shampoo zonder sulfatenBekijk alle artikelen

Shampoo zonder sulfaten: Zo vind je de beste sulfaatvrije shampoo

We weten allemaal dat de juiste haarverzorgingsproducten een grote impact kunnen hebben op de uitstraling en de styling van je haar. Bepaalde producten kunnen je haar mooi en gezond houden, of zelfs droge, doffe lokken nieuw leven inblazen.

Vaak hangt de werkzaamheid van een haarverzorgingsproduct samen met de gebruikte ingrediënten. Hoe beter de ingrediënten, hoe beter het product voor je haar is en vice versa.

Maar soms is het juist het gebrek aan bepaalde ingrediënten dat het verschil kan maken. Je hebt waarschijnlijk al vaker gehoord dat sulfaten slecht zijn voor je haar, maar weet je ook waarom? In dit artikel laten we zien welke schadelijke effecten sulfaten op het haar hebben en vertellen we je wat de beste sulfaatvrije shampoo en conditioner is.

Klaar om de voordelen van shampoo zonder sulfaten en parabenen te ontdekken? Lees dan snel verder!

Inhoud

Wat zijn sulfaten precies?

Voordat we je vertellen welke shampoo zonder SLS (sodium lauryl sulphate, ofwel natriumlaurylsulfaat) de beste keuze is, is het belangrijk om te weten wat sulfaten precies zijn en waarom ze schadelijk zijn voor je haar.

Die grote bergen schuim die de meeste shampoos en douchegels tijdens het wassen creëren? Die zijn te danken aan sulfaten. Sulfaten zijn zeer effectieve schuimvormers die vaak worden gebruikt in badproducten vanwege hun schuimende en reinigende werking.

Sulfaten worden synthetisch geproduceerd in een laboratorium, vaak uit vetalcoholen die in groente voorkomen. Hoewel sulfaten misschien een plantaardige oorsprong hebben, betekent dit niet dat ze ook daadwerkelijk goed zijn voor je haar en lichaam. Het aantal shampoos zonder sulfaten en parabenen dat je tegenwoordig bij de drogist ziet, is eigenlijk al een teken dat je deze ingrediënten liever niet in je haar wilt smeren.

Zijn sulfaten slecht voor je haar?

Een van de grootste problemen met sulfaten is dat ze het haar van zijn natuurlijke oliën ontdoen. Na verloop van tijd kan dit leiden tot overmatig droog en breekbaar haar – en daar zit niemand op te wachten. Als je een gevoelige hoofdhuid hebt, kunnen sulfaten ook roodheid, huidirritatie en een jeukende hoofdhuid veroorzaken.

Ouder wordend haar wordt nog sterker aangetast door sulfaten. Sulfaten verzwakken de haarschubben, waardoor het haar vatbaarder wordt voor schadelijke invloeden van buitenaf, zoals hitteschade. Bovendien heeft de oudere hoofdhuid meer behoefte aan vocht om gezond te blijven. Sulfaten ontdoen de hoofdhuid van zijn natuurlijke vochtlaag, waardoor de hoofdhuid uitdroogt en sneller geïrriteerd raakt. Dit is een van de redenen waarom het zo belangrijk is om de overstap te maken naar een shampoo zonder SLS.

De voordelen van sulfaatvrije shampoo

Ben je benieuwd hoe een shampoo zonder sulfaten en parabenen je haarverzorgingsroutine naar het volgende niveau kan tillen? Ontdek de voordelen van een shampoo zonder sulfaten en parabenen.

De voordelen van SLES en SLS vrije shampoo

1. Behoudt de oliën die het haar van nature hydrateren

Een van de belangrijkste voordelen van een shampoo zonder SLS is het behoud van de natuurlijke vochtbarrière van de hoofdhuid. Als je worstelt met droog of beschadigd haar, kan het behoud van deze natuurlijke haaroliën een groot verschil maken. Hoe meer natuurlijk vocht je hoofdhuid kan vasthouden, hoe gezonder je haar zal zijn.

2. Langdurig mooi gekleurd haar

Wist je dat het gebruik van de beste sulfaatvrije shampoo en conditioner je gekleurde haar ook langer mooi kan houden? Echt waar! Een shampoo zonder SLS kan de levensduur en levendigheid van je gekleurde haar met wel vier weken of langer verlengen. Kies daarom voor een sulfaatvrije shampoo wanneer je zoekt naar een shampoo voor gekleurd haar.

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

3. Pluisvrij haar

Pluizige coupes waren misschien helemaal hot in de jaren ’80, maar tegenwoordig doen we er alles aan om pluizig haar op afstand te houden. Een belangrijk onderdeel van een geweldige pluisvrije haarverzorgingsroutine is, je raadt het al, de beste sulfaatvrije shampoo die je kunt vinden.

4. Minder gevoelige hoofdhuid

Weet je nog dat sulfaten ontstekingsreacties en irritaties kunnen veroorzaken? Overstappen naar een shampoo zonder sls kan je gevoelige hoofdhuid kalmeren. Bovendien zal je haar gladder en zachter dan ooit tevoren zijn – en wie wil dat nu niet?

Wie heeft er baat bij een shampoo zonder sulfaten?

Het goede nieuws is dat eigenlijk iedereen baat heeft bij de overstap naar een shampoo zonder sulfaten en parabenen. Of je nu al geweldig haar hebt, of worstelt met droog haar of een geïrriteerde hoofdhuid, een shampoo zonder SLS kan je haar de boost geven die het nodig heeft om gezond te worden (en te blijven).

En als je te maken hebt met een aandoening zoals rosacea, contacteczeem of eczeem op de hoofdhuid, kan de beste shampoo zonder sulfaten en parabenen ook voor verlichting zorgen.

Hoe weet je of je shampoo sulfaatvrij is?

Als je op zoek gaat naar de beste sulfaatvrije shampoo, is het belangrijk om nooit op het productetiket af te gaan zonder de ingrediëntenlijst te bestuderen. Sommige merken beweren shampoos zonder sulfaten en parabenen te bieden, maar zijn bij nader inzien misleidend.

Een merk kan bijvoorbeeld beweren een sulfaatvrije shampoo te maken, maar dan wel natriumlaurylsulfonaat (sodium lauryl sulphonate) gebruiken, een aangepaste versie van het meer gangbare natriumlaurylsulfaat (sodium lauryl sulphate). Hoewel de naam net iets anders is, hebben beide stoffen dezelfde schadelijke effecten op je haar.

Wanneer je op zoek gaat naar de beste sulfaatvrije shampoo, neem dan de tijd om de etiketten te lezen en vertrouwd te raken met de ingrediënten waar je op moet letten. De beste sulfaatvrije shampoo hoort ingrediënten te bevatten zoals glucosiden, sulfosuccinaten, glutamaten en andere plantaardige, oppervlakteactieve stoffen. Deze natuurlijke ingrediënten zijn veel milder voor het haar en reinigen net zo goed zonder al het schuim en de bijbehorende uitdroging.

Wasmiddelen zonder sulfaten

Hieronder noem ik een aantal ingrediënten die je kunt vinden in natuurlijke shampoos zonder sulfaten. Deze zijn mild en zorg ervoor dat jouw haarverzorgingsproduct ze bevat als je een sulfaatvrije shampoo wilt.

  • Coco-Glucoside
  • Lauryl Glucoside
  • Disodium Cocoyl Glutamate
  • Sodium Cocoyl Glutamate
  • Disodium Cocoyl Glutamate
  • Sodium Lauroyl Glutamate
  • Sodium Cocoamphoacetate
  • Cocamidopropyl Betaine
  • Sodium Cocoamphoacetate
  • Dinatrium Laureth Sulfosuccinat
  • Sodium Methyl Cocoyl Taurate
  • Sodium Cocoyl Isethionate
  • Ammonium Cocoyl Isethionate
  • Sodium Lauryl Glucose Carboxylate
  • Sodium Coco-Sulfate (niet sulfaatvrij - maar zonder SLS/SLES)
  • Sodium Sulfate (niet sulfaatvrij - maar zonder SLS/SLES)

Vermijd deze sulfaten

Vermijd altijd shampoos die sulfaathoudende zepen bevatten, zoals natriumlaurylsulfaat (SLS) en natriumlaurethsulfaat (SLES). Deze ontdoen de hoofdhuid niet alleen van al zijn natuurlijke oliën, maar kunnen ook jeuk, roodheid, roos en irritatie veroorzaken, en kunnen zowel voor het haar als de hoofdhuid extreem uitdrogend zijn. Deze SLS/SLES sulfaten kunnen ook op het etiket van het product voorkomen onder de naam; Sodium Lauryl/Laureth sulfaat, dus let extra goed op de woorden lauryl sulfaat en laureth sulfaat.

De onderstaande sulfaten en ingrediënten kun je beter vermijden als je wilt dat jouw shampoo mild is voor zowel haar als hoofdhuid:

  • Sodium Laureth/Myreth/Lauryl Sulfate
  • Natrium Laureth/Lauryl Sulfate
  • Ammonium Laureth/Lauryl Sulfate
  • ATEA Lauryl Sulfate
  • TEA-dodecylbenzenesulfonate
  • Sodium Alkylbenzene Sulfonate
  • Ammonium of Sodium Xylenesulfonate

Heeft een SLS vrije shampoo ook nadelen?

Kan het gebruik van een shampoo zonder sulfaten en parabenen problemen opleveren? Er zijn in ieder geval geen schadelijke effecten verbonden aan sulfaatvrije shampoos. Sommige mensen vinden het gebrek aan schuim misschien vreemd, maar meestal went dit na een paar keer wassen. Anderen zijn van mening dat ze iets meer van het product nodig hebben om het haar diep te reinigen, maar dit geldt niet voor iedereen. Al met al is een shampoo zonder sulfaten en parabenen misschien even wennen, maar de voordelen wegen absoluut op tegen de aanvankelijke onwennigheid.

De beste sulfaatvrije shampoos en conditioners

Klaar om zelf een sulfaatvrije shampoo te proberen? Dit zijn onze favoriete shampoos zonder sulfaten, voor verschillende haarkleuren, -texturen en meer!

Voor beschadigd, breekbaar haar dat gevoelig is voor gespleten haarpunten

Voor beschadigd haar raden we onze Split Fix™ Shampoo aan. Dankzij de milde samenstelling zorgt deze shampoo voor een verfrissende reiniging zonder het haar van zijn natuurlijke olie te ontdoen.

Sulfaatvrije shampoos vereisen een iets andere aanpak dan gewone shampoos. Maak je haar nat, breng een kleine hoeveelheid Split Fix™ Shampoo aan op je handpalm en masseer het in de hoofdhuid. Spoel daarna uit met water en herhaal het proces opnieuw. De tweede wasbeurt activeert het schuimproces en verwijdert hardnekkige productophopingen en overtollige oliën uit het haar.

Voor golvend en krullend haar

Een shampoo zonder sulfaten en parabenen is een geweldige keuze als je haar wat meer textuur heeft. Het voorkomen van beschadigd, droog haar is essentieel – daarom hebben we onze Curl Crush™ Shampoo samengesteld met biologische aloë vera en andere verzorgende ingrediënten voor maximale hydratatie.

Voor dunner wordend haar

Voor wie graag dikker, voller haar wil, is het belangrijk om voor een sulfaatvrije shampoo te kiezen. Onze Grow Perfect™ Shampoo is speciaal samengesteld met deze wens in gedachten. Ingrediënten zoals Anagain™ en biologische rozemarijn olie voor haargroei te stimuleren.

Voor extreem droog en pluizig haar

Heb je last van zeer droog, stug, poreus of pluizig haar? Dan is een shampoo zonder sulfaten met diep hydraterende ingrediënten een must. Moisture Hero™ Shampoo is geformuleerd met natuurlijke ingrediënten die je haar door en door hydrateren, zonder het te verzwaren. Daarnaast werkt de shampoo herstellend, om vochtverlies te voorkomen.

Voor fijn of futloos haar

Veel mensen denken dat een goede volume shampoo sulfaten moet bevatten om het haar goed genoeg te reinigen en het volume te geven. Maar dat is niet waar! Omdat fijn haar snel breekt en pluist, is het essentieel om een shampoo zonder sulfaten te kiezen. Zorg er wel voor dat de formule lichtgewicht is en volume geeft, zoals Volume Wizard™ Shampoo. Deze shampoo bevat versterkende tarweproteïnen, plantaardige ingrediënten die de gezondheid van de hoofdhuid bevorderen en lichtgewichte hydratatie die je haar luchtig en veerkrachtig maken terwijl het zacht en gevoed aanvoelt.

Voor blondines

Zowel van nature blond haar als geblondeerd haar kan een ongewenste koperen tint aannemen. Daarom hebben we onze Enriched Blonde™ Silver Shampoo ontwikkeld. Deze sulfaatvrije shampoo vermindert gele, oranje en koperen tinten in blond haar. Als je op zoek bent naar de beste sulfaatvrije shampoo die je prachtige blonde kleur langer mooi houdt, dan zit je met deze shampoo helemaal goed.

Voor vet haar en roos

De meeste anti-roos shampoos zijn samengesteld met agressieve sulfaten die je hoofdhuid nog meer kunnen irriteren. We raden aan te kiezen voor een sulfaatvrije, antimicrobiële shampoo tegen roos zoals Instant Relief™ Dandruff Shampoo, die de symptomen van roos onmiddellijk verzacht, de schilfers verwijdert en het vochtgehalte van je hoofdhuid weer in gezond evenwicht brengt.

Andere goede gewoontes onder de douche

Naast het gebruik van de beste shampoo zonder sulfaten en parabenen, zijn er nog een paar douchegewoontes die je haar zo gezond mogelijk kunnen houden. Nadat je de beste sulfaatvrije shampoo voor jouw haartype hebt uitgekozen, bekijk dan de onderstaande punten om te ontdekken wat je nog meer kunt doen om jouw routine te optimaliseren.

Was je haar alleen als echt het nodig is

Dit is een belangrijk punt. Je haar te vaak wassen kan leiden tot overmatig droog haar, huidirritatie, haarschade en zelfs haaruitval. Veel mensen denken dat het nodig om hun haar elke dag te wassen, maar voor de meesten is een minder intensieve routine ruim voldoende.

Voor normale haartypes is tussen de 2 tot 3 wasbeurten per week een goede richtlijn. Heb je dun of vettig haar? Was het dan wat vaker. Als je krullend of kroezend haar hebt, is het beter om je haar nog minder vaak te wassen om het kostbare vocht zoveel mogelijk vast te houden.

Een geweldige manier om je haar minder vaak te wassen is het gebruik van droogshampoo poeder tussen wasdagen door. Maar vergeet niet dat niet alle droogshampoos gelijk zijn. Ik ben dol op Refresh Powder™ Dry Shampoo, omdat het gemaakt is van 99% natuurlijke en zachte ingrediënten en verpakt is zonder aerosol.

Vergeet geen conditioner te gebruiken (zonder siliconen!)

De juiste shampoo kan het verschil maken tussen gezond, levendig haar en droog, dof, futloos haar.

Maar om je haarverzorgingsroutine helemaal af te maken, is het belangrijk om de juiste hydraterende conditioner voor jouw haartype te vinden. Wij zijn dol op onze Split Fix™ Conditioner – deze natuurlijke conditioner verzorgt en versterkt het haar op effectieve wijze. Onze doelgerichte, siliconenvrije formule is 100% natuurlijk en is perfect om droog, breekbaar haar zijn natuurlijke veerkracht terug te geven.

Breng na het wassen met shampoo een ruime hoeveelheid conditioner aan op de haarpunten en halverwege het haar, maar vermijd de haarwortels. Vergeet niet om altijd een conditioner te gebruiken na het wassen met shampoo om je haar zo gezond mogelijk te houden!

Hydrateer zowel je haar als je hoofdhuid

Een andere goede douchegewoonte die vaak wordt vergeten is het verzorgen van de hoofdhuid. De hoofdhuid vormt de eerste verdedigingslinie van het haar, en hoe beter je er voor zorgt, hoe gezonder je haar uiteindelijk wordt.

Wil je proactief te werk gaan om je hoofdhuid optimaal te verzorgen? Probeer dan een Scalp Delight™ Detox Scrub. Of je nu te maken hebt met een schilferende huid of overtollige productresten, door je hoofdhuid te scrubben verwijder je dode huidcellen en stimuleer je de nieuwe haargroei. Bovendien laten herstellende ingrediënten zoals wilde bossenbessen- en haverextract je haar glanzen en voorkomen ze gespleten punten. Dat is een hoop voordelen van één scrub!

Houd je van wat extra luxe onder de douche? Dan raden we je aan om je shampoo of hoofdhuidscrub met een Scalp Massage Brush aan te brengen. De zachte siliconen borstelharen stimuleren niet alleen de doorbloeding en haargroei, maar geven je tegelijkertijd een heerlijk ontspannende massage.

Vergeet de innerlijke haarverzorging niet

Het gebruik van een shampoo zonder sulfaten en parabenen is slechts één stap op weg naar een betere haarverzorgingsroutine. Een gezond eetpatroon, lichaamsbeweging en voldoende slaap zijn allemaal belangrijke factoren die bijdragen aan de gezondheid van je haar, net als de haar supplementen die je neemt.

Door zo gezond mogelijk te leven, zal je haar ook optimaal stralen!

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4 van de 59.400+ reviews
op

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
  • zonnebescherming voor het haar: haar zonnebrand

    Zonnebescherming voor het haar: Waarom moet je haar zonnebrand gebruiken?

  • Bamboe haarhanddoek: Daarom heb jij er een nodig

    Bamboe haarhanddoek: Daarom heb jij er een nodig

  • hoe krijg je dikker haar?

    Hoe krijg je dikker haar? 10 eenvoudige manieren om dun haar dikker te maken!

  • pluizig haar

    Wat te doen tegen pluizig haar? 9 Bewezen tips tegen pluishaar

  • 14 beste vitamines tegen haaruitval

    Haaruitval? Dit zijn de 10 beste vitamines tegen haaruitval!

Bekijk alle artikelen