bamboe dekbedovertrekBekijk alle artikelen

Zijde vs. bamboe dekbedovertrek: welke is beter?

Als je op zoek bent naar luxueuze lakens die zacht zijn voor de huid, je haar en het milieu, dan kies je voor beddengoed gemaakt van bamboe of zijde. Maar welke is nou beter? Ontdek het hier.

Zijde en bamboe beddengoed zijn de beste keuzes voor het behoud van de gezondheid van zowel je huid als je haar. Maar waarom? Wat maakt hen zo uniek? Ik zal je door enkele veelvoorkomende soorten lakens leiden en de voor- en nadelen van zowel zijde beddengoed als bamboe beddengoed op een rijtje zetten. Ik zal je ook vertellen welke wint als het gaat om het kiezen van de beste lakens.

Inhoud

5 veelvoorkomende beddengoed materialen

1. Linnen

Linnen is een duurzaam materiaal dat wordt gemaakt van vlasstengels. Afhankelijk van het soort linnen kan het een ruwe textuur hebben en nadelige effecten veroorzaken op je haar en huid.

2. Katoen

Katoen is een van de meest populaire materialen voor dekbedovertrekken en is te vinden in verschillende vormen. Katoen kan de olie en het vocht van je huid en haar opnemen, waardoor je huid en haar droog of pluizig worden.

3. Polyester

Polyester is samengesteld uit synthetische materialen. Het is niet erg ademend en het kan de gevoelige huid irriteren. Bovendien is het niet de meest geschikte optie als je om het milieu geeft.

4. Zijde

Zijde lakens, gemaakt van zijderupsen, zijn een zachter alternatief voor katoen of polyester. Het gladde en luxueuze materiaal helpt wrijving gerelateerde schade te voorkomen.

5. Bamboe

Gemaakt van bamboescheuten, bamboe lakens zijn ademend, zacht en ideaal voor het reguleren van de temperatuur.

Waarom kies je voor zijde of bamboe lakens?

In tegenstelling tot andere beddengoed materialen zijn zowel bamboe als zijde lakens:

Hypoallergeen

Bamboe en zijde lakens zijn bestand tegen stof en schimmel; dit helpt allergische reacties op de huid te voorkomen.

Wrijving verminderend

Een zijde en bamboe dekbedovertrek helpen wrijvingsschade te verminderen dankzij de zachte en gladde textuur.

Vocht vasthoudend

Zowel zijde lakens als bamboe lakens trekken geen vocht uit je haar en huid zoals katoen dat kan. Ze helpen je huid en haar 's nachts vocht vast te houden, zodat je niet uitgedroogd wakker wordt.

Ademend

Zijden en bamboe lakens zijn minder strak geweven dan andere materialen. Dit betekent dat ze een betere luchtstroom hebben en doorlaten.

Temperatuurregeling

Zowel bamboe beddengoed als zijde beddengoed zijn verkoelend, wat helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur. Nooit meer zweten tijdens de nacht! Aan de andere kant houden ze je ook warm tijdens die koude winternachten.

Luxueus

In tegenstelling tot katoen of polyester zijn zowel bamboe lakens en zijde lakens een luxueuzere keuze. Ze zijn allebei erg glad en zacht, duurzamer en vaak gemaakt met hogere kwaliteitsnormen.

Kreukbestendig

De vezels in zijde en bamboe stof zijn kreukvrij, dus strijken of stomen is niet langer nodig.

Duurzaam

Zowel een zijde als bamboe dekbedovertrek is duurzaam en gaan lang mee. De natuurlijke vezels in beide zijn sterk en kunnen bij goed onderhoud langer meegaan dan andere soorten materialen.

Antibacterieel

Zijde en bamboe beddengoed zijn antibacterieel en schimmelwerend. Ze houden minder snel vocht vast, waardoor ze schimmelbestendig zijn.

Voor wie zijn zijde of bamboe lakens geschikt?

Hoewel zowel bamboe beddengoed als zijde beddengoed voor iedereen geschikt is, kunnen sommigen er meer van baat bij hebben en van genieten dan anderen. Deze mensen zijn of hebben:

Gevoelige huidtypes

Als je gevoelig bent voor huidirritatie, vooral met polyestermengsels, is beddengoed van bamboe en zijde wellicht de beste aankoop voor jouw huid.

Liefhebbers van luxe

Als je beddengoed wilt dat weelderig aanvoelt en er ook nog eens luxueus uitziet, dan is een zijde dekbedovertrek en/of bamboe dekbedovertrek iets voor jou. Ze zijn zacht, sterk en huid- en haar veiliger dan andere materialen. Bonus? Een bamboe dekbedovertrek heeft de luxe zonder het luxe prijskaartje.

Warme slapers

Heb je het vaak warm als je slaapt? Heb je moeite om het "koele" deel van je lakens te vinden en je daardoor constant moet woelen en draaien? Een zijde en/of bamboe dekbedovertrek is dan perfect voor jou. Ze hebben een geweldige luchtstroom en helpen bij de temperatuurregeling.

Allergiegevoelig

Als je gevoelig bent voor stof, schimmel of meeldauw, wil je misschien wel die katoenen of polyester lakens weggooien. Zowel zijde beddengoed als bamboe beddengoed zijn hypoallergeen, dus allergievriendelijk.

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

Pluizig, droog of beschadigd haar types

Pluizig haar en droog haar kan moeilijk te hanteren zijn. Overstappen op zijde of bamboe lakens kan hierbij helpen. Omdat ze geen olie absorberen, kan een zijde dekbedovertrek net zoals een bamboe dekbedovertrek het vocht vasthouden en pluizig haar helpen te verminderen.

Voor beschadigd haar zal de zachte textuur helpen om te voorkomen dat je haar beschadigd raakt door wrijving. Als je op zoek bent naar meer manieren om beschadigd haar te herstellen, vind je hier een gids over hoe je gebroken haar kan herstellen.

Krullende haar types

Gekrulde en stugge haartexturen kunnen vatbaar zijn voor pluis, haarbreuk en vochtverlies. Een zijde dekbedovertrek of bamboe dekbedovertrek helpt je om je krullen 's nachts gedefinieerd te houden, terwijl het vocht vastgehouden wordt. Wil je meer weten over andere haarverzorging methoden voor krullend haar? Hier zijn de beste producten voor krullend haar om te gebruiken.

Droge huid types

Net als de voordelen voor droog haar, is een zijde beddengoed net zoals een bamboe beddengoed een geweldige optie voor mensen met een droge huid. Ze helpen het vocht in de huid 's nachts vast te houden.

Hoe worden zijde lakens gemaakt?

In tegenstelling tot andere beddengoed gemaakt van planten, zijn zijde lakens gemaakt van motten die zijderupsen worden genoemd. Wanneer zijderupsen een cocon vormen om in een mot te veranderen, weven ze zichzelf samen met een net van zijden draden en een soort lijm dat uit hun lichaam wordt geproduceerd. Elke zijderups kan ongeveer een mijl lange draad produceren die zijn lichaam omwikkelt.

Als de zijderups eenmaal in de cocon is ingepakt, zal een zijderupsen teler de zijderups koken om hem te doden en de lijm eromheen te smelten. Vervolgens ontrafelen ze de ruwe zijde tot een draad. Zodra de telers ongeveer tien zijden draden hebben verzameld, weven ze deze samen tot één sterke draad.

Recent was er een controverse over het oogsten van zijde, aangezien het gaat om het doden van duizenden larven om slechts een paar draden te produceren. Organisaties zoals PETA hebben er bij consumenten op aangedrongen om omwille van deze reden geen zijde meer te kopen.

Hoe worden bamboe lakens gemaakt?

In tegenstelling tot zijde beddengoed is beddengoed gemaakt van bamboe plantaardig. Bamboescheuten worden geoogst, in reepjes gesneden en vermalen tot bamboepulp. De bamboe wordt vervolgens ondergedompeld in een vloeistof, zoals natriumhydroxide, om de bamboecellulose te helpen extraheren.

Zodra de bamboevezels zijn gemaakt, kunnen ze worden gesponnen tot verschillende soorten bamboestof. Er zijn vijf verschillende vormen van bamboestof:

1. Bamboe viscose (of bamboe rayon)

Bamboerayon en- viscose zijn twee vormen van semi synthetische bamboe. Viscose en rayon worden soms door elkaar gelabeld, afhankelijk van waar het is gemaakt.

Bamboeviscose en- rayon worden gemaakt door bamboecellulose chemisch te behandelen met giftige chemicaliën, zoals koolstofdisulfide. Bij het gebruik van deze giftige chemicaliën ontstaat koolstofdisulfide, een gevaarlijke damp voor mensen.

2. Bamboe modal

Bamboe modal wordt op dezelfde manier gemaakt als bamboeviscose, met de toevoeging van een rekproces. Dit maakt het lichter en zachter.

3. Bamboe lyocell

Bamboe lyocell is gemaakt van geregenereerde cellulosevezels, zoals bamboe viscose, maar er worden geen schadelijke chemicaliën gebruikt. Bamboe lyocell is milieuvriendelijker omdat het minder water nodig heeft en minder uitstoot.

4. Bamboe linnen

Bamboe linnen is vergelijkbaar met gewoon linnen met dezelfde nadelen. Het heeft de neiging grof, krassend en meedogenloos te zijn. Het zal ook gestreken moeten worden.

5. Bamboe-katoenmix

Bamboe-katoenmengsels mengen ongeveer 60-70% bamboerayon en 30-40% katoen. Ze zijn meestal niet zo zacht als andere bamboestoffen en ze zijn minder duurzaam.

Hairlust Silky Bamboo Duvet Covers zijn gemaakt van 100% Bamboo Lyocell®. Duurzaam zonder in te leveren op zachtheid. Het is vrij van giftige chemicaliën, vereist minder energie en water om te produceren en behoudt zijn superzachte gevoel. Ze zijn ook vervaardigd volgens de OEKO-TEX Standard 100. Je kunt ons bamboe dekbedovertrek kiezen in 8 verschillende kleuren, dus er is voor elk wat wils!

Wil je een volledige set van bamboe beddengoed? Probeer de bijpassende Silky Bamboo Pillowcase! Ben je benieuwd naar het verschil tussen kussenslopen van zijde versus bamboe? Lees dit artikel over de verschillen en waarom bamboe kussenslopen beter zijn!

Hoe was je bamboe en zijde beddengoed?

Bamboe beddengoed kan meestal in de machine worden gewassen, maar sla het warme water en de zware cycli over. De Silky Bamboo Duvet Covers zijn machinewasbaar op 30 graden met een zachte cyclus.

Een zijde dekbedovertrek heeft vaak handwas of een speciale reiniging nodig. Bepaalde merken hebben mogelijk machinewasbestendige zijden stof die op een laag programma in koud water kan worden gewassen. Ze kunnen over het algemeen niet worden gecombineerd in een lading met andere materialen. Voor 100% zijde beddengoed moet je het misschien met de hand wassen in een badkuip of wasbak om je zijde dekbedovertrek te beschermen tegen beschadiging.

Voor- en nadelen van zijde en bamboe lakens

Een bamboe dekbedovertrek en zijde dekbedovertrek hebben vergelijkbare voordelen, maar wat maakt ze anders? Hier zijn enkele voor- en nadelen van bamboe versus zijde dekbedovertrekken:

Voordelen van een zijde dekbedovertrek

 • Luxueus - Zijde beddengoed is een al veel langer bestaand luxe beddengoed. Een zijde dekbedovertrek is door de geschiedenis heen als statussymbool gebruikt en bamboe beddengoed is nog relatief nieuw.

Nadelen van zijde beddengoed

 • Duur - Door het oogstproces heeft een zijde dekbedovertrek een hoger prijskaartje.
 • Kwetsbaar – Zijde is één van de meest gevoelige stoffen. Het kan gemakkelijk vlekken krijgen en kan worden beschadigd door hoge en lage temperaturen.
 • Moeilijk te wassen – Zijde dekbedovertrek kan vaak alleen met de hand worden gewassen. Zijde is gevoelig voor beschadiging, dus het kan, afhankelijk van het merk, niet in je wasmachine.
 • Scheurt eenvoudig – Had ik al gezegd dat het kwetsbaar is? Jouw zijde dekbedovertrek kan gemakkelijk scheuren en is moeilijk te herstellen.
 • Kan snel vervagen – Zijde dekbedovertrekken kunnen hun glans verliezen bij blootstelling aan hoge hitte. Het kan onmogelijk zijn om die glans terug te brengen als je zijde beddengoed die eenmaal verloren is.

Voordelen van bamboe lakens

 • Diervriendelijk - Aangezien alle bamboe dekbedovertrekken plantaardig zijn, worden dieren daarbij niet geschaad.
 • Gemakkelijk te wassen – Bamboe beddengoed hoeft niet met de hand te worden gewassen. Het kan zo je wasmachine in!
 • Betaalbare luxe – Een bamboe dekbedovertrek is duurder dan één gemaakt van gewone stoffen zoals katoen, maar niet zo duur als zijde.
 • Duurzaam – Een bamboe dekbedovertrek gaat langer mee dan kwetsbare zijde.

Nadelen van bamboe lakens

 • Iets minder glad – Vergeleken met zijden lakens is bamboe niet zo glad. Maar het komt heel dichtbij! Bovendien vinden sommige mensen zijde lakens zelfs te glad.

Conclusie: bamboe is beter dan zijde

Bamboe beddengoed is een beter alternatief voor zijde dekbedovertrekken. Hoewel beide stoffen vergelijkbare voordelen hebben, wint bamboe het in verschillende categorieën van zijde.

Bamboe, over zijde, is:

 • Machinewasbaar
 • Betaalbaarder
 • Vegan en diervriendelijk
 • Duurzamer

Wel raad ik aan om te letten op wat voor soort bamboestof er gebruikt wordt, zoals hierboven vermeld. 100% Bamboo Lyocell is absoluut de meest soepele en meest duurzame bamboesoort.

Andere bamboe haarproducten

 • Bamboo Towel Pillowcase - Dit is perfect om je hoofdkussen te beschermen tijdens het slapen met nat haar.
 • Bamboo Hair Towel Wrap - Je haar is extra kwetsbaar als het nat is, dus als je kiest voor een bamboe haar handdoek in plaats van een volledige katoenen handdoek, zal je haar wat zachter drogen.
 • Bamboe Haarborstels - Bamboe haarborstels zijn zacht voor je haar en beter voor het milieu. Kies tussen een Styling Brush, Vented Brush, Defining BrushPaddle Brush of een Bamboo Comb, afhankelijk van je haartype en behoeften.
 • Haarsupplementen - Probeer haarsupplementen die rijk zijn aan bamboe-extract om een ​​gezonde haargroei te bevorderen. De Hair Formula Gummies en Hair Formula Tablets van Hairlust bevatten biotine en zink, die helpen om gezond haar te behouden.

Ik hoop dat dit artikel je enig inzicht heeft gegeven in bamboe versus zijde beddengoed. Ik hoop dat ik je heb overtuigd om een bamboe dekbedovertrek eens te proberen!

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4.2 van de 58.500+ reviews
op

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
 • zonnebescherming voor het haar: haar zonnebrand

  Zonnebescherming voor het haar: Waarom moet je haar zonnebrand gebruiken?

 • Bamboe haarhanddoek: Daarom heb jij er een nodig

  Bamboe haarhanddoek: Daarom heb jij er een nodig

 • hoe krijg je dikker haar?

  Hoe krijg je dikker haar? 10 eenvoudige manieren om dun haar dikker te maken!

 • pluizig haar

  Wat te doen tegen pluizig haar? 9 Bewezen tips tegen pluishaar

 • 14 beste vitamines tegen haaruitval

  Haaruitval? Dit zijn de 10 beste vitamines tegen haaruitval!

Bekijk alle artikelen