gevoelige hoofdhuidBekijk alle artikelen

Gevoelige & pijnlijke hoofdhuid - Wat veroorzaakt hoofdhuid pijn en hoe behandel je het?

Heb je ooit je haar uit een strakke paardenstaart getrokken om de spanning te verlichten, om je vervolgens te realiseren dat de spanning in je haar er nog steeds is? Of merk je meer roos op dan normaal? Heb je een gevoelige hoofdhuid? Deze problemen zijn allemaal verschillende indicaties van een pijnlijke hoofdhuid. Tijd dus voor een pijnlijke hoofdhuid behandeling!

Er zijn veel factoren die kunnen bijdragen aan een gevoelige hoofdhuid; sommige kunnen ernstiger zijn dan andere. Maar laten we eerlijk zijn, het belangrijkste is: zorgen dat de pijn stopt. Gelukkig zijn er verschillende pijnlijke hoofdhuid behandelingen die je kunt toepassen om de gevoeligheid of pijn van de hoofdhuid te verlichten.

Inhoud

Wat is een pijnlijke hoofdhuid?

Een pijnlijke hoofdhuid wordt meestal gekenmerkt door roos schilfers, jeuk, irritatie, roodheid, pijn bij aanraking en soms een infectie of zelfs een medische aandoening.

Gevoeligheden aan de hoofdhuid kunnen komen en gaan, maar omdat haar zo uniek is en haarverzorging zo persoonlijk, is het belangrijk om te weten wat jouw persoonlijke redenen zijn voor het ervaren van een gevoelige hoofdhuid. Lees verder om erachter te komen wat jouw hoofdhuid pijn kan veroorzaken en ontdek pijnlijke hoofdhuid behandelingen die je in jouw haarverzorgingsroutine kunt opnemen om je pijn te verlichten.

Mogelijke oorzaken van een pijnlijke hoofdhuid

Oorzaken van een pijnlijke hoofdhuid

Hoofdhuid pijn is meestal het gevolg van een huidaandoening of een gevoeligheid voor een haarroutine. Laten we ingaan op enkele van de meest voorkomende oorzaken van hoofdhuid pijn en wat de symptomen zijn.

Roos

Roos in haar is een veel voorkomende aandoening die wordt gekenmerkt door schilfering van de hoofdhuid. Gelukkig is het niet besmettelijk, het is jammer genoeg alleen gênant. De hoofdhuidschilfers kunnen irriterend zijn, wat leidt tot overmatige jeuk, wat kan resulteren in een gevoelige hoofdhuid.

Pijnlijke hoofdhuid

Allergische reactie op ingrediënten

Ingrediënten in de producten die je gebruikt, kunnen de ultieme boosdoeners zijn voor jouw gevoelige hoofdhuid zonder dat je het zelf weet. Mogelijk gebruik je producten met algemene irriterende stoffen of specifieke ingrediënten die niet goed passen bij jou of de pH van jouw hoofdhuid, wat kan leiden tot een gevoelige hoofdhuid of zelfs erger, tot pijn aan de hoofdhuid.

Zonnebrand

Na een te lange tijd in de zon te zijn geweest, realiseer je je misschien dat je jammer genoeg verbrand bent. Hoewel de meesten van ons eraan denken om onze SPF op ons lichaam aan te brengen, vergeten we vaak dat de huid onder ons haar ook aan de zon wordt blootgesteld. Heb je ooit je huid verbrand waar je haarscheiding is? Ik wel, en het is allesbehalve leuk. Je huid zal waarschijnlijk een paar dagen gevoelig zijn totdat de verbranding vervaagt of de bovenste huidlaag loslaat (ook niet leuk).

Haarextensions

Als je haarextensions hebt, kunnen deze de gevoeligheid van jouw hoofdhuid veroorzaken. Extensions verzwaren je haar en het extra gewicht kan leiden tot pijn aan je hoofdhuid. Irritatie en jeuk van de hoofdhuid kan optreden, en dan weet je dat de pijn aan je hoofdhuid wordt veroorzaakt door je haarextensions.

Spanningshoofdpijn of strakke kapsels

Stijlvolle, strakke kapsels zijn momenteel heel erg in. Helaas kan de spanning die het haar ervaart door deze look, een gevoelige hoofdhuid veroorzaken. Als je je haar vaak in een strakke knot of paardenstaart draagt, kan dit ook de oorzaak zijn van je spanningshoofdpijn.

Haar was routine

Hoe vaak je je haar wast, kan een rol spelen bij het hebben van een gevoelige hoofdhuid. Een gevoelige hoofdhuid kan worden veroorzaakt door je haar te vaak te wassen, vooral als je sulfaatshampoos gebruikt. Je zou per ongeluk je hoofdhuid kunnen ontdoen van zijn natuurlijke oliën. Pijn aan de hoofdhuid kan ook optreden omdat je je haar niet vaak genoeg wast en er overtollige olieophoping bij je wortels is wat een vette hoofdhuid veroorzaakt.

Irritatie door het bleken of andere chemische behandelingen

Een gevoelige hoofdhuid kan te wijten zijn aan het eindeloos verven van je haar of het gebruik van agressieve bleekmiddelen. Haarkleurmiddelen en bleekmiddelen zijn erg droog en vaak schadelijk voor het haar, met als gevolg dat jouw hoofdhuid gevoelig, rood of geïrriteerd kan zijn.

Oorzaken die mogelijk medische aandacht vereisen

Sommige oorzaken van een pijnlijke hoofdhuid moeten mogelijk worden behandeld door een medische professional, zoals een huisarts of een specialist. Deze voorwaarden omvatten, maar zeker zijn niet beperkt tot:

  • Psoriasis - Dit is een huidziekte die jeukende, schilferige plekken veroorzaakt. Deze plekken kunnen licht oncomfortabel, gevoelig of pijnlijk zijn. Er bestaan tegen deze vorm van pijnlijke hoofdhuid behandelingen, maar er is (nog) geen geneesmiddel bekend.
  • Folliculitis - De ontsteking van de haarzakjes, die uiteindelijk een gevoelige hoofdhuid in dat gebied veroorzaakt, dat is folliculitis. Terwijl de meeste milde gevallen vanzelf verdwijnen, hebben meer ernstige gevallen een antibiotica kuur nodig.
  • Eczeem - Wordt gekenmerkt door een droge, jeukende hoofdhuid en ook huiduitslag. Het is gerelateerd aan huidontsteking en dit kan een bijzonder gevoelige hoofdhuid veroorzaken.
  • Alopecia areata - Ook wel pleksgewijze kaalheid. Deze aandoening heeft symptomen van fragmentarisch haarverlies of kaalheid. Hoewel het haarverlies door alopecia areata meestal niet permanent is, is de aandoening zelf niet te genezen. Als je denkt dat je deze aandoening hebt, kun je hier meer over alopecia areata lezen.

Hoe start je een pijnlijke hoofdhuid behandeling?

Ik weet dat je je gevoelige hoofdhuid pijn wilt verlichten. Dus, hoe kun je de symptomen van jouw pijnlijke hoofdhuid laten verdwijnen? Pijnlijke hoofdhuid behandelingen variëren van persoon tot persoon. Uitzoeken wat je hoofdhuid pijn precies veroorzaakt, is hierbij de eerste stap. Dan kun je de problemen van je gevoelige hoofdhuid ook eenvoudiger en doeltreffender aanpakken.

Exfolieer zachtjes

Als product ophoping of schilfers jouw grootste problemen zijn bij je gevoelige hoofdhuid, kun je je haarzakjes het beste stimuleren door het gebruik van een goede hoofdhuid scrub. Veel mensen begrijpen hoe belangrijk het is om hun huid te exfoliëren om de ophoping van dode huidcellen te voorkomen. Het concept van een hoofdhuid scrub is ongeveer hetzelfde. Wrijf de hoofdhuid scrub met je vingers in je haar, of beter nog, gebruik een speciale scalp massager om de opbouw te verwijderen. Deze behandeling voor hoofdhuid pijn is de ultieme selfcare. Bovendien is het stimuleren van je haarzakjes ook nog eens geweldig voor de haargroei!

Vermijd agressieve haarbehandelingen

Neem een ​​pauze van chemische behandelingen, extensions en agressieve ingrediënten die een gevoelige hoofdhuid nog verder kunnen irriteren. Vermijd het bleken en gebruik van toners in je haar, en het dragen extensions die zwaar aanvoelen op de hoofdhuid. Omarm je natuurlijke haar om je hoofdhuid de tijd te geven om te herstellen en een deel van de gevoeligheid te verlichten.

Kies voor natuurlijke haarproducten

De ingrediënten in je haarverf kunnen je gevoelige hoofdhuid problemen veroorzaken. Kies daarom voor natuurlijke haarverzorgingsproducten, zeker als je op zoek bent naar milde producten voor je haar. Controleer de ingrediënten van je shampoos en conditioners om te zien of ze biologisch gecertificeerd zijn of geformuleerd zijn zonder allergie veroorzakende parfums, sulfaten, siliconen of uitdrogende alcoholen. Hoe eenvoudiger de ingrediënten, hoe beter voor de gevoelige hoofdhuid.

Kies de juiste accessoires

Als haarelastieken en super strakke paardenstaarten de oorzaak zijn van je hoofdhuid pijn, schakel dan over naar een product dat je haar op een zachtere manier vasthoudt. Ik ben dol op deze elastiekjes omdat ze mijn haar niet beschadigen, maar toch mijn kapsels op hun plaats houden. En het beste? Geen zere hoofdhuid!

Iets anders dat gemakkelijk te overzien is, is hoe schoon je stylingtools en haarborstels zijn. Deze kunnen bacteriën, schimmels en andere irriterende stoffen herbergen die hoofdhuidproblemen veroorzaken. Lees hier alles over je haarborstel schoonmaken.

Gebruik hydraterende producten

Zoek producten die speciaal zijn ontwikkeld voor een gevoelige hoofdhuid en ook gevoelig haar - deze zijn meestal ontzettend hydraterend. Producten die je haar kalmeren en hydrateren, zullen pijn aan de hoofdhuid die gepaard gaat met roodheid, irritatie of droogheid wegnemen. Een hydraterende, pH neutrale shampoo is een geweldige behandeling voor een pijnlijke hoofdhuid en kan ook de pH-waarde van jouw hoofdhuid opnieuw in evenwicht brengen.

Vind de juiste haar was routine

Als jouw hoofdhuid droog is en jeukt, kan deze geïrriteerd zijn door te veel wassen of kan er te veel product bij de wortels zijn opgebouwd. Of je nu hebt vastgesteld dat je je haar te vaak, of niet vaak genoeg wast, leer hoe je het beste een shampoo bij een gevoelige hoofdhuid kiest. Deze eenvoudige verandering in je haarverzorgingsroutine kan de verandering zijn die je zere hoofdhuid nodig heeft om onmiddellijk verlichting te voelen.

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

De beste producten voor een gevoelige hoofdhuid

Er zijn haarproducten die speciaal zijn ontworpen voor het behandelen van een pijnlijke hoofdhuid. Hoewel er wat vallen en opstaan ​​kan zijn bij het vinden van de producten die jouw hoofdhuid correct behandelen, moet je beseffen dat er een hele categorie haarverzorging is gewijd aan hoofdhuidverzorging. Producten voor hoofdhuidbehandeling zijn getest en het is bewezen dat ze verschillende hoofdhuidgevoeligheden verlichten.

Hier zijn enkele van mijn absolute must-haves voor de ultieme pijnlijke hoofdhuid behandeling:

Hoofdhuid scrub

Scalp Delight™ Detox Scrub is mijn persoonlijke favoriete hoofdhuid scrub omdat het mild maar effectief is en je hoofdhuid schoon achterlaat, zonder het te ontdoen van al zijn natuurlijke oliën. Oh, en het is ook nog eens biologisch gecertificeerd. Voor het beste resultaat, combineer het met Scalp Delight™ Detox Conditioner geschikt voor droge, jeukende en gevoelige hoofdhuid dankzij de lichtgewicht, zuiverende en verzachtende formule.

Zoals eerder vermeld, is het gebruik van een hoofdhuid scrub in combinatie met een scalp massager de ultieme manier om afscheid te nemen van schilfers en ophoping op je hoofdhuid.

Natuurlijke shampoo

Ik probeer weg te blijven van shampoos met schadelijke ingrediënten zoals parabenen, sulfaten of siliconen. Ik heb mijn haar was routine teruggebracht tot een paar keer per week, omdat ik heb ondervonden dat dat het beste werkt om de pH waarde van mijn haar gezond en in balans te houden. Split Fix™ Shampoo is perfect omdat het aan mijn criteria voldoet. Bovendien is het verkrijgbaar in verschillende formules (zoals voor dun haar, blond haar, and krullend haar) om bij verschillende haartypes te passen.

Anti-roos shampoo

Als je hoofdhuid niet alleen gevoelig is, maar ook last heeft van jeukende roos, dan heb je een speciale shampoo nodig die gericht is op de behandeling van roos. Instant Relief™ Dandruff Shampoo is een anti-roos shampoo zonder sulfaten die een pijnlijke hoofdhuid onmiddellijk kalmeert, schilfers verwijdert en een gezond vochtgehalte in evenwicht brengt. Het is geformuleerd met antimicrobiële dermosoft® decalact MB en biologische tea tree olie, evenals tal van verzachtende ingrediënten zoals biologische aloë vera en glycerine.

Hydraterende spray

Nu de zomer snel nadert, bescherm ik mijn haar graag een beetje extra als ik naar buiten ga om verbranding van de hoofdhuid of gevoeligheden te voorkomen. De Sun Defense Hair Mist is een favoriet van mij vanwege de natuurlijke UV-filter dat het zonnebescherming voor het haar biedt. Een van de bestanddelen is Phytessence™ French Oak. Dankzij zijn krachtige antioxidant capaciteit vermindert dit ingrediënt de schadelijke effecten van oxidatieve stress die betrokken zijn bij huid- en hoofdhuid veroudering, waardoor dit product een perfecte oplossing biedt als pijnlijke hoofdhuid behandeling.

Kalmerende behandeling voor de gevoelige hoofdhuid

Op dagen dat mijn hoofdhuid bijzonder droog en jeukend is, gebruik ik een Grow Perfect™ Thickening Spray om mijn gevoelige hoofdhuid onmiddellijk te hydrateren. De unieke formule met groene munt zorgt voor een extra verkoelend gevoel.

Zachte haarelastiekjes

Ik gebruik graag producten die zacht zijn voor mijn haar, niet alleen als ik pijn aan mijn hoofdhuid heb, maar altijd als gewoonte. Hair rings zijn de perfecte manier om ervoor te zorgen dat mijn haar op zijn plaats blijft en mijn hoofdhuid niet geïrriteerd wordt doordat ze niet te strak om mijn haar zitten.

Wanneer je een dokter moet raadplegen

Als je probeert om dingen in je haar routine te veranderen en je de pijn aan je hoofdhuid aanhoudt, of als je haaruitval, schilfering of een brandend gevoel ervaart, is het misschien tijd om een ​​arts of dermatoloog te raadplegen. Hoewel veel oorzaken van een pijnlijke hoofdhuid gemakkelijk te behandelen kunnen zijn, is het het beste om een ​​deskundig advies in te winnen om er zeker van te zijn dat je toepast wat het beste werkt voor de gezondheid van zowel je haar als je hoofdhuid. Zij kunnen je helpen om de voor jou passende pijnlijke hoofdhuid behandeling te vinden.

Hoofdhuidverzorging is een traject, dus vergeet niet om geduldig te zijn met jezelf, je huid en je haar.

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4.2 van de 58.500+ reviews
op

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
  • plotselinge haaruitval bij vrouwen

    Plotselinge haaruitval bij vrouwen: Wat kan echt helpen?

  • Werkt koffie in je haar? De voordelen van cafeïne shampoos

    Werkt koffie in je haar? De voordelen van cafeïne shampoos

  • rozemarijn olie haargroei

    Werkt rozemarijn olie voor haargroei echt? Voordelen en hoe je het gebruikt

  • hoe snel groeit haar

    Hoe snel groeit haar? 7 factoren die de haargroei snelheid beïnvloeden

  • Beste shampoo voor gekleurd haar: hoe voorkom je dat je haarkleur vervaagt?

    Beste shampoo voor gekleurd haar: hoe voorkom je dat je haarkleur vervaagt?

Bekijk alle artikelen