8 pH neutrale shampoos die je huid en haar in balans brengenBekijk alle artikelen

Waarom is pH belangrijk voor je haar en hoofdhuid? De 8 beste pH neutrale shampoos

Wist je dat de pH waarde van cruciaal belang is voor de gezondheid van je huid en haar? Als je je ooit hebt afgevraagd wat pH met je haar doet of als je moeite hebt om de juiste shampoo te vinden, dan ben je hier op de juiste plek.

Hoe komt het toch dat sommige shampoos als een dagje wellness voor je haar aanvoelen, terwijl andere de plank volledig misslaan? Dit zou weleens aan de pH waarde van je shampoo kunnen liggen, één van de geheimen achter een gezonde hoofdhuid en stralende lokken.

Ik snap het, in de wereld van haarverzorging zie je soms door het bomen het bos niet meer. En dan moet je ook nog eens rekening moet houden met de zuurtegraad? Maar geen zorgen, het is eenvoudiger dan je denkt. In dit artikel duiken we samen in de fascinerende wereld van pH neutrale shampoo en leg ik je uit hoe dit je haar en hoofdhuid in balans kan houden. Ontdek samen met mij de beste pH neutrale shampoos die zijn afgestemd op verschillende haarbehoeften, van droog en breekbaar haar tot futloos haar dat wel wat extra volume kan gebruiken.

Inhoud

Waarom is de pH van shampoo belangrijk?

De pH waarde van je shampoo is geen overbodig detail – het is een allesbepalende factor voor de gezondheid van je haar.

Laten we deze mysterieuze term eerst eens ontrafelen. Je kent hem misschien nog van de middelbare school: de pH waarde, ofwel zuurgraad. Dit getal geeft aan hoe zuur of basisch een stof is. De pH-schaal loopt van 0 tot 14, waarbij 7 neutraal is. Alles onder de 7 is zuur en alles boven de 7 is basisch.

Maar waarom is dit zo belangrijk? Als de pH van je shampoo te hoog of te laag is, wordt de kwetsbare balans van je haar en hoofdhuid verstoord. Een te hoge pH waarde kan ervoor zorgen dat de haarschubben open gaan staan. Dit kan leiden tot pluizig, statisch haar of haarschade. Aan de andere kant kan een lage pH waarde de haarschubben doen samentrekken, waardoor je lokken slap en futloos worden. Bovendien heeft de pH waarde directe gevolgen voor de werkzaamheid. Een milde shampoo met de juiste pH waarde zorgt voor effectieve reiniging, zonder het haar van essentiële oliën te ontdoen.

Een pH neutrale shampoo is nog belangrijker als je te maken hebt met hard water, dat een hogere pH heeft. Haarverzorgingsproducten met een lage pH neutraliseren het basische water en voorkomen zo schade aan de haarschubben en hoofdhuid.

Wat is de beste pH voor je huid en haar?

Laten we de cijfers er eens bij pakken. De pH waarde van je haar is ongeveer 3,7 en die van je hoofdhuid is 5,5. Ze zijn dus allebei aan de zure kant. Hoewel zuur misschien niet zo prettig klinkt als het over je haar gaat, is dat precies waar je lokken goed op gedijen!

Als we kijken naar de optimale pH voor zowel je huid als je haar, is het belangrijk om zo dicht mogelijk in de buurt te blijven van hun natuurlijke pH waarde. Idealiter ligt de pH van je shampoo tussen de 4,0 en 5,5. Deze zuurgraad helpt om de haarschubben glad te houden en houdt je hoofdhuid in balans, zodat je haar op een gezonde manier kan groeien.

Wat is een pH neutrale shampoo?

Laten we alles eens op een rijtje zetten. Een pH neutrale shampoo is een weldaad voor je haar en hoofdhuid. Een shampoo met een lage pH waarde heeft ongeveer dezelfde zuurtegraad als je huid en haar (tussen de 4,0 en 5,5).

Je vraagt je misschien af of alle shampoos niet gewoon pH neutraal zijn? Helaas niet. Uit een onderzoek uit 2014 bleek dat slechts 38% van de 123 verschillende geteste shampoos een pH waarde van minder dan 5,5 had. Dit is best opmerkelijk als je bedenkt dat hetzelfde onderzoek uitwees dat shampoos met een pH waarde van meer dan 5,5 de hoofdhuid en het haar kunnen beschadigen. En wat nog erger is: veel merken houden de pH waarde van shampoo geheim door dit simpelweg niet op het label te vermelden.

Gezien deze geniepige praktijken, is het verstandig om shampoos die hun pH waarde geheimhouden, links te laten liggen. Kies voor transparante merken die hun pH waarde duidelijk vermelden, zodat je haar en hoofdhuid optimaal in balans blijven. Niemand zit immers op geheimzinnigheid te wachten als het om de gezondheid van je haar gaat?

Voordelen van pH neutrale shampoo

  1. Milde reiniging: basische producten kunnen te agressief te werk gaan, natuurlijke oliën strippen en je haar uitdrogen. Maar een pH neutrale shampoo reinigt je haar op milde wijze, zodat je lokken gezond en gelukkig blijven.
  2. Bescherming van de haarschubben: basische haarproducten openen de haarschubben en maken je haar vatbaar voor schade. Een neutrale shampoo met de juiste pH voor huid en haar zorgen ervoor dat de haarschubben gesloten en glad blijven.
  3. Hoofdhuid in balans: als de pH van je shampoo te hoog is, kan dit de zuurgraad van je hoofdhuid beïnvloeden en irritatie, jeuk en droogheid veroorzaken. Een shampoo met de juiste pH houdt de zuurgraad van je hoofdhuid in balans.
  4. Kleurbescherming: zeg maar gedag tegen vroegtijdige kleurvervaging. pH neutrale shampoo is een kleurbeschermende shampoo om de levendige tint van je haar te beschermen, zodat je langer van je mooie kleur kunt genieten.
  5. Bescherming tegen pluishaar en haarbreuk: als de pH waarde van je shampoo te hoog is, geeft het je haar een negatieve elektrische lading. Dit kan leiden tot wrijving, pluizig en statisch haar. Een pH neutrale shampoo zorgt daarentegen voor gladde, gehydrateerde lokken.

Hoe vind je de pH waarde van je shampoo?

Nu je weet hoe belangrijk de pH waarde van je haarverzorgingsproducten is, wil je waarschijnlijk graag weten hoe het met jouw favoriete producten zit. Zo kom je erachter wat de pH van je shampoo is:

  1. Controleer het label: begin bij de basis. Soms wordt de pH waarde duidelijk vermeld op het label of de website van het merk. Ga op zoek naar termen zoals ‘pH neutraal’ of een specifieke pH waarde. Eitje, toch?
  2. Neem contact op met het merk: kom je er niet uit met wat speurwerk? Neem dan rechtstreeks contact op met de fabrikant. Een snel mailtje kan duidelijkheid scheppen over de pH van je shampoo.
  3. Test thuis de pH van je shampoo: zin in een scheikundig experimentje? Kies dan voor de doe-het-zelf pH test. Je vindt pH strips online of bij de plaatselijke apotheek. Breng wat shampoo aan op de strip, vergelijk de kleur met de pH schaal en voilà, je hebt het geheim ontcijferd!
  4. Online bronnen: het internet is een schatkamer van informatie. Er zijn genoeg slimmeriken die de pH waarde van allerlei populaire shampoos hebben getest en gedeeld. Een snelle zoekopdracht kan je heel wat speurwerk besparen.

Ben je niet blij met het resultaat of ben je op zoek naar de beste shampoo met een lage pH waarde? Lees dan snel verder en ontdek welke pH neutrale shampoos ik aanbeveel.

Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Hoewel een lage pH waarde cruciaal is, is dat niet de enige factor die bepaalt of een shampoo geschikt is voor jouw haar. Dit zijn vier andere factoren waar je rekening mee moet houden als je shampoo koopt:

1. Haartype

Er bestaat geen pasklare oplossing, zelfs niet als het om pH neutrale shampoo gaat. Houd altijd rekening met je haartype, of je nu vet, droog, krullend of steil haar hebt. Verschillende shampoos zijn afgestemd op verschillende behoeften, dus het vinden van de perfecte match voor jouw haartype kan een wereld van verschil maken.

2. Ingrediënten

Kijk eens naar de lijst van ingrediënten. Ga op zoek naar voedende bestanddelen zoals natuurlijke oliën, antioxidanten en versterkende proteïnen. Verzorgende ingrediënten van hoge kwaliteit zijn onmisbaar om je haar in optimale conditie te houden.

Ik raad je aan om uit de buurt te blijven van sulfaten, siliconen, parabenen en ftalaten, uitdrogende alcohol, minerale oliën en synthetische parfums. Deze ingrediënten kunnen je haar uitdrogen of verzwaren en zelfs je gezondheid in gevaar brengen. Gebruik dus altijd een siliconenvrije shampoo voor gezonder haar!

3. Specifieke haarproblemen

Is je haar geblondeerd of geverfd? Of heb je last van roos of pluishaar? Ga dan voor een shampoo die speciaal is samengesteld om deze problemen aan te pakken. Zo ben je verzekerd van een persoonlijke haarverzorgingsroutine die net zo uniek is als jij.

4. Diervriendelijk en duurzaam

Leef je milieubewust? Kies dan voor een shampoo die aansluit op jouw leefstijl. Veel merken bieden nu diervriendelijke, duurzame opties die lief zijn voor je haar én de planeet.

De 8 beste pH neutrale shampoos

Klaar om de beste pH neutrale shampoos te ontdekken? Al deze milde shampoos hebben een pH waarde tussen de 4,0 en 5,2 – ideaal voor je haar en hoofdhuid dus. Deze neutrale shampoos zijn specifiek geformuleerd voor verschillende haartypen en behoeften, zodat iedereen de perfecte match kan vinden.

Beste shampoo pH neutraal voor haaruitval: Grow Perfect™ Shampoo

Worstel je met haaruitval? De Grow Perfect™ Shampoo biedt een optimale pH waarde en is specifiek ontworpen om de haargroei van dun haar te stimuleren. Het bevat natuurlijk Anagain™, cafeïne en biologische rozemarijnolie om de bloedsomloop van de hoofdhuid te stimuleren, de haargroei te bevorderen en haaruitval te voorkomen.

pH waarde shampoo: 4,5 - 5,0

Voor de ultieme transformatie combineer je deze milde shampoo met de Grow Perfect™ Conditioner. Samen blaast dit dynamische duo je fijne haar nieuw leven in.

Beste shampoo pH neutraal voor krullen: Curl Crush™ Shampoo

Maak kennis met de Curl Crush™ Shampoo – de nieuwe BFF van jouw krullenbos. Deze sulfaatvrije, low-poo shampoo betekent een ware revolutie voor alle soorten krullend haar. Dankzij een unieke mix van vegan microproteïnen, voedende plantenextracten en oliën zorgt deze pH neutrale shampoo voor veerkrachtige, zachte en pluisvrije krullen.

pH waarde shampoo: 4,5 - 5,0

Voor de optimale krulverzorging combineer je deze neutrale shampoo met de Curl Crush™ Conditioner. Dit krachtige duo met een lage pH waarde versterkt de natuurlijke schoonheid van je krullen.

Beste shampoo pH neutraal voor broos haar: Split Fix™ Shampoo

Heb je te maken met breekbaar, beschadigd haar? De Split Fix™ Shampoo is jouw redder in nood! Deze shampoo met een lage pH is speciaal ontwikkeld voor haar dat gevoelig is voor gespleten punten en haarbreuk. Het is rijk aan jojoba-olie-esters en biologische plantenextracten die je lokken voeden en revitaliseren, waardoor het weer glad, zacht en soepel wordt!

pH waarde shampoo: 4,5 - 5,0

Voor de ultieme reddingsmissie combineer je deze neutrale shampoo met andere Split Fix™ producten, zoals het Hair Mask, Conditioner en de Leave-in Conditioner. Samen vormen ze een ijzersterk team dat je haar intensief verzorgt en weer laat stralen.

Beste hydraterende shampoo pH neutraal: Moisture Hero™ Shampoo

Zeg vaarwel tegen pluishaar met de Moisture Hero™ Shampoo! Dit juweeltje met een lage pH is ontworpen om je dorstige lokken langdurig te hydrateren. Deze rijke formule bevat vochtinbrengende oliën, biologische inuline en microproteïnen die ervoor zorgen dat je haar meer vocht vasthoudt.

pH waarde shampoo: 4,5 - 5,0

Om je haar optimaal te hydrateren combineer je deze milde shampoo met de Moisture Hero™ Conditioner. Samen brengt dit dynamische duo het vochtgehalte van jouw lokken weer op peil.

Beste scrub shampoo pH neutraal: Scalp Delight™ Detox Scrub

Verwen je hoofdhuid met de Scalp Delight™ Detox Scrub. Deze verfrissende scrub is ideaal om een droge, vette of jeukende hoofdhuid te verlichten. Deze neutrale shampoo bevat haverextract, aloë vera en rozemarijnolie. Het verwijdert opgehoopte productresten, overtollig talg en schilfers op milde wijze, kalmeert de hoofdhuid en houdt de pH waarde van de huid in balans.

pH waarde shampoo: 4,0 - 4,5

Voor de beste ervaring combineer je deze pH neutrale shampoo met de Scalp Delight™ Detox Conditioner en de Scalp Massage Brush. Deze spabehandeling zorgt niet alleen voor effectieve reiniging, maar legt je hoofdhuid ook eens goed in de watten.

Beste volume shampoo pH neutraal: Volume Wizard™ Shampoo

Iedereen met fijn of futloos haar opgelet! Maak kennis met de Volume Wizard™ Shampoo! Deze milde shampoo is rijk aan biologische fruitextracten en verstevigende proteïnen, waardoor je haar meer volume krijgt en onweerstaanbaar zacht en gevoed aanvoelt.

pH waarde shampoo: 4,0 - 4,5

Ga voor maximaal volume door deze pH neutrale shampoo te combineren met de Volume Wizard™ Conditioner en stylingproducten uit dezelfde lijn. Samen geven ze jouw lokken de va-va-voom die ze verdienen!

Beste paarse shampoo pH neutraal: Enriched Blonde™ Silver Shampoo

Blondines, laat jouw gouden lokken stralen met de Enriched Blonde™ Silver Shampoo! Deze sulfaatvrije paarse shampoo is ideaal om ongewenste kopertinten te neutraliseren. Deze milde shampoo verheldert en verwent je haar met biologische ingrediënten die beschadigd geblondeerd haar voeden en herstellen.

pH waarde shampoo: 4,8 - 5,2

Voor een optimaal resultaat combineer je deze pH neutrale shampoo met de Enriched Blonde™ Silver Conditioner – het perfecte duo om de levendige uitstraling van je blonde lokken te behouden!

Beste shampoo pH neutraal voor roos: Instant Relief™ Dandruff Shampoo

Worstel je met roos? Instant Relief™ Dandruff Shampoo brengt verlichting en herstelt de pH balans van je hoofdhuid. Deze milde shampoo bevat antimicrobieel Dermosoft® Decalact MB en teatree-olie om de symptomen van roos te bestrijden. Hierdoor behoren schilfering, jeuk en huidirritatie tot het verleden!

pH waarde shampoo: 4,0 - 4,5

5 verzorgingstips om je pH waarde in balans te houden

Naast het gebruik van een shampoo met een lage pH waarde kun je nog meer doen om de zuurgraad van je haar en hoofdhuid in balans te houden. Dit zijn mijn tips voor een harmonieuze haarverzorging:

1. Ga voor een milde conditioner

Kies een conditioner die aansluit op de pH waarde van je haar. Dit zorgt ervoor dat je haar optimaal wordt gereinigd en gevoed. Alle bovenstaande conditioners hebben ook een lage pH!

2. Gebruik pH neutrale stylingproducten

Gebruik pH neutrale stylingproducten Niet alleen je shampoo en conditioner hebben invloed op de pH van je haar, ook stylingproducten spelen een rol. Ga op zoek naar pH neutrale producten die je kapsel de finishing touch geven zonder de zuurgraad van je haar aan te tasten. Dit zijn mijn favorieten:

3. Spoel je haar na met koud water

Spoel je haar na het wassen altijd met koud water. Dit sluit de haarschubben, waardoor het haar meer vocht vasthoudt en de pH waarde in balans blijft.

4. Was je haar niet te vaak

Hoewel een goede haarhygiëne belangrijk is, kan overmatig wassen je haar ontdoen van zijn natuurlijke oliën. Vind de juiste balans om je haar schoon te houden zonder te overdrijven.

5. Experimenteer met appelazijn

Appelazijn (met een pH waarde van ongeveer 2-3) kan je haar een extra pH boost geven, zeker als je in een regio met hard water woont. Verdun de appelzijn met water en gebruik het als een spoeling na het wassen met shampoo om het basische effect van hard water tegen te gaan. Pas wel op dat je het niet te vaak gebruikt – zoals je inmiddels weet, is balans de sleutel!

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

Je weet nu alle ins en outs over dit goed bewaarde haarverzorgingsgeheim: de pH balans. Shampoo met een lage pH waarde is niet zomaar een trend, het is een must voor gezond haar. Het draait allemaal om de harmonieuze verzorging van je haar en hoofdhuid. Of je nu op zoek bent naar de beste pH neutrale shampoo of huidirritatie en roos wilt aanpakken, de oplossing ligt in het begrijpen en behouden van die cruciale pH balans.

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4.2 van de 58.500+ reviews
op

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
  • De voordelen van aloë vera voor haar + aloë vera verzorging

    De voordelen van aloë vera voor haar + aloë vera verzorging

  • Bamboe haarhanddoek: Daarom heb jij er een nodig

    Bamboe haarhanddoek: Daarom heb jij er een nodig

  • Droge hoofdhuid? 9 tips voor een jeukende hoofdhuid

    Last van een droge en jeukende hoofdhuid? Probeer deze 9 tips

  • pluizig haar

    Wat te doen tegen pluizig haar? 9 Bewezen tips tegen pluishaar

  • zwaar beschadigd haar door blonderen herstellen

    Zwaar beschadigd haar door blonderen herstellen: 10 makkelijke stappen!

Bekijk alle artikelen