vet haarBekijk alle artikelen

Heb je snel vet haar? Zo kom je voorgoed van je vette hoofdhuid af!

Vet haar kan een absolute nachtmerrie zijn. Je herinnert jezelf er constant aan om je haar niet aan te raken, maakt je zorgen over ophoping van productresten en roos, en je haar wassen is waarschijnlijk een uitgebreid dagelijks ritueel geworden. Het vinden van een geschikt kapsel om je vette hoofdhuid te maskeren kan veel tijd in beslag nemen en vaak ziet het er na een paar uur toch slapjes uit. En niet te vergeten, vet haar voelt gewoon niet prettig.

Als je je afvraagt wat je kan doen tegen vet haar om er voor eens en altijd vanaf kan komen, zoek dan niet verder. Wij hebben antwoorden op al je vragen! Bijvoorbeeld wat de oorzaak van je vette hoofdhuid is en welke methodes je kan gebruiken om je vette haar in no-time te verhelpen.

Inhoud

Dus waardoor wordt vet haar op de eerste plaats veroorzaakt?

Een abnormaal vette hoofdhuid kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Heb je snel last van vet haar? Dit kunnen de oorzaken zijn:

Hoe vaak je je haar wast

Hoe vaak was je je haar

Ben je iemand die elke dag zijn haar wast of wacht je meestal een dag of twee tussen wasbeurten? Als je last hebt van vet haar, kan je het gevoel hebben dat je het elke dag één of meerdere keren moet wassen om je vette hoofdhuid onder controle te houden en je haar er beter uit te laten zien. Wat je je echter misschien niet beseft, is dat het veelvuldig wassen van je haar de hoofdhuid van zijn natuurlijke oliën ontdoet. Wanneer deze natuurlijke oliën onvoldoende aanwezig zijn, zal de hoofdhuid gaan overcompenseren door meer olie te produceren. Zo ontstaat een vicieuze cirkel van talgproductie, vet haar en overmatig wassen.

Wat kan je doen om vet haar te stoppen? Het lijkt misschien een onmogelijke taak voor mensen met vet haar, maar probeer minimaal 1 tot 2 dagen te wachten tussen de wasbeurten. Na ongeveer een week zou je haar op natuurlijke wijze minder olie moeten gaan produceren en gezonder moeten aanvoelen.

Jouw haartype

Naast het aantal wasbeurten, kan je haartype ook een rol spelen bij een overmatig vette hoofdhuid. Vet haar komt vaker voor bij mensen met steil, dun haar, omdat de olie en talg die een vet uiterlijk veroorzaken zich gemakkelijker naar beneden verplaatsen.

Een snelle manier om eenvoudig van vet haar af te komen is door het te krullen! Aangezien olie moeilijker langs krullend of golvend haar kan afreizen, kan een ander kapsel een effectieve manier zijn om tussen twee wasbeurten in vet haar te maskeren. Haar krullen zonder hitte is dan jouw go-to oplossing. Probeer eens de Heatless Curls Kit bijvoorbeeld!

De producten die je gebruikt

Bepaalde haarverzorgingsproducten dragen ook bij aan vet haar. Shampoos en conditioners met zware vochtinbrengende ingrediënten zoals kokos- en arganolie zijn niet geschikt voor vet haar. Het is beter om een sulfaatvrije shampoo en conditioner te gebruiken die alleen lichte, volledig natuurlijke ingrediënten bevat. Bovendien kan het toevoegen van een reinigende sulfaatvrije clarifying shampoo scrub, zoals onze Scalp Delight™ Detox Scrub, en hoofdhuid scrubben aan je routine (1x per week) helpen om overtollig talg en productresten die de vette hoofdhuid verstoppen weg te werken.

Bovendien kunnen stylingproducten zoals haarlak, gel en mousse dun, slap haar ook vetter doen lijken, dus vermijd deze producten waar mogelijk als je van je vette haar af wilt! In plaats daarvan raden wij de Grow Perfect™ Thickening Spray aan. Deze spray geeft direct een kalmerende hydratatie aan een jeukende hoofdhuid en welke ook de doorbloeding stimuleert om de natuurlijke functie en groei van haarzakjes te ondersteunen.

Verderop in dit artikel geven we je onze beste tips voor simpele huis-tuin-en-keuken-middeltjes, eenvoudige kapsels en effectieve producten die vet haar bestrijden, shampoo voor vet haar, en producten die je hoofdhuid zuiveren. Een van deze innovatieve producten is de Refresh Powder™ Dry Shampoo met 99% natuurlijke ingrediënten. Dit non-aerosol droogshampoo poeder verfrist vet haar onmiddellijk en is geformuleerd met zachte ingrediënten die een geïrriteerde hoofdhuid kalmeren. Lees verder en laat je inspireren.

Je levensstijl

Het lijkt misschien vergezocht, maar factoren zoals je eetpatroon, slaapkwaliteit en stressniveau kunnen ook invloed uitoefenen op je vette haar. Als je een hoop gefrituurd voedsel eet, veel stress hebt en vaak laat opblijft om Netflix te kijken, zal dit je haar geen goed doen. Stress en haaruitval zijn zelfs gerelateerd!

Zorg ervoor dat je meer haarvriendelijke voedingsmiddelen in je dieet verwerkt, zoals griekse yoghurt, spinazie, zoete aardappelen en volkoren producten. Deze superfoods bevatten belangrijke vitamines en mineralen die ervoor zorgen dat je haar zijn vitale voedingsstoffen kan behouden en van nature vet haar de talgproductie zelf kan reguleren.

Zorg er daarnaast voor dat je elke dag ten minste 8 uur slaapt en gezonde manieren zoekt om met stress om te gaan. Een vette hoofdhuid is vaak een indicator dat er iets anders aan de hand is, dus hoe meer je je op je gezondheid en welzijn zal richten, hoe minder zorgen je zal hebben over vet haar!

Gezond haar en een gebalanceerde hoofdhuid vereisen een inspanning van alle kanten. Denk dus zowel aan inwendige als uitwendige haarverzorging.

Meer manieren om vet haar te behandelen

Natuurlijke haarbehandelingen

Soms kan een goed huismiddeltje, in combinatie met de juiste haarverzorgingsproducten, effectief worden ingezet om je voorgoed van je vette haar af te helpen. Als je snel last van vet haar hebt, probeer dan deze huis-tuin-en-keuken-middeltjes eens om van je vette haar af te komen:

Aloë vera

Je weet waarschijnlijk al hoe goed aloë vera-gel helpt bij een verbrande huid in de zomer, maar wist je dat het ook kan helpen bij de behandeling van een vette hoofdhuid? Gebruik één keer per week een royale hoeveelheid aloë vera als haarmasker om je vette hoofdhuid te kalmeren en op een natuurlijke manier te hydrateren en productophoping te verwijderen. Dankzij de verkoelende en ontstekingsremmende werking van aloë vera hebben wij veel van onze producten geformuleerd met biologisch aloë vera-sap. Je kan hier meer lezen over onze primaire ingrediënten.

Appleciderazijn

Veel mensen zijn voorstander van de voordelen van appelciderazijn, niet alleen voor gewichtsbeheersing en de behandeling van acne (ook hoofdhuid puisten), maar ook voor de bestrijding van vet haar. Probeer één keer per week een spoelbeurt met appelciderazijn om je hoofdhuid te zuiveren van talg en productophoping en de pH-waarde van je haar te resetten. Zorg er wel voor dat je de azijn goed met water verdunt voordat je het als spoeling gebruikt!

Rozemarijn Olie

Rozemarijn olie is een van de meest veelzijdige natuurlijke ingrediënten die er bestaan en is uiterst handig voor het behandelen van vet haar. De krachtige eigenschappen van rozemarijn olie kunnen jeuk verlichten, overtollige talgproductie remmen en ontstekingen rondom de haarzakjes verminderen. Zelfs mensen met een gevoelige hoofdhuid hebben baat bij de voordelen van een snelle spoeling met rozemarijn olie. Abracadabra, je vette haar is weg!

Dit is wat je het beste doet: Scalp Delight™ Detox Scrub combineert rozemarijnolie en andere actieve, krachtige plantenextracten, die je hoofdhuid grondig reinigen en exfoliëren, zodat je voor eens en voor altijd af kunt komen van al die talg en vet waarmee je worstelt.

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

Vergeet je vitamines niet

Naast het volgen van een gezond en voedzaam eetpatroon, kan het innemen van een dagelijkse haar vitamine ook helpen om de algehele kwaliteit van je hoofdhuid te verbeteren en slap, vet haar nieuw leven in te blazen.

Wij raden je aan op zoek te gaan naar supplementen die vitamine B6 en zink bevatten. Deze vitamines houden je lichaam gezond door je immuunsysteem te versterken, maar bestrijden ook vet haar en een vette hoofdhuid door de talgproductie rondom de haarzakjes te reguleren.

De meeste haargroeimiddelen bevatten ook de B-vitamine biotine, die is gekoppeld aan sterker, dikker haar. Onze Hair Formula Tablets for Women en Gummies (ook beschikbaar voor mannen) bevatten al deze ingrediënten en meer voor sterker en gezonder haar!

Stylingtips voor vet haar en een vette hoofdhuid

Afhankelijk van je haartype, kan de manier waarop je je haar stylet invloed hebben op hoe vet je haar eruit ziet. Heb je snel last van vet haar? Probeer dan deze eenvoudige tips bij het stylen van je haar en merk zelf het verschil!

Kies voor siliconenvrije producten

Hoewel haarproducten op basis van siliconen een tijdelijke glans aan je haar toevoegen en het er voller uit laten zien, zijn de effecten op de lange termijn minder rooskleurig. Vooral bij mensen met vet haar kunnen producten die siliconen bevatten juist een vettere uitstraling geven - en daar zit je niet op te wachten als je met een vette hoofdhuid worstelt. Daarnaast hebben siliconen de neiging om veel productresten achter te laten op de hoofdhuid, waardoor de haarzakjes verstopt raken, de talgproductie wordt verhoogd en je haar er levenloos en dof uit gaat zien.

Het is voor je haar het beste om stylingproducten helemaal links te laten liggen, maar als je echt niet zonder je stylingroutine kan, zorg er dan voor dat je alleen siliconenvrije producten, zoals shampoo zonder siliconen, gebruikt.

Maak je haarborstel regelmatig schoon

Wanneer heb je je haarborstel voor het laatst schoongemaakt? Als je het je niet kan herinneren, is dat waarschijnlijk geen goed teken. Zie je haarborstel als de prullenbak van je haar - telkens als je je haar borstelt, blijven er losse haren, huidschilfers en haarproducten achter in je borstel. Als je de borstel blijft gebruiken zonder hem goed te reinigen, komen al die nare dingen opnieuw in je haar terecht. Ook dit kan bijdragen aan vet haar. Je haarborstel schoonmaken is dus essentieel.

Om je haarborstel grondig te reinigen, verwijder je eerst alle losse haren. Dit gaat heel gemakkelijk met behulp van een fijne kam!

Vul vervolgens een kom met warm water en voeg een paar druppels zuiverende shampoo of babyshampoo toe totdat het schuimt. Was je borstel voorzichtig en zorg ervoor dat alle zichtbare vuildeeltjes worden verwijderd.

Tot slot spoel je de borstel na met water en leg je hem plat op een handdoek om te drogen.

Raak je haar minder vaak aan

Heb je snel last van vet haar? Een van de makkelijkste manieren om van vet haar en een vette hoofdhuid af te komen is door je haar eenvoudigweg minder aan te raken! Je vingertoppen bevatten veel olieproducerende kliertjes, dus hoe minder je met je haar speelt, hoe minder nieuwe olie er in je haar belandt.

Het helpt ook om je haar uit je gezicht te houden. Kies voor een leuke haarband of bind je haar vast met een handig elastiekje.

Onze top 4 producten tegen vet haar en een vette hoofdhuid

Hoewel een voedzaam eetpatroon, een bewuste aanpak van je haarstylingroutine en het proberen van huis-tuin-en-keuken-middeltjes allemaal kunnen helpen met het bestrijden van vet haar, is een doelgerichte haarverzorgingsroutine de beste aanpak van vet haar op de lange termijn. Wat kun je zelf nog meer doen tegen vet haar?

Om je te helpen bij het kiezen van de juiste producten hebben we een korte lijst samengesteld met onze topkeuzes. De combinatie van deze producten garandeert een gezonde en evenwichtige aanpak van vet haar.

1. Begin met de juiste shampoo en conditioner

Het vinden van de juiste shampoo en conditioner kan hét verschil maken bij de behandeling van de belangrijkste oorzaak van vet haar: een vette hoofdhuid. Een goede shampoo en conditioner hoort de hoofdhuid te kalmeren en te hydrateren, zonder overhydratatie of productophoping te veroorzaken.

Ik raad je aan te zoeken naar een zachte shampoo en conditioner die op jouw haartype zijn afgestemd. Voor vet haar met neiging tot roos kies je een sulfaatvrije anti-roos shampoo die de olieproductie van je hoofdhuid in balans brengt. Als je geen last hebt van roos maar wel van haarbreuk en gespleten haarpunten, dan is de Split Fix™ Shampoo iets voor jou. Of als je naast vetheid ook last hebt van dunner wordend haar, probeer dan de Grow Perfect™ Shampoo. Deze bevat ook hoofdhuid stimulerende rozemarijnolie. Al deze shampoos zijn sulfaat- en siliconenvrij, plus geformuleerd met balancerende en verzachtende ingrediënten zoals organische aloë vera en olijfbladextract, waardoor ze een topkeuze zijn voor natuurlijk vet haar.

2. Maak kennis met de hoofdhuidscrub

Je kent gezichts- en lichaamsscrubs vast al, maar heb je ooit een scrub voor je hoofdhuid geprobeerd? Geef vet haar geen kans met behulp van deze milde hoofdhuidscrub. De effectieve Scalp Delight™ Detox Scrub verwijdert moeiteloos wekenlange ophoping van productresten, waardoor je hoofdhuid gezond en zijdezacht aanvoelt. Vet haar en een vette hoofdhuid maken geen schijn van kans! Deze werkt ook goed als je last van een droge, jeukende hoofdhuid hebt of bij een pijnlijke hoofdhuid.

Haal alles uit deze geweldige haarbehandeling, gebruik het product één keer per week onder de douche, voordat je shampoo en conditioner gebruikt. Voor optimaal resultaat, gebruik je de lichtgewichte, hoofdhuid verzachtende Scalp Delight™ Detox Conditioner en Scalp Delight™ Scalp Massage Brush en bereid je voor op een heerlijk schoon aanvoelende hoofdhuid!

3. Houd je kapsel optimaal in vorm

Heb je je haar toch liever gestyled? Dan is het je geluksdag. Onze Final Touch Hair Spray is een haarspray die wordt aangedreven door biologische plantenextracten van aloë vera, açaibes en appel, en daardoor een natuurlijke, niet-beschadigende hold geeft om je hoofdhuid en haar gezond te houden. Gebruik op vochtig haar voor een pluisvrije blow-out met volume, of op droog haar om je gestylde haar van hold te voorzien zonder dat het stijf haar veroorzaakt.

Vet haar mist vaak volume maar dat hoeft niet zo te zijn! Mijn favoriete stylingproduct om veerkrachtig volume te creëren met een matte finish is Volume Wizard™ Hair Powder. Dit haar styling poeder geeft onmiddellijk textuur en body, terwijl het overtollige olie uit het haar absorbeert. Dat maakt het het perfecte stylingproduct voor vet haar!

Probeer voor textuur, hold en een matte finish de Mineral Clay Wax, gemaakt met 100% gecertificeerde natuurlijke ingrediënten die je hoofdhuid niet irriteren. Bovendien is het geformuleerd met kaolienklei dat overtollige olie van je hoofdhuid helpt absorberen, zodat je hoofdhuid schoon blijft. Lees hier meer over wat haarklei is.

4. Kies voor een betere kussensloop

Goed kussensloop

Wist je dat de kwaliteit van je haar kan worden beïnvloed door je hoofdkussen? Afhankelijk van het materiaal van je kussensloop, kan je haar beschadigd raken en breken terwijl je slaapt, vooral als je veel woelt en draait tijdens de nacht. Door over te stappen op een bamboe kussensloop kun je dit soort schade eenvoudig voorkomen en vet haar in de kiem smoren. Onze Silky Bamboo Pillowcase beschermt je haar terwijl je slaapt en is zacht genoeg voor een gevoelige huid.

Bovendien is bamboe, in tegenstelling tot wol of zijde, een 100% diervriendelijk en veganistisch materiaal, waardoor onze kussenslopen een duurzamere optie zijn voor het milieu! Wil je meer weten over hoe de stof van je kussensloop je haar kan beïnvloeden? Bekijk dan ons artikel Bamboo vs. Zijden Kussensloop eens.

Vet haar en een vette hoofdhuid kunnen zeker een uitdaging vormen, maar door de juiste stappen te zetten kun je er voor eens en altijd vanaf komen! Of je nu al jaren worstelt met vet haar of nog maar net een verandering in je haar hebt opgemerkt, er zijn genoeg manieren om je haar op een zachte en effectieve manier te herstellen. Zorg goed voor jezelf, pas een paar nieuwe tips en trucs toe en creëer een haarverzorgingsroutine waar jij je goed bij voelt!

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4.2 van de 58.500+ reviews
op

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
  • Beste volume poeder: Alles wat je moet weten over haar volume poeder

    Beste volume poeder: Alles wat je moet weten over haar volume poeder

  • De beste volume shampoo en conditioner voor fijn haar + hoe het werkt!

    De beste volume shampoo en conditioner voor fijn haar + hoe het werkt!

  • beste clarifying shampoo

    De beste clarifying shampoo: hoe kan je je hoofdhuid grondig reinigen?

  • haarwax vs haarklei

    Haarwax vs. haarklei: welke is beter voor je haar?

  • De beste shampoo voor vet haar - waar moet je op letten?

    De beste shampoo voor vet haar - waar moet je op letten?

Bekijk alle artikelen