haarwax vs haarkleiBekijk alle artikelen

Haarwax vs. haarklei: welke is beter voor je haar?

Met zoveel beschikbare stylingproducten raak je gemakkelijk in de war over welk product het beste is voor jouw haar en hoe je haarklei gebruikt. Twee stylingproducten die vaak met elkaar verward worden zijn haarwax en matte clay. Mocht je je ooit hebben afgevraagd wat het verschil is: ik vertel je er alles over!

Vandaag zet ik de verschillen tussen haarwax en haarklei voor je uiteen. Plus, ik vertel je hoe je de beste haarwax en de beste haarklei kiest en hoe je haarwax gebruikt! Lees verder om meer te ontdekken over deze producten.

Inhoud

Wat is haarwax?

Styling wax is een dik haarstylingproduct dat zorgt voor een sterke, maar soepele fixatie. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt de styling wax geformuleerd met bijenwas, lanoline, ricinuswax en andere wax. Styling wax wordt ook wel haarplamuur of stylingpasta genoemd, heeft een licht glanzende finish en geeft het haar een natuurlijk gevoel dat niet stijf en hard aanvoelt. Soms worden deze producten aangeduid als haarwax voor mannen, maar niets is minder waar. Iedereen kan dit gebruiken!

Naast traditionele haarwax zijn er nog veel andere haarstylingproducten waaruit je kan kiezen. Lees hieronder meer over de verschillende soorten stylingproducten en kom erachter welke het beste is voor jouw haartype!

Haarwax vs. haarklei vs. gel vs. pommade

Haarwax vs. haarklei vs. gel vs. pommade

Styling wax, haarklei, gel en pommade: al deze producten kan je gebruiken om je haar te stylen. Door hun vergelijkbare, dikkere samenstelling kunnen de producten makkelijk worden verward. Maar welke is nu het beste? Dit is vooral afhankelijk van de look die je wil creëren. Ik vat even kort samen wat ieder product doet:

Haarwax

Wat is het: Een haarwax is een op wax gebaseerd stylingproduct dat een romige of olieachtige consistentie heeft.

Wat doet het:

  • Flexibele fixatie
  • Natuurlijke textuur
  • Lage tot gemiddelde glans

Nadelen: Haarwax kan moeilijk uit het haar te wassen zijn door het hoge gehalte aan wax dat zich opbouwt in het haar.

Haarklei

Wat is het: Haarklei is vergelijkbaar met styling wax, maar is gebaseerd op een natuurlijk klei ingrediënt, zoals kaolien. Haarklei is een relatief nieuw stylingproduct dat onlangs aan populariteit is gegroeid. Zoals haarwax, wordt ook haarklei vaak aangeduid als haarklei voor mannen. Echter kan iedereen haarklei gebruiken. Haarklei heeft een licht hardere consistentie als ik het vergelijk met haarwax en het vereist een kleine opwarming tussen de handen voor je het aanbrengt op het haar.

Wat doet het:

  • Sterke, flexibele fixatie
  • Natuurlijke, matte finish
  • Voegt volume en textuur toe aan het haar
  • Absorbeert overtollige olie

Nadelen: Matte clay kan het haar droog of stroef doen aanvoelen. Mocht dit gebeuren kan je een beetje haarolie aanbrengen.

Haargel

Wat is het: Haargel is gemaakt van stylingpolymeren en hebben vaak gelei achtige consistentie. Haargel vind je in vele sterktes, variërend van licht tot zwaar. Gewoonlijk wordt haargel gebruikt voor meer dramatische looks, zoals strak achterovergekamd haar of spikes. Toch is haargel ook geschikt om bijvoorbeeld krullen te definiëren, zeker een speciale krullen gel.

Wat doet het:

  • Hele sterke fixatie
  • Stijve, glanzende finish
  • Nat haar look

Nadelen: Veel haargels hebben een op alcohol gebaseerde formule die het haar kunnen uitdrogen en gebroken haar tot gevolg kunnen hebben. Aanvullend kunnen gels fijn of dun haar nog dunner doen lijken, omdat een gel het haar verzwaart.

Pommade

Wat is het: Pommade is een type styling wax die glans aan het haar toevoegt. Dit product werkt het beste voor achterovergekamde en glanzende haarstijlen. Vergeleken met gels geeft het minder stevigheid, waardoor het haar nog gekamd en gestyled kan worden gedurende de dag.

Wat doet het:

  • Geeft de minste fixatie
  • Glanzende, strakke finish

Nadelen: Het kan moeilijk zijn om pommade uit je haar te wassen. Ook kan het je haar vettig laten lijken.

Er zijn vier belangrijke verschillen tussen deze producten:

1. Fixatie

Vergeleken met gels maken haarwax en haarklei het haar minder stijf. Haarwax, haarklei en pommade geven een meer flexibele fixatie. Je kan je hand nog door je haar halen bij gebruik van wax, klei of pommade. Iets dat bij haargel vaak onmogelijk is.

2. Finish

Gels en pommades geven het haar een glanzende finish. Haarwax en haarklei geven het haar juist een meer natuurlijk ogende en matte finish. Gels en pommades zijn daarom meer passend bij stijlen waarbij je het haar gestyled en zacht wil laten lijken, waar wax en klei meer geschikt zijn voor casual, net-uit-bed looks.

3. Effect op de gezondheid van het haar

De meeste gels hebben een hoog alcohol gehalte, wat het haar door de tijd heen kan beschadigen. Waarom? Omdat alcohol het haar uitdroogt en het daarom broos wordt en vatbaar is voor breuk. Alcohol kan ook de hoofdhuid uitdrogen, wat kan zorgen voor een droge hoofdhuid.

Klei en wax zijn beter voor de hoofdhuid en het haar, doordat deze grotendeels uit natuurlijke ingrediënten bestaan die goed zijn voor het haar en de hoofdhuid.

4. Geschiktheid voor verschillende haartypes

Gels en pommades werken beter op dik, krullend, droog of ruw haar. Styling wax en klei werken daarentegen op alle haar types, maar zijn voornamelijk prettig voor fijn haar, dun haar of haar dat snel vet is. Dankzij hun basis van klei kan matte clay helpen om overtollige olie te absorberen van de hoofdhuid. Ook laten haarwax en haarklei het haar dikker lijken, met meer tastbaar volume.

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

Is haarwax voor mannen alleen? En haarklei voor mannen ook?

Je ziet vast vaak deze producten voorbij komen als haarklei voor mannen en haarwax voor mannen. Maar zijn deze producten echt alleen voor mannen?

Haarwax en haarklei zijn populair onder mannen, omdat deze producten geweldig werken voor het stylen van kort haar en dunner wordend haar. Echter zijn haarwax voor mannen en haarklei voor mannen hele veelzijdige, unisex producten die voor ieder haartype gebruikt kunnen worden. Kleiwax (hybriden van matte clay en haarwax) is vooral geweldig voor mensen met fijn haar, dunner wordend haar of vettig haar.

Hoe vind je de beste haarwax?

Dus hoe vind je nu de beste haarwax? En hoe zit het met de beste haarklei? Hieronder een aantal wijzers:

  • Kies een product dat vrij is van siliconen, parabenen en uitdrogende alcohol en parfum om irritatie op de hoofdhuid te verminderen. Deze ingrediënten kunnen ook de gezondheid van je hoofdhuid verminderen en kunnen uiteindelijk leiden tot haarbreuk, pijnlijke hoofdhuid en zelfs haarverlies.
  • Zoek naar hydraterende, voedende ingrediënten die je hoofdhuid en haar ten goede komen terwijl je stylet. Ik hou van een stylingproduct dat de gezondheid van je haar verbetert!

Mijn keuze voor de beste haarwax is ook mijn keuze voor de beste haarklei: Mineral Clay Wax. Dit natuurlijke stylingproduct is gemaakt met kaolin, een zachte witte klei die een lichtgewicht en flexibele fixatie biedt. Ook helpt de Mineral Clay Wax om extra olie van de hoofdhuid te absorberen, zodat je hoofdhuid schoon aanvoelt en het haar er volumineus uitziet.

Mineral Clay Wax is geformuleerd met biologische cacaoboter, boordevol vetzuren en antioxidanten die de hoofdhuid en het haar voeden en beschermen. Mineral Clay Wax is 100% natuurlijk en de eerste ECOCERT-gecertificeerde haarwax. Terwijl het je haar stevigheid, body en textuur geeft, voedt het je lokken ook nog eens met alle natuurlijke ingrediënten.

En het is niet alleen een haarklei voor mannen. Deze reisverpakking kleiwax is unisex en werkt voor alle haartypes. Dat is waarom, in mijn ogen, de Mineral Clay Wax de beste haarklei is! Nu je weet welk product je nodig hebt, blijf verder lezen om te leren hoe je haarklei gebruikt.

Hoe gebruik je haarklei?

Vraag jij je nu af hoe je haarklei gebruikt? Heel gemakkelijk! Volg deze stappen:

  1. Haarklei werkt het beste wanneer je het aanbrengt op droog haar. Wanneer je dus net uit de douche komt droog je het beste eerst je haar met een handdoek of föhn. Vergeet in het geval van de föhn niet om een heat protectant te gebruiken.
  2. Pak een klein beetje matte clay uit het potje. Hoeveel klei je haar precies nodig heeft ligt aan jouw haartype, de lengte van je haar en de stijl die je wil creëren. Echter is het veel gemakkelijker om kleiwax toe te voegen dan om het eruit te krijgen, dus ik raad je aan om te starten met ongeveer de hoeveelheid van een erwtje van de haarklei. Voeg eventueel meer haarklei toe wanneer nodig.
  3. Warm de klei op tussen je vingers of in je handpalmen. Dit zorgt ervoor dat het product een beetje smelt en hierdoor wordt het makkelijker om het evenredig te verdelen over het haar.
  4. Breng aan op droog haar en stijl naar wens. Voeg meer haarklei toe wanneer nodig.

Wil je een haarstijl creëren die fixatie en textuur nodig heeft? Dan is haarklei daar bij uitstek geschikt voor. Haarklei kan gebruikt worden om je te helpen verschillende stijlen te maken.

Hoe gebruik je haarklei voor korte tot middellange haarstijlen?

Hoe gebruik je haarklei voor korte tot middellange haarstijlen?

Wil je meer hair volume aanbrengen in kort of middellang haar? Of je nu een rommelige, net-uit-bed look, een kuif of een stijl achterovergekamde look wil creëren, een haarklei helpt je om het te bereiken. Volg de volgende stappen:

  1. Start met schoon haar. Ik raad de Grow Perfect™ Shampoo en Conditioner aan voor dun of fijn haar. Deze haarverzorgingsproducten worden geformuleerd met ingrediënten die de groei van haar bevorderen, zoals AnaGain™ en rosemarijnolie.
  2. Vervolgens breng je jouw favoriete volume boostende producten aan als een basis. Ik raad de Grow Perfect™ Thickening Spray aan. Een leave-in stylingproduct, versterkt met RootBioTec™, die is bedoeld om de dichtheid van je haar te verhogen. Spray vervolgens Thermal Shield™ Heat Protectant in het haar om te beschermen tegen hitte beschadiging tijdens de volgende stap.
  3. Gebruik een haardroger met een kopstuk om het haar te drogen. Gebruik je vingers om het haar omhoog te duwen. Dit zorgt voor meer volume. Terwijl je het haar droogt start je alvast met het in model brengen van je haar.
  4. Maak vervolgens de matte clay ter grootte van een erwtje warm in je handpalmen om ervoor te zorgen dat de aanbreng gemakkelijk gaat.
  5. Begin aan de onderkant van het haar en breng dan verder aan vanaf de wortel tot de punt. Haal je vingers door je haar om het product evenredig te verdelen en de gewenste look te creëren. Je kunt ook een kam gebruiken bij deze stap. Gebruik vervolgens je handen om je haar in model te brengen. Dankzij de flexibiliteit van de haarklei kan je je haar blijven stijlen tot je blij bent met het resultaat. Later toch niet helemaal tevreden? Dan kan je het gemakkelijk later opnieuw stijlen.
  6. Om je haar op zijn plek te krijgen en losse plukjes vast te houden kan je eindigen met een klein beetje klei. Ook kan je kiezen voor een non-aerosol haarlak voor extra fixatie als je dit wenst. In tegenstelling tot andere haarsprays die het haar uitdrogen zit deze haarspray boordevol lichtgewicht conditionerende ingrediënten die het haar hydrateren en tegelijkertijd fixatie bieden.

Hoe gebruik je haarwax voor messy beachy waves?

Hoe gebruik je haarwax voor messy beachy waves?

De zachte, flexibele fixatie van de haarklei past goed bij deze rommelige stijl voor middellange tot lange krullen.

  1. Begin met het wassen van je haar. Als je haar van zichzelf veel textuur heeft kan je eerst de Curl Crush™ Shampoo en Conditioner gebruiken. Breng vervolgens je favoriete krullen crème of krullen mousse aan in het haar om je krullen vorm te geven. Droog je haar vervolgens in plukken.
  2. Wanneer je haar droog is breng je de matte clay aan ter grootte van een erwtje om de individuele krul vorm te geven. Dit zal je krullen een messy look en fixatie geven.
  3. Als je het fijn vindt, kan je eindigen met een sea salt spray. Dit stylingproduct geeft volume, body en textuur aan alle haartypes. Daarnaast is de spray geformuleerd met gezonde ingrediënten voor het haar, zoals AQUAXYL™, glycerine en biologische aloë vera.
  4. Om je krullen gedurende dag op te frissen kan je de sea salt spray gebruiken of een kleine hoeveelheid matte clay aanbrengen met je vingers.

Hoe gebruik je haarwax om pluis en losse haartjes te temmen

Je kan de haarklei ook gebruiken om pluizig haar en losse haartjes weg te krijgen. Maak een kleine hoeveelheid van de matte clay warm tussen je vingers. Haal je handen vervolgens over de plekken waar je pluis ziet. De beste haarklei en wax kan ook helpen om statisch haar te stoppen.

Als losse haartjes je grootste zorg zijn kan je ook de Final Touch Hair Styling Stick proberen.

Hoe voorkom je dat haarwax zich ophoopt

Zelfst de beste haarwax en andere stylingproducten kunnen zich ophopen op het haar en de hoofdhuid door hun formule. Signalen dat ophoping bij jou voorkomt zijn:

  • Vettigheid
  • Dofheid
  • Droogte
  • Breuk
  • Irritatie aan de hoofdhuid
  • Schilfers

Vaak wordt het gebruik van shampoo geadviseerd als een manier om ophoping van product te voorkomen. Vooral als je je haar vaak stylet met deze producten. Wanneer je iedere dag stylingproducten gebruikt, kan je overwegen om de volgende producten toe te voegen aan je routine:

  • Scalp Delight™ Detox Scrub – Deze scrub voor je hoofdhuid verwijdert ophoping van talg, dode huidcellen, hard water mineralen en zelfs stylingproducten. Maar, maak je geen zorgen, het zal je hoofdhuid niet uitdrogen. Deze Detox Scrub is vrij van sulfaten en is geformuleerd met hydraterende plantaardige ingrediënten.
  • Scalp Delight™ Scalp Massage Brush – Geef je shampoo behandeling een boost met deze zachte borstel. De Scalp Massage Brush heeft flexibele silicone borstelharen die de hoofdhuid scrubben en stimuleren.

Matte clay of haarwax kan een game-changer zijn op het gebied van styling, zeker als fijn of dunnend worder haar hebt. Nu je weet hoe je haarwax gebruikt is het tijd om te gaan experimenteren met jouw stijl!

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4.2 van de 58.500+ reviews
op

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
  • Beste volume poeder: Alles wat je moet weten over haar volume poeder

    Beste volume poeder: Alles wat je moet weten over haar volume poeder

  • De beste volume shampoo en conditioner voor fijn haar + hoe het werkt!

    De beste volume shampoo en conditioner voor fijn haar + hoe het werkt!

  • beste clarifying shampoo

    De beste clarifying shampoo: hoe kan je je hoofdhuid grondig reinigen?

  • De beste shampoo voor vet haar - waar moet je op letten?

    De beste shampoo voor vet haar - waar moet je op letten?

  • Werken haargroei serums echt? Lees meer over haarserums en haaruitval serums.

    Werken haargroei serums echt? Voordelen & hoe je deze gebruikt

Bekijk alle artikelen