snel en goedkoop thuis in de keuken worden gedaan.
 10. Leg iets heel zwaars op de "mal" of gebruik klemmen om de druk op het plastic te houden terwijl het afkoelt. Kunststof krimpt een beetje wanneer het afkoelt, dus de klemmen moeten mogelijk elke 2 tot 5 minuten iets worden aangedraaid wanneer je een vorm gebruikt.
 11. Laat het plastic volledig afkoelen voordat je het van het bakpapier verwijdert of uit de mal haalt. Dit kan tot 2 uur duren, afhankelijk van hoe dik het plastic is. Bij dunne onderzetters, zoals degene die in de handleiding zijn gemaakt, duurt het niet meer dan 30 minuten voordat ze volledig zijn afgekoeld.
 12. Voila! Je hebt nu een prachtig plastic bakje of een kleurrijke onderzetter.

Bekijk de video guide

Lees meer upcycling guides

 • Plastic flesjes hergebruiken

  Van shampoofles tot bloemenvaas: Recycle plastic flessen.

  Lees meer
 • Plantenpotjes

  Plantenpotjes

  Lees meer