beste clarifying shampooBekijk alle artikelen

De beste clarifying shampoo: hoe kan je je hoofdhuid grondig reinigen?

Heb jij last van dof haar of een jeukende hoofdhuid? Dan kan het zijn dat stylingproducten, mineralen of overtollige oliën zich opgehoopt hebben. Dat betekent dat je haar wel een grondige reiniging kan gebruiken met een zachte clarifying shampoo. Lees verder om alles te ontdekken over zuiverende shampoos die je haar en hoofdhuid reinigen en schoon en fris houden - zonder het uit te drogen.

Als iemand met krullend haar heb ik altijd last gehad van opgehoopte producten, wat resulteert in het verzwaren van mijn krullen en een jeukend en oncomfortabel gevoel op mijn hoofdhuid. Door de jaren heen heb ik veel shampoos geprobeerd die de hoofdhuid reinigen en de opgebouwde resten verwijderen, maar ze waren altijd te ruw of niet effectief genoeg. Tot ik de juiste clarifying shampoo ontdekte!

Nadat ik voor het eerst een clarifying shampoo voor krullen had geprobeerd was ik verbaasd over hoe goed het de overtollige opbouw van producten in mijn haar en op mijn hoofdhuid kon verwijderen, waardoor mijn krullen er schoon en fris uitzagen en aanvoelden. Deze blog zal je voorzien van tips om het meeste uit dit product te halen en daarnaast deel ik mijn tips voor de beste clarifying shampoo met je. Oh, en ik vertel je hoe vaak je clarifying shampoo moet gebruiken.

Inhoud

Wat is clarifying shampoo?

Clarifying shampoo (of zuiverende shampoo) is een product om je hoofdhuid te reinigen en is ontworpen om overtollige opbouw en resten uit het haar te verwijderen, waardoor je haar fris en schoon wordt. Klinkt goed, toch? Het slechte nieuws is dat deze shampoos vaak agressieve sulfaten en andere reinigingsmiddelen bevatten die het haar en de hoofdhuid grondig reinigen. Het goede nieuws is dat er ook mildere alternatieven beschikbaar zijn welke natuurlijke ingrediënten bevatten (daarover later meer). Labels op clarifying shampoos gebruiken vaak woorden zoals clarifying, zuiverend, grondig reinigend en ontgiftend om hun sterke reinigende eigenschappen aan te duiden.

Is clarifying shampoo goed voor je haar?

Er zijn zowel voor- als nadelen voor het gebruiken van clarifying shampoo.

Voordelen:

Clarifying shampoo voordelen

1. Verwijdert opbouw

Een van de belangrijkste voordelen van zuiverende shampoos is dat ze effectief de opbouw en resten van het haar en de hoofdhuid verwijderen en de hoofdhuid grondig reinigen. Dit kan helpen om de algemene gezondheid en het uiterlijk van het haar te verbeteren, omdat overtollige opbouw het haar kan verzwaren en het dof kan laten lijken.

2. Verwijdert roos en olie

Een goede clarifying shampoo kan ook helpen voor mensen met vet haar of een vette hoofdhuid, omdat zuiverende shampoos de overtollige olie effectief kunnen verwijderen, waardoor het haar er weer fris en schoon uitziet.

3. Voegt meer volume en glans toe

Zuiverende shampoo bevordert meer hair volume en glans door de opbouw van producten, oliën en vuil te verwijderen. Dit is uitstekend nieuws als je fijn haar of dun haar hebt, wat sneller verzwaard dan andere haar typen.

4. Brengt je natuurlijke haartextuur naar voren

Ik heb gemerkt dat de beste clarifying shampoo voor krullen mijn natuurlijke haartextuur bevordert, omdat opbouw mijn krullen verzwaart. Dit effect zal nog meer opvallen als je producten met siliconen gebruikt, omdat producten op siliconen basis en zeker de siliconen in shampoo nog sneller product opbouwen op je haar.

Nadelen:

Clarifying shampoo nadelen

1. Het kan je haar uitdrogen

Deze producten kunnen hard voor het haar zijn en kunnen het haar strippen van zijn natuurlijke oliën, wat kan leiden tot droogte en schade. Om dat te voorkomen raad ik aan om te zoeken naar een meer milde clarifying shampoo zonder sulfaten.

2. Het kan je hoofdhuid irriteren

Clarifying shampoo kan ook de hoofdhuid uitdrogen, wat kan leiden tot irritatie en schilfers.

3. Kan breuk, pluis en statisch haar veroorzaken

Clarifying shampoo kan je haar uitdrogen en droog haar is rijp voor breekbaar haar, pluishaar, en statisch haar.

4. Het kan de kleur vervagen

Krachtige shampoo formules kunnen je haarkleur doen vervagen (hint: als je gekleurd haar hebt, lees dit artikel) beste shampoo voor gekleurd haar).

Het goede nieuws is dat je de meeste van deze nadelen kan verzachten door de juiste, goede clarifying shampoo te vinden voor jouw haartype en deze in de juiste frequentie te gebruiken (daarover later meer). Mocht je je zorgen maken over deze potentiële negatieve effecten, dan is een clarifying shampoo zonder sulfaten vaak de beste optie.

Wie kan baat hebben bij een clarifying shampoo?

Iedereen kan voordeel ervaren van het gebruik van een clarifying shampoo zonder sulfaten. Maar vooral:

1. Mensen die veel stylingproducten gebruiken

Haarstylingproducten, vooral degene op siliconen basis, kunnen resten achterlaten die door de tijd heen opbouwen. Dit kan het haar verzwaren en geeft het haar een doffe en levenloze look. Dus mensen die veel stylingproducten gebruiken kunnen voordeel ondervinden van het gebruik van een goede clarifying shampoo, omdat deze producten helpen om opbouw op het haar te verwijderen en de hoofdhuid reinigen.

2. Mensen die hard water hebben

Hard water bevat meer mineralen, zoals calcium en magnesium, welke resten op het haar en de hoofdhuid kunnen achterlaten. Deze resten kunnen over de tijd opbouwen, waardoor het haar zwaar en dof wordt en ook de hoofdhuid geïrriteerd raakt. Een zuiverende shampoo kan helpen tegen hard water door mineralen die opbouwen op het haar te verwijderen.

3. Mensen die veel zwemmen

Een goede clarifying shampoo kan helpen voor mensen die veel zwemmen, omdat clarifying shampoos chloor en zout van het haar verwijderen en de hoofdhuid reinigen. Zowel het water uit een zwembad als het water uit de zee kan het haar en de hoofdhuid uitdrogen. Chloor, vaak gebruikt om het zwembadwater te ontsmetten, kan het haar strippen van zijn natuurlijke oliën en kan leiden tot droogte en schade aan het haar. Chloor kan het haar ook ontkleuren en het daardoor groen maken. Om dat te voorkomen raad ik het regelmatig gebruik van een goede clarifying shampoo aan.

4. Mensen die fijn haar hebben

Fijn haar wordt makkelijker verzwaard en is er vatbaar voor om vettig te lijken, omdat het een dunnere diameter heeft. Je hoofdhuid reinigen met een zuiverende shampoo kan de opbouw verwijderen, waardoor het haar er weer schoon en fris uitziet.

5. Mensen die roos of vet haar hebben

Overproductie van talg, de natuurlijke olie die geproduceerd wordt door de hoofdhuid, veroorzaakt vet haar. Deze overtollige olie kan het haar verzwaren, waardoor het glad en levenloos lijkt. Een clarifying anti-roos shampoo kan helpen om extra olie van het haar te verwijderen en helpt de hoofdhuid grondig reinigen, waardoor het fris en schoon aanvoelt. Zuiverende shampoos elimineren ook roos vlokken die worden veroorzaakt door een opbouw van dode huidcellen op de hoofdhuid. Deze vlokken kunnen afzichtelijk en moeilijk te verwijderen zijn, maar een goede clarifying shampoo kan helpen om ze van de hoofdhuid te liften, wat de hoofdhuid schoon en roos-vrij doet aanvoelen.

(Hint: Als je vet haar hebt, lees dit artikel over de beste shampoo voor vet haar).

Hoe zit het met clarifying shampoo voor krullen?

Ondanks dat het waar is dat de meeste clarifying shampoos te ruw zijn voor krullen, is het wel mogelijk voor mensen met krullen om clarifying shampoo te gebruiken. Je moet er alleen zeker van zijn dat je een speciale clarifying shampoo voor krullen kiest.

Krullen zijn vatbaarder voor productopbouw, waardoor het haar kan verzwaren en de hoofdhuid kan jeuken. Waarom? Omdat mensen met krullen vaak langer tussen de wasbeurten doen en meer product gebruiken, wat kan bijdragen aan product opbouw. In deze gevallen kan een clarifying shampoo voor krullen de overtollige product opbouw in het haar verwijderen en de hoofdhuid reinigen.

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

Hoe kies je de beste clarifying shampoo voor krullen?

 • Zoek naar een formule zonder sulfaten: Sulfaten zijn schuimende middelen die aan veel verschillende reinigers en shampoos worden toegevoegd. Helaas kunnen sulfaten ruw en uitdrogend zijn voor krullen, dus een clarifying shampoo zonder sulfaten is essentieel. De beste clarifying shampoo voor krullen bevat geen sulfaten.
 • Kies een product dat past bij jouw haartype: Als je droog, beschadigd of chemisch behandeld haar hebt zal de beste clarifying shampoo voor krullen voor jou samengesteld zijn met voedende ingrediënten die helpen om het haar te beschermen.
 • Overweeg de volgende ingrediënten: De beste clarifying shampoo voor krullen is gemaakt met natuurlijke en voedende ingrediënten, zoals aloë vera, versterkende proteïnen en antioxidanten. Deze ingrediënten kunnen helpen om het haar te voeden, waardoor droogte en beschadigingen geminimaliseerd worden.

Voor meer informatie lees je deze blog over de beste producten voor krullend haar.

Hoe vaak moet je clarifying shampoo gebruiken?

Dus, hoe vaak moet je clarifying shampoo gebruiken? De frequentie waarop je een clarifying shampoo zonder sulfaten zou moeten gebruiken hangt af van je haartype en je behoeften.

Ik raad aan om eens per week of om de week een zuiverende shampoo te gebruiken om overtollige opbouw en resten uit het haar te verwijderen en de hoofdhuid grondig te reinigen. Echter, als je heel droog of beschadigd haar hebt kan je de zuiverende shampoo beter minder vaak gebruiken, omdat dit type product het haar kan uitdrogen. Als je heel olieachtig haar hebt of in een regio woont waar het water heel hard is, dan kan je een zuiverende shampoo vaker gebruiken om overtollige oliën en mineralen opbouw te verwijderen.

Het is ook belangrijk om na te denken over de producten die je voor je haar gebruikt, omdat bepaalde producten, zoals producten op siliconen basis, een opeenhoping kunnen achterlaten die mogelijk vaker moet worden verwijderd. Hoe vaak je uiteindelijk een clarifying shampoo zonder sulfaten moet gebruiken hangt af van je haartype en behoeften.

Mijn keuzes voor de beste clarifying shampoo

Nu dat ik je (hopelijk) heb overtuigd van de voordelen van het toevoegen van een clarifying shampoo zonder sulfaten aan je routine zijn dit mijn keuzes voor de beste clarifying shampoo.

Scalp Delight™ Detox Scrub

Scalp Delight™ Detox Scrub is een clarifying product dat geschikt is voor alle haartypen, inclusief krullen, beschadigd en gekleurd haar. Het heeft een sulfaatvrije formule om de hoofdhuid grondig te reinigen, die is goedgekeurd voor degenen die de Curly Girl methode volgen.

Scalp Delight™ Detox Scrub is gemaakt met natuurlijke en biologische ingrediënten, waaronder versterkende micro proteïnen uit rijst, verzachtende haver en aloë vera. Deze ingrediënten helpen om het haar en de hoofdhuid gehydrateerd en beschermd te houden gedurende het reinigingsproces van de hoofdhuid. Voor het beste resultaat kan je de Scalp Delight™ Detox Scrub samen met de Scalp Delight™ Scalp Massage Brush gebruiken, welke kan helpen om een gezonde hoofdhuid te bevorderen en de bloedsomloop te stimuleren.

Vraag je je af hoe vaak je clarifying shampoo moet gebruiken? Dankzij de zachte, maar effectieve formule kan je de shampoo wekelijks gebruiken om overtollige opbouw en productresten op het haar te verwijderen en de hoofdhuid te reinigen, waardoor deze schoon en verfrist blijft.

Instant Relief™ Dandruff Shampoo

Instant Relief™ Dandruff Shampoo is een product dat speciaal is geformuleerd voor wie last heeft van roos of een vette of jeukende hoofdhuid. Terwijl het niet perse een zuiverende shampoo is, kan dit product wel een uitstekend alternatief zijn voor wie op zoek is naar een product om de hoofdhuid te reinigen en dat geschikt is voor continu gebruik. Instant Relief™ Dandruff Shampoo zuivert, balanceert en verwijdert schilfers en oliën van het haar en de hoofdhuid zonder de natuurlijke oliën aan te tasten. Dit maakt het een mildere optie voor mensen met een gevoelige hoofdhuid of droog, beschadigd haar. Als je last hebt van roos of een jeukende of vette hoofdhuid kan dit product een goede optie zijn om je hoofdhuid gezond en roosvrij te houden.

Hoe voorkom je dat je haar uitdroogt?

Zoals we eerder hebben benoemd kunnen zuiverende shampoos je haar en hoofdhuid uitdrogen, waardoor irritatie en breuk kan ontstaan. Volg naast het gebruik van het juiste product en het uitvinden hoe vaak je clarifying shampoo moet gebruiken ook de volgende tips om je haar en hoofdhuid gezond te houden:

1. Richt het product op de wortels en de hoofdhuid

Ik raad om clarifying shampoo te richten op de wortels en de hoofdhuid, omdat dit de plaats is waar overtollige opbouw en resten ophopen. Behalve wanneer je veel stylingproducten gebruikt, is het niet nodig om clarifying shampoo op de lengtes van je haar te gebruiken.

2. Vermijd agressieve sulfaten

Sulfaten zijn oppervlakteactieve stoffen die vaak worden aangetroffen in veel reinigingsproducten, waaronder shampoos, douchegels en gezichtsreinigers. Deze agressieve chemicaliën verwijderen op een effectieve manier vuil en olie van het haar en de huid, maar ze kunnen ook té agressief zijn. Mensen met droog of beschadigd haar kunnen sulfaten beter vermijden, omdat dit het haar van zijn natuurlijke oliën kan strippen, wat kan leiden tot verdere droogte en beschadiging. Leer hier meer over shampoo zonder sulfaten.

3. Bescherm je haar voor het wassen

Het gebruik van een haarmasker of pre-shampoo balsem kan helpen om het haar te beschermen en het gevoed en gehydrateerd te houden gedurende het reinigingsproces. Deze producten kunnen helpen om een barrière om het haar te creëren, vocht vast te houden en te voorkomen dat de agressieve reinigingsmiddelen in de shampoo het haar ontdoen van zijn natuurlijke oliën. Ik raad de volgende producten aan:

 • Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm - Breng deze diep hydraterende balsem aan op je haarlengtes voordat je je hoofdhuid grondig reinigt, om zo je haar beschermd en gehydrateerd te houden.
 • Split Fix™ Hair Mask - Als je droog haar hebt wat vatbaar is voor breuk en gespleten haarpunten is dit haarmasker een goede optie om het uitdrogende effect van een clarifying shampoo te verzachten.
 • Curl Crush™ Hair Mask - Houd je krullen gehydrateerd, zacht en gefixeerd met deze behandeling, terwijl je jouw keuze voor een clarifying shampoo voor krullen in je routine werkt.

4. Gebruik haarolie voor of na het wassen

Het gebruik van een haarolie voor of na het gebruik van shampoo kan helpen om het vocht in je haar en op je hoofdhuid te herstellen en kan helpen om het haar te beschermen tegen de agressieve reinigingsmiddelen voor de hoofdhuid in de zuiverende shampoo. Ik raad de volgende producten aan:

 • Split Fix™ Hair Oil - Deze multifunctionele haarolie verzacht en voedt beschadigde of gespleten haarpunten.
 • Moisture Hero™ Hair Oil - Deze 100% natuurlijke, siliconen haarolie biedt hydratatie en voeding voor droog, pluizend en krullend haar.

5. Gebruik altijd een conditioner

Conditioners bevatten ingrediënten die kunnen helpen bij het voeden en hydrateren van het haar en kunnen helpen om je haar zachter, gladder en beter beheersbaar te maken. Het wordt over het algemeen aanbevolen om iedere keer dat je je haar wast een conditioner te gebruiken, maar het is vooral belangrijk om er een te gebruiken na een clarifying shampoo.

Kortom, clarifying shampoo is nuttig voor het verwijderen van overtollige opbouw en resten op het haar en hoofdhuid. Deze producten helpen je hoofdhuid grondig reinigen en kunnen met name gunstig zijn voor degenen die veel haarstylingproducten gebruiken, in een gebied met hard water wonen of vaak zwemmen. Hoe vaak je clarifying shampoo zou moeten gebruiken hangt af van je haartype, de conditie van je haar en de routine voor haarstyling. Ongeacht hoe vaak je clarifying shampoo gebruikt, is het essentieel om dit spaarzaam te gebruiken en het altijd op te volgen door gebruik van een goede conditioner, om zo het vocht in het haar te herstellen.

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4 van de 59.400+ reviews

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
 • Krullend haar stijlen: een uitgebreid handboek

  Krullend haar stijlen: een uitgebreid handboek

 • Bamboe haarhanddoek: Daarom heb jij er een nodig

  Bamboe haarhanddoek: Daarom heb jij er een nodig

 • Curly Girl Methode

  Dé Curly Girl methode: Mijn favoriete CG producten & stappenplan

 • beste krullen gel

  Krullen gel: hoe krijg je veerkrachtige en gedefinieerde krullen?

 • Co-washing, je haar wassen met conditioner

  Wat is co-washing? Hoe gebruik je co-wash & de beste co-wash producten

Bekijk alle artikelen