extreem breekbaar haarBekijk alle artikelen

Extreem breekbaar haar oorzaken & behandeling: hoe voorkom je gebroken haar

Als je last hebt van gespleten punten, droge haarlokken of haar dat afbreekt, heb je waarschijnlijk te maken met breekbaar haar. Maar maak je geen zorgen, er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je haarbreuk te stoppen en gebroken haar zelfs ongedaan te maken.

Soms kan het behandelen van gebroken haar heel simpel zijn, zoals het aanbrengen van een voedend haarmasker om breekbaar haar te herstellen of het gebruik van een borstel die is ontworpen om voorzichtig te ontwarren.

Wat veroorzaakt breekbaar haar? Ik zal je hier laten zien wat de oorzaak is van extreem breekbaar haar, hoe het eruit kan zien, en verschillende behandelingen om haar dat afbreekt te verminderen.

Inhoud

Wat is haarbreuk?

Wanneer de buitenste laag, de cuticula, van je haarstreng fragiel en broos wordt, kan het haar breken. Gebroken haar kan eruitzien als: gespleten punten, droog of beschadigd haar. Extreem breekbaar haar kan ervoor zorgen dat je haar er pluizig uitziet met veel gespleten punten of met veel korter, kapot haar.

Wat veroorzaakt breekbaar haar? Er zijn verschillende breekbaar haar oorzaken, op die ga ik zo verder in.

Het is vooral belangrijk om in gedachten te houden dat zelfs als je een gezonde haarverzorging toepast, je nog steeds vatbaar kunt zijn voor gebroken haar. Gelukkig kan je breekbaar haar herstellen!

Gebroken haar versus Shedding

Gebroken haar versus Shedding

Voordat ik verder ga met de breekbaar haar oorzaken, is het belangrijk om het verschil tussen gebroken haar en shedding goed te begrijpen. Gebroken haar is te wijten aan beschadigde en droge haarlokken die splijten en dan ook afbreken. Dit is iets helemaal anders dan shedding, wat een normaal onderdeel is van de levenscyclus van je haar.

Je haar doorloopt een groeicyclus en het uitvallen is daar een onderdeel van. Het is volkomen normaal om tussen de 30 en 150 haren per dag te verliezen.

Tekenen van normale shedding zijn volledige haarstrengen die uitvallen, meestal met een wit bolletje aan het uiteinde van waaruit het haar uit de follikel kwam. Ik merk dat het grootste deel van mijn haaruitval plaatsvindt tijdens het douchen. Wanneer ik mijn hoofdhuid masseer met shampoo, maakt het alle haren los die al los zaten. Als je je zorgen maakt dat je meer dan normaal haarverlies ervaart, volgen hier enkele symptomen en oorzaken van haarverlies bij vrouwen.

Hier zijn enkele tekenen die aangeven dat je te maken hebt met haar dat afbreekt en niet normale shedding:

Tekenen van breekbaar haar:

  • Gerafelde en gespleten punten
  • Extreme en veelvuldige klitten
  • Korte gebroken haren vallen uit
  • Haar dat erg droog is en broos aanvoelt
  • Krullen zijn pluizen sneller en zijn minder gedefinieerd

Tekenen van extreem breekbaar haar:

  • Dunner wordend haar
  • Duidelijk haarverlies op de hoofdhuid
  • Veel haarbreuk bij de kruin

Haartypes die vatbaar zijn voor haarbreuk

Grijs haar

Wanneer we ouder worden, verliest ons haar langzaam het vermogen om vocht vast te houden. Het wordt daarnaast ook fijner doordat de buitenste cuticula dunner wordt. Hierdoor kan het haar broos en droog worden, wat resulteert in haar dat afbreekt.

Om meer te leren over grijs haar, is er hier een volledige gids voor grijs haar.

Stug haar

Stugge haarlokken zijn dikker dan normaal haar en het meest voorkomende type stug haar is krullend haar. Dit type haar kan gevoelig zijn voor breuk omdat het gevoelig is voor uitdroging en dat veroorzaakt breekbaar haar. Als je gespleten haarpunten hebt, haar dat erg droog aanvoelt, of krullen die niet zo veerkrachtig meer zijn, kan het zijn dat je gebroken haar hebt.

Lees deze tips over de beste krullen verzorging.

Fijn haar

Fijn haar heeft een kleinere diameter dan normaal of stug haar, waardoor het kwetsbaarder is en dus ook vatbaarder voor breuk. Fijn haar is kwetsbaar voor gespleten punten en gebroken haren als je agressief gaat borstelen, je haar droogt met een handdoek of hitte tools gebruikt. Het kan ook kwetsbaar zijn voor knopen en klitten die het haar nog verder kunnen beschadigen.

Beschadigd haar

Als je je haar vaak bleekt met agressieve chemicaliën, je haarlokken oververhit of veel tijd in de zon doorbrengt, beschadig je telkens opnieuw je haar. Wanneer het haar beschadigd is, wordt het vaak brozer en is het niet langer in staat om genoeg vocht vast te houden.

Extreem gebroken haar bij beschadigd haar ziet eruit als slierterig haar met een gomachtige textuur, of haar dat dichter bij de haarwortel afbreekt.

Haar porositeit

Haar met hoge porositeit

Haar porositeit verwijst naar hoe goed je haarlokken vocht kunnen vasthouden en aantrekken.

Haar met een hoge porositeit betekent dat je cuticula grote openingen heeft, waardoor het vocht kan opnemen maar het niet vasthoudt. Dit resulteert in haar dat niet gehydrateerd kan blijven en dus vatbaar is voor haarbreuk en gebroken haar.

Laag poreus haar

Haar met een lage porositeit heeft, in tegenstelling tot een hoge porositeit, goed gesloten haarschubben. De cuticula laag kan geen vocht opnemen, waardoor het haarproduct op het haar blijft zitten in plaats van dat het wordt geabsorbeerd, hierdoor wordt het haar broos en breekt het af.

Haar met een lage porositeit heeft ook een hoger eiwitgehalte, dus het gebruik van producten met eiwitten kan zelfs verdere schade veroorzaken. In plaats daarvan kun je het best vochtinbrengende producten gebruiken die helpen vocht op te nemen om dit breekbaar haar te herstellen.

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

12 Veelvoorkomende oorzaken breekbaar haar + behandelingen

Hier zijn 12 veelvoorkomende breekbaar haar oorzaken. Maak je geen zorgen, ik heb onder elke oorzaak haarbreuk behandelingen en tips om breekbaar haar te herstellen toegevoegd.

1. Hitteschade:

Iedereen houdt van gestyled haar, maar het regelmatig gebruiken van hittestylingtools op je haar is niet goed voor je. Haardrogers, krulspelden en stijltangen kunnen je haar overmatig uitdrogen en de cuticula beschadigen. Als je hittestylingtools zonder hittebescherming voor haar gebruikt, is dat zelfs nog schadelijker. Dit geldt ook voor schade door de zon. UV-schade kan net zo erg zijn als hitteschade door een hittestylingtool, dus zorg ervoor dat je voorzorgsmaatregelen neemt.

Gebroken haar behandeling:

In plaats van hittestylingtools te gebruiken om te stylen, kies je het best voor krullen zonder hitte voor je haar. Als je een hittestylingtool moet gebruiken, gebruik dan altijd een hittebeschermer, zoals Thermal Shield™ Heat Protectant zowel voor als na gebruik om je cuticula te beschermen en breekbaar haar te voorkomen. Om je haar te beschermen tegen de schadelijke zonnestralen, kies je voor een hydraterende mist met een natuurlijk UV-filter, zoals Sun Defense Hair Mist

2. Chemische schade

Regelmatige chemische behandelingen zoals permanenten, relaxer of bleken kan zwaar beschadigd haar veroorzaken. Dit soort behandelingen en processen breken de cuticula van je haar af en maken het erg moeilijk om het te herstellen. Het haar kan kleverig en slierterig worden en in bosjes uitvallen, wat resulteert in extreem breekbaar haar met ernstige haarbreuk.

Gebroken haar behandeling:

Minder chemische behandelingen ondergaan zal hierbij helpen, samen met het gebruik van een Protein Repair™ Hair Mask dat de cuticula van je haar effectief herstelt en glad maakt, met plantaardige micro-eiwitten.

3. Droog haar

Droog haar betekent dat je haar niet genoeg vocht krijgt of het vocht niet kan vasthouden. Ik heb zelf ook last van droog haar en het kan behoorlijk intensief zijn om ervoor te zorgen. Het gebruik van hittestylingtools, overmatig borstelen of niet regelmatig ontklitten kan leiden tot gespleten punten of gebroken haar.

Gebroken haar behandeling:

Door het gebruik van een voedend Split Fix™ Hair Mask en te slapen op een zijdezachte kussensloop van Silky Bamboo Pillowcase blijft mijn haar gehydrateerd, is het minder vatbaar voor breuk en kan je breekbaar haar herstellen.

4. Dieet

Wat we eten kan een grote invloed hebben op de gezondheid van ons haar, en een slecht dieet kan het haar er dof laten uitzien en droge, broze texturen veroorzaken.

Het is belangrijk om de juiste voedingsstoffen zoals eiwitten, omega-3-vetzuren en vitamines zoals biotine en zink in je dieet toe te voegen voor gezond haar. Voldoende water drinken is ook een erg belangrijk bestanddeel voor gezond haar. We zijn tenslotte wat we eten en het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 50%-60% uit water.

Gebroken haar behandeling:

Houd een dagelijks waterdoel aan en zorg ervoor dat je voldoende vitamines en mineralen van goede kwaliteit binnenkrijgt voor een gezond voedingspatroon. Het nemen van Hair Formula Gummies for Women of Tablets kan je helpen om alle haarvitamines en voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt voor gezond haar en breekbaar haar te herstellen.

5. Stress

Het is geen geheim dat stress tal van problemen in het lichaam kan veroorzaken. Haarbreuk en haaruitval door stress is daarom ook niet een onbekend fenomeen, ook wel bekend als telogen effluvium.

Gebroken haar behandeling:

Het onderhouden en verbeteren van de geestelijke gezondheid is hierbij van essentieel belang. Voldoende slaap, mentale pauzes door meditatie, en lichaamsbeweging kunnen allemaal helpen om stress te verminderen.

6. Strakke kapsels

Je kunt ernstige haarbreuk veroorzaken door de manier waarop je je haar opsteekt. Strakke paardenstaarten of knotjes waarbij je je haren moet draaien of wikkelen en vastzetten met een strakke haarband of metalen clips, beschadigen je haar.

Gebroken haar behandeling:

Laat je haar vaker los hangen of gebruik hair rings op basis van rubber die zachter zijn voor je haar, zeker als je extreem breekbaar haar hebt.

7. Wrijven met een handdoek

Als je je haar hardhandig droogt met een handdoek kan door de wrijving gebroken haar en statisch haar ontstaan. Ruw of agressief omgaan met je haar is schadelijk, en al helemaal voor extreem breekbaar haar.

Gebroken haar behandeling:

Stop met het gebruiken van een grote handdoek om je haar droog te wrijven en wikkel het in de plaats daarvan in een Bamboo Hair Towel Wrap.

8. Overmatig borstelen

Het is waar dat haar dat vaak in de knoop raakt, kan resulteren in gebroken haar. Maar als je je haar te veel borstelt, kun je ook gespleten en gebroken punten krijgen.

Gebroken haar behandeling:

Borstel je haar voorzichtig onder de douche met een Wet Hair Detangler Brush of een grove bamboe kam, en begin bij de punten. Dit zorgt ervoor dat je haar ontward blijft wanneer het eenmaal droog is en het kan helpen om klitten te verminderen.

9. Te vaak wassen

Niemand wil vettig haar, maar door je haar te vaak te wassen ontdoe je het van gezonde oliën. Deze gezonde oliën in ons haar houden het gehydrateerd, glanzend en gezond.

Gebroken haar behandeling:

Probeer langer tussen twee wasbeurten door te gaan om ervoor te zorgen dat je haar niet wordt gestript van de gezonde oliën, anders wordt het extreem breekbaar haar. Gebruik voor extra hydratatie en om breekbaar haar te herstellen een Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm vóór het gebruik van shampoo. Houd je haar tussen de wasbeurten door gevoed, beschermd en gehydrateerd met een leave-in conditioner, zoals Split Fix™ Leave-in Conditioner.

10. De verkeerde producten voor je haar gebruiken

Het overkomt de besten onder ons, we kopen een product in de veronderstelling dat het onze haar behoeften zal oplossen, maar het schiet uiteindelijk tekort en veroorzaakt zelfs meer schade en zelfs haar dat afbreekt.

Gebroken haar behandeling:

Vermijd het gebruik van producten met agressieve sulfaten en siliconen. Hoewel het haar van sommige mensen dit soort ingrediënten kan verdragen, is dat niet voor iedereen het geval.

Ik doe mijn best om voor sulfaatvrije haarproducten te kiezen zoals een Split Fix™ Shampoo en Conditioner voor een zachte reiniging en verzorging.

11. Onregelmatig bijknippen

Door regelmatig te knippen, wordt je haar gezond en sterk. Als ik niet regelmatig mijn haar laat bijknippen, heb ik de neiging om gespleten punten te krijgen, dus alles wat dan groeit, breekt onmiddellijk af.

Gebroken haar behandeling:

Regelmatig bijknippen houdt je punten gezond en sterk. Helaas, als je gespleten punten hebt en al een tijdje geen knipbeurt hebt gehad, moet je in het begin behoorlijk wat laten afknippen. Het zal echter op de lange termijn helpen en je haar langer laten groeien. Probeer je haar elke 12 weken te knippen om het gezond en sterk te houden. Benieuwd welk kapsel jouw het beste past? Lees dan hier verder en ontdek de perfecte kapsels voor lang haar.

12. Gezondheidsproblemen

Door bepaalde gezondheidsproblemen kan het zijn dat je extreem breekbaar haar hebt. Degenen met hypothyreoïdie kunnen droog of broos haar of haaruitval ervaren. De schildklier kan veel dingen in ons lichaam beïnvloeden en één daarvan is de gezondheid en groei van het haar.

Bepaalde eetstoornissen veroorzaken ook haaruitval en haarbeschadiging. Door ondervoeding kan het zijn dat je haar niet de juiste voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft om gezond en sterk te worden.

Gebroken haar behandeling:

Als je vermoedt dat je een gezondheidsprobleem hebt waardoor je te maken krijgt met haar dat afbreekt, neem dan contact op met jouw huisarts.

Gaat haarbreuk weg?

Gelukkig is zelfs extreem breekbaar haar meestal tijdelijk. Door de bovenstaande haarverzorging methoden te volgen, ben je snel weer op weg naar gezond en onbreekbaar haar.

Ik hoop dat ik je vragen over breekbaar haar heb beantwoord.

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4.2 van de 58.500+ reviews
op

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
  • De 6 beste natuurlijke haarmaskers om droog en beschadigd haar te herstellen

    De 6 beste natuurlijke haarmaskers om droog en beschadigd haar te herstellen

  • Hoe gebruik je een haarmasker? Volg dit deep conditioner stappenplan

    Hoe gebruik je een haarmasker? Volg dit deep conditioner stappenplan

  • De beste hydraterende conditioners tegen droog en pluizig haar

    De beste hydraterende conditioners tegen droog en pluizig haar

  • Haar Porositeit Gids: Hoog versus laag poreus haar en waarom het uitmaakt

    Haar porositeit gids: Hoog versus laag poreus haar en waarom het uitmaakt

  • Beste haarolie voor droog haar

    Beste haarolie voor droog haar - 9 redenen om natuurlijke haarolie te gebruiken

Bekijk alle artikelen