Natuurlijk droogshampoo poeder: wat zijn de voordelen?Bekijk alle artikelen

Natuurlijk droogshampoo poeder: wat zijn de voordelen?

Droogshampoos zijn een van de meest populaire haarproducten. En met een reden: droogshampoo is perfect om je haar direct te verfrissen wanneer je geen tijd hebt voor een volledige routine. Echter zijn er recentelijk zorgen geuit over de effecten van aerosol droogshampoos op je gezondheid en op het milieu. Gelukkig zijn er genoeg droogshampoo poeders die een natuurlijk en veilig alternatief bieden. Lees verder om er alles over te weten te komen.

Ik herinner me nog precies wanneer ik droogshampoo ontdekte. Doordat ik opgroeide met steil en fijn haar moest ik het iedere dag wassen, want anders zou het slap en sluik hangen. Ik was het zat om iedere dag vroeg op te staan om mijn haar te wassen en te stylen. Dus toen ik droogshampoo ontdekte voelde dat als een geschenk uit de hemel. Ik kwam er echter al snel achter dat niet alle droogshampoos op dezelfde manier worden gecreëerd. Sterker nog, sommige droogshampoos bevatten schadelijke stoffen, waardoor veel consumenten op hun hoede zijn.

Als je deze blog leest, verwacht ik dat je in hetzelfde schuitje zit. Je bent op zoek naar een natuurlijke droogshampoo die goed is voor je haar, hoofdhuid en voor het milieu. Ben jij dit? Blijf dan vooral lezen! In deze blog introduceer ik een non-aerosol droogshampoo. Vervolgens zal ik je laten zien hoe je de beste droogshampoo poeder vindt en geef ik je mijn beste tips over hoe je droogshampoo moet gebruiken.

Inhoud

Wat doet droogshampoo?

Droogshampoo is een haarproduct dat zetmelen, kleien of poeders gebruikt om overtollig olie uit het haar en de hoofdhuid te absorberen, waardoor het haar fris blijft. Droogshampoo is geschikt voor wie de tijd tussen de wasbeurten wil vergroten of voor situaties waarin het wassen van je haar even niet mogelijk is.

Meestal zijn droogshampoos verkrijgbaar in aerosolformules die een drijfgas en verstuiver gebruiken om het product in een fijne sprayvorm af te geven.

Recentelijk zijn er nieuwe poeder droogshampoos op de markt gekomen, die aerosol sprays nu al van hun troon stoten. Deze non-aerosol droogshampoos zijn verpakt zonder drijfgas en je kan deze vaak aanbrengen met een zeefdop of een spray (verderop in deze blog vertel ik meer over je droogshampoo gebruiken).

Voordelen en nadelen droogshampoo gebruiken

Ongeacht of je een non-aerosol droogshampoo gebruikt of een meer traditionele formule, zijn er altijd wat voor- en nadelen om te overwegen als het gaat wat droogshampoo doet en hoe het werkt.

Voordelen

Voordelen van een droogshampoo

 • Droogshampoo laat het haar er direct schoon uitzien, wat vooral handig is voor wie van ons last hebben van vet haar of een olie achtige hoofdhuid.
 • Droogshampoo biedt je de kans om de tijd tussen twee wasbeurten te verlengen, wat kan helpen om je haar te beschermen tegen kleurvervaging of uitdrogen.
 • Droogshampoo biedt luchtigheid en hair volume aan slappe en vettige lokken.
 • Droogshampoo is praktisch en makkelijk in gebruik (mits je weet hoe droogshampoo werkt en wat het doet)
 • Het is perfect voor wanneer je haast hebt en geen tijd hebt om te douchen. Het kan je ook helpen wanneer het wassen van je haar met water er even niet inzit, zoals wanneer je bijvoorbeeld op reis bent of wanneer je op de camping bent.

Nadelen

Nadelen van een droogshampoo

 • Afhankelijk van de formule en manier van aanbrengen kan droogshampoo productopbouw of een witte waas op je haar veroorzaken. Vooral wanneer je donker haar hebt valt dit extra op. Lees vooral het deel in dit blog over droogshampoo gebruiken en wat droogshampoo doet om dit tot een minimum te beperken.
 • Aerosol droogshampoos zijn schadelijk voor het milieu. Het goede nieuws is dat je een droogshampoo zonder schadelijke stoffen kan gebruiken om dit nadeel te verzachten.
 • Aerosol droogshampoos kunnen schadelijk zijn, afhankelijk van hoe ze zijn geformuleerd. Gelukkig zijn er veel droogshampoos zonder schadelijke stoffen beschikbaar.

Kunnen droogshampoos schadelijk zijn?

Zoals ik al eerder benoemde hebben producten met aerosol hun nadelen. Aerosol droogshampoos in spuitbussen kunnen schadelijk zijn voor het milieu door het gebruik van vluchtige organische stoffen en broeikasgassen als drijfgassen, zoals fluorkoolwaterstoffen. Deze stoffen dragen bij aan luchtverontreiniging en kunnen de ozonlaag aantasten, wat een negatief effect heeft op het milieu en de menselijke gezondheid. Bovendien kunnen de spuitbussen zelf bijdragen aan afval en mogelijke schadelijke chemicaliën afgeven als ze niet op de juiste manier worden weggegooid.

Aerosol droogshampoos kunnen ook schadelijk zijn voor mensen door de mogelijke aanwezigheid van schadelijke chemicaliën, zoals benzeen. Benzeen staat bekend als een stof die bij langdurige blootstelling wordt geassocieerd met een vergroot risico op gezondheidsproblemen. Bovendien kan het inademen van benzeen in de vorm van een spuitbus of andere giftige chemicaliën uit haarproducten een bedreiging vormen voor de gezondheid van de luchtwegen en het algehele welzijn.

In 2022 testte een onafhankelijk lab, Valisure, 148 producten van verschillende merken en ontdekte dat 70% van de geteste droogshampoo’s in aerosol giftig benzeen bevatten. Als gevolg hiervan werden veel producten uit de schappen teruggeroepen. Dat zorgde ervoor dat veel consumenten (waaronder ikzelf) helemaal stopten met het gebruik van aerosol droogshampoos.

Gelukkig betekent dat niet dat je je vettige haar moet accepteren. De makkelijkste oplossing is om een non-aerosol droogshampoo te gebruiken (ook wel bekend als een droogshampoo poeder), die geformuleerd is met minder, schonere en meer natuurlijke ingrediënten. Deze droogshampoo zonder schadelijke ingrediënten werkt net zo goed en is veiliger voor jou en voor het milieu.

Wat is natuurlijke droogshampoo poeder?

Zoals traditionele droogshampoos, gebruikt een non-aerosol droogshampoo absorberende ingrediënten zoals kaolienklei om overtollige oliën van het haar en de hoofdhuid te verwijderen. Het grootste verschil is dat deze droogshampoo zonder schadelijke stoffen verpakt zit in een sprayflacon, pompflacon, knijpbare fles of als een los poeder dat op het haar kan worden aangebracht. Wees wel opmerkzaam dat een droogshampoo poeder anders is dan een volume poeder.

Om deze reden is voor een non-aerosol droogshampoo een andere toepassing nodig dan aerosol sprays. Dus als je nog nooit een droogshampoo poeder hebt gebruikt, lees dan zeker verder om te weten te komen: hoe werkt droogshampoo?

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

De beste droogshampoo poeders

Als je niet bekend bent met droogshampoo poeder, dan kan het overweldigend voelen als je er naar eentje op zoek bent. Om de beste droogshampoo poeder te vinden, raad ik aan om te zoeken naar het volgende:

1. Natuurlijke actieve ingrediënten

Ingrediënten zoals kaolienklei en tapiocazetmeel hebben absorberende eigenschappen die overtollig talg absorberen en het haar en de hoofdhuid verfrissen. Ze zijn het geheim achter de zuiverende werking van droogshampoos.

2. Kalmerende ingrediënten voor de hoofdhuid

Kalmerende ingrediënten voor de hoofdhuid

Soms kan overtollige olie een teken zijn van een geïrriteerde of droge hoofdhuid. Ontstekingsremmende, hydraterende ingrediënten, zoals aloë vera of haverextract kunnen de gezondheid van de hoofdhuid op de lange termijn helpen verbeteren.

3. Handige verpakking

Handige verpakking

Hoewel ik de eer moet geven aan merken die non-aerosol droogshampoos produceren, zijn veel ervan gewoonweg niet praktisch. Veel droogshampoo poeders zijn losse poeders, waardoor het aanbrengen veel moeilijker en tijdrovender is. Als je doel is om een droogshampoo zonder schadelijke stoffen te gebruiken om tijd te besparen, moet je op zoek gaan naar een mini droogshampoo dat makkelijk en snel aangebracht kan worden. 

4. Parfum vrij

Parfum vrij

Kiezen voor een geurvrije droogshampoo is voordelig, omdat het risico op huidirritatie en allergische reacties vermindert, vooral voor mensen met een gevoelige hoofdhuid of allergieën.

5. Vegan en niet schadelijk

Het kiezen voor een droogshampoo poeder die veganistisch is en geformuleerd is zonder siliconen, parabenen, minerale oliën of talk biedt verschillende voordelen. Het zorgt ervoor dat het product in overeenstemming is met ethische en ecologische waarden, terwijl het potentieel voor productopbouw, een droge hoofdhuid of mogelijke schade door bepaalde ingrediënten die vaak in haarproducten worden aangetroffen wordt geminimaliseerd. Bovendien worden veganistische producten gemaakt zonder ingrediënten van dierlijke oorsprong en zijn ze niet getest op dieren, zodat je je beter voelt over de producten die je kiest.

Mijn keuze voor de beste droogshampoo poeder

Mijn keuze voor het beste droogshampoo poeder is Refresh Powder™ Dry Shampoo. Zonder drijfgassen in spuitbussen is deze natuurlijke droogshampoo milieuvriendelijk en reisvriendelijk. Deze droogshampoo zonder schadelijke stoffen maakt gebruik van tapiocazetmeel en kaolienklei om overtollig talg te absorberen zonder het haar of de hoofdhuid uit te drogen. Bovendien kalmeren en hydrateren aloë vera en haverextract de geïrriteerde hoofdhuid. Refresh Powder™ Dry Shampoo is geschikt voor alle haartypes, van steil tot krullend. Bovendien is het sulfaat-, siliconen-, parabenen- en mineraalvrij. Daarom is het naar mijn mening het beste droogshampoo poeder.

Hoe werkt droogshampoo?

Als je eerder alleen droogshampoo in een spuitbus hebt gebruikt, is droogshampoo poeder iets anders. Maar maak je geen zorgen; het is nog steeds gemakkelijk! Maar hoe werkt droogshampoo poeder? Nou, zo kan je droogshampoo gebruiken:

 1. Draai de dop om het mondstuk bloot te leggen.
 2. Richt het mondstuk op je wortels en houd de fles ongeveer 10 cm van de hoofdhuid.
 3. Knijp in de fles om de natuurlijke droogshampoo uit te blazen, gericht op vettige plekken. Besteed bijzondere aandacht aan de scheiding, haarlijn en pony. Deze gebieden neigen naar meer vettigheid dan andere delen van de hoofdhuid.
 4. Masseer de natuurlijke droogshampoo in je wortels en laat het minstens vijf minuten zitten om zijn magie te laten werken.
 5. Kam door met een bamboe borstel om het product gelijkmatig aan te brengen en productresten te verwijderen. Eventuele achtergebleven productresten kunnen gemakkelijk worden verwijderd door even snel de föhn over de wortels te halen.

Veel voorkomende fouten bij een droogshampoo gebruiken

Heb je moeite om natuurlijke droogshampoo te gebruiken om extra olie te verwijderen zonder een residu achter te laten? Dit zijn de meest voorkomende fouten die ik zie:

Overmatig aanbrengen

Breng niet te veel aan op dezelfde plek. Dit kan leiden tot overmatige product ophoping, waardoor het haar er poederachtig of dof uitziet in dat gebied en het doel van het gebruik van droogshampoo voor een verfriste look teniet doet - zelfs als je het beste droogshampoo poeder gebruikt. Met een klein beetje kom je al een heel eind als het gaat om natuurlijke droogshampoo.

Je haar niet kammen

Vergeet niet om je haar te kammen om het product evenredig te verdelen. Kammen helpt ook om de witte waas van je haar te verwijderen.

Te veel wasbeurten overslaan

Zorg ervoor dat je je haar regelmatig wast met shampoo en water. Vergeet niet wat natuurlijke droogshampoo doet en waar het voor bedoeld is. Het kan helpen om de tijd tussen wasbeurten te verlengen maar geen shampoo en water wasbeurt vervangen. Als je veel droogshampoo gebruikt, doe dan af en toe een zuiverende wasbeurt om productopbouw te voorkomen. Ik raad aan om het haar te zuiveren met Scalp Delight™ Detox Scrub, die plantaardige ingrediënten gebruikt om productopbouw, talg en vuil weg te poetsen om het haar en de hoofdhuid verfrist te houden. Lees onze blogpost de beste clarifying shampoos om meer te leren over het zuiveren van je haar.

Andere natuurlijke haarstyling producten

Naast het gebruik van natuurlijke droogshampoo raad ik ook de volgende producten aan voor een volledig natuurlijke haarroutine die goed is voor jou en het milieu:

Mineral Clay Wax

Dit 100% natuurlijke stylingproduct geeft stevigheid en textuur en laat een matte finish achter. Mineral Clay Wax is een perfecte combinatie van haarwax en haarklei. Ik vind dat het vooral geweldig is voor het stylen van kort haar, hoewel iedereen het kan gebruiken.

Thermal Shield™ Heat Protectant

Als je hitte stylingtools gebruikt, is een goede hittebeschermer noodzakelijk! Hitte tools kunnen het haar uitdrogen en het kapot maken en beschadigen.Thermal Shield™ Heat Protectant is een biologisch gecertificeerde en siliconenvrije hittebeschermer die plantaardige ingrediënten gebruikt om het haar te beschermen tegen beschadiging. Gebruik het elke keer dat je je haar stylet met hitte tools.

Ocean Water Sea Salt Spray

Deze lichtgewicht, hydraterende stylingspray is mijn go-to voor beachy waves.Ocean Water Sea Salt Spray is perfect voor de wasdagen wanneer je geen zin hebt om je haar te stylen - gewoon sprayen en scrunchen. De biologisch gecertificeerde formule doet de rest en voegt volume, body en textuur toe voor alle haartypes.

Final Touch Hair Spray

Dit is niet de haarlak die je kent van je moeder van vroeger! Final Touch Hair Spray is een non-aerosol haarspray die natuurlijke ingrediënten gebruikt om een onzichtbare, langdurige fixatie op het haar te creëren. Ik vind het geweldig dat het mijn haar ook glanzend maakt en pluis vermindert.

Natuurlijke droogshampoo poeder - FAQs

 • 1. Wat is droogshampoo?

  Droogshampoo is een product dat overtollige olie van het haar en de hoofdhuid absorbeert zonder dat er water nodig is. Het gebruikt vaak zetmeel of kleimineralen om het haar op te frissen.

 • 2. Welke soorten droogshampoos zijn er?

  Er zijn meestal twee soorten: aerosol droogshampoos en droogshampoopoeders. Aerosolen komen in spuitbussen onder druk, terwijl droogshampoopoeders verpakt zijn in strooiflesjes of pompflessen.

 • 3. Kan droogshampoo normale shampoo vervangen?

  Nee, droogshampoo kan de tijd tussen wasbeurten verlengen, maar mag gewone shampoo niet vervangen. Regelmatig wassen is nodig om de hoofdhuid en het haar volledig te reinigen.

 • 4. Kan droogshampoo schadelijk zijn?

  Aerosol droogshampoos kunnen vluchtige organische stoffen (VOS) en drijfgassen bevatten die schadelijk zijn voor het milieu en mogelijk schadelijk voor de gezondheid. Droogshampoopoeders, zoals Refresh Powder™ Droogshampoo, zijn een veiliger en milieuvriendelijker alternatief.

Droogshampoo zonder schadelijke stoffen is een must voor iedere gezonde (en onderhoudsarme) haarverzorgingsroutine. Door de beste droogshampoo te gebruiken en het juiste stappenplan te volgen wanneer je droogshampoo gebruikt, kun je de tijd tussen wasdagen verlengen. Dat betekent minder beschadiging en vervaging van je haar en meer tijd voor jou!

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4.2 van de 58.500+ reviews
op

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
 • Haarborstel van zwijnenhaar vs. vegan haarborstel: Voor- en nadelen

  Haarborstel van zwijnenhaar vs. vegan haarborstel: Voor- en nadelen

 • Krullend haar stijlen: een uitgebreid handboek

  Krullend haar stijlen: een uitgebreid handboek

 • De voordelen van aloë vera voor haar + aloë vera verzorging

  De voordelen van aloë vera voor haar + aloë vera verzorging

 • De Wet hair look: zo krijg je het + de benodigde producten

  De Wet hair look: zo krijg je het + de benodigde producten

 • Bamboe haarhanddoek: Daarom heb jij er een nodig

  Bamboe haarhanddoek: Daarom heb jij er een nodig

Bekijk alle artikelen