Co-washing, je haar wassen met conditionerBekijk alle artikelen

Wat is co-washing? Hoe gebruik je co-wash & de beste co-wash producten

Als je krullend haar hebt, heb je waarschijnlijk gehoord van co-washing. Co-washing, of je haar wassen met conditioner, is een methode om je haar te wassen met alleen conditioner in plaats van shampoo. Er zijn veel dingen om rekening mee te houden om het goed te doen, dus blijf lezen om alles te leren over co-washing van je haar.

Co-washing, ofwel je haar wassen met conditioner, is de laatste tijd steeds populairder geworden, vooral onder mensen met krullend, golvend of kroeshaar. In deze blogpost zal ik bespreken wat co-washing is, de voor- en nadelen ervan, wie er baat bij kan hebben, welke haartypes er misschien niet geschikt voor zijn, het verschil tussen low-poo shampoo en co-wash, ingrediënten om naar te zoeken, en hoe je co-wash moet gebruiken.

Inhoud

Wat is co-washing?

Co-washing, ofwel je haar wassen met conditioner, is een methode om je haar te wassen met alleen conditioner in plaats van shampoo. Het idee achter je haar wassen met conditioner is dat de meeste shampoos te agressief zijn voor dagelijks gebruik op droge haartypes zoals krullend of kroeshaar. Co-washing helpt het haar te reinigen op milde wijze en tegelijkertijd te hydrateren.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle conditioners geschikt zijn als co-wash producten. Sommige conditioners bevatten ingrediënten, zoals siliconen, die product opbouw op het haar kunnen veroorzaken. Bij co-washing is het het beste om een ​​conditioner te gebruiken die speciaal voor dit doel is geformuleerd of in ieder geval een die siliconenvrij en lichtgewicht is.

Hoewel je haar wassen met conditioner een uitstekende optie kan zijn voor krullend haar, kan een speciaal co-wash product zoals Curl Crush™ Co-Wash nog betere resultaten opleveren. Deze producten zijn speciaal geformuleerd om je haar te wassen met conditioner. Ze zijn lichter dan gewone conditioners en bevatten ingrediënten die het reinigingsproces kunnen verbeteren, waardoor ze een praktischere keuze zijn voor degenen die co-washing willen proberen. Ook kunnen co-washing conditioners helpen bij het voorkomen van productopbouw en je krullen verfrist achterlaten wat helpt bij krullend haar stijlen.

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste co-wash producten? Lees verder, want ik ga mijn tips voor het vinden van de beste co-wash voor krullen met je doornemen.

Voor- en nadelen van co-washing

Net als bij alles zijn er voor- en nadelen aan je haar wassen met conditioner. Laten we dus beginnen met de voordelen:

voordelen van co-wash

1. Verzorgt, voedt en hydrateert het haar tijdens het reinigen

Co-washing kan helpen om vocht en glans toe te voegen aan krullen of kroeshaar dat extra vatbaar is voor droogheid, dofheid en beschadiging.

2. Onttrekt geen oliën aan het haar

Traditionele shampoos kunnen te agressief zijn voor krullend haar, waardoor het gestript en droog achterblijft. Co-washing helpt om de natuurlijke oliën van het haar te behouden, waardoor het zachter en beter handelbaar aanvoelt.

3. Voorkomt haarbreuk en pluis

Omdat je haar wassen met conditioner een zachtere methode is om het haar te wassen, kan het helpen om haarbreuk en pluis te vermijden.

Laten we nu eens kijken naar de nadelen:

nadelen van co-wash

1. Het kan na verloop van tijd product ophoping veroorzaken

Je haar wassen met conditioner kan na verloop van tijd ophoping op het haar veroorzaken, vooral als je niet af en toe een clarifying shampoo gebruikt. Deze ophoping kan het haar er sliertig en slap uit laten zien.

2. Het is niet effectief voor alle haartypes

Hoewel co-washing geweldig kan zijn voor mensen met krullend, droog of beschadigd haar, zijn er mogelijk betere opties voor mensen met vet haar of fijn haar. Bovendien zullen mensen met hoofdhuidaandoeningen zoals roos het misschien niet effectief genoeg vinden om hun hoofdhuid te reinigen.

Voor wie is co-washing geschikt?

Voor wie is co-wash geschikt?

Co-washing kan zeer gunstig zijn voor mensen met krullende, golvende of kroezende haartypes, omdat deze haartypes vatbaarder zijn voor droogte en beschadiging. Traditionele shampoos kunnen te hard zijn voor deze haartypes, wat leidt tot droogheid en pluis. Een co-wash voor krullen reinigt je haar zonder het van zijn natuurlijke oliën te ontdoen, waardoor je krullen zacht, gehydrateerd en gezond aanvoelen. (Hint: Als je krullend haar hebt, bekijk dan deze post over de beste producten voor krullend haar of de Curly Girl Methode.)

Op dezelfde manier kunnen mensen met droog, grof of pluizig haar profiteren van een co-wash. Deze haartypes zijn vatbaarder voor breuk en pluis en kunnen profiteren van de extra hydratatie die co-washing biedt. Bovendien kan een co-wash helpen het haar te voeden en te versterken, waardoor het veerkrachtiger wordt en minder vatbaar is voor breuk.

Hoog poreus haar is ook goed geschikt voor co-washing. Hoog poreus haar heeft meer openstaande haarschubben, waardoor vocht gemakkelijk kan ontsnappen. Het gebruik van een co-wash kan helpen deze openingen te dichten en vocht vast te houden in het haar, wat leidt tot gezondere, beter beheersbare krullen.

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

Co-washing kan een goede optie zijn voor mensen die hun haar vaak willen wassen, zoals mensen die veel sporten. Te vaak shampoo gebruiken kan het haar droog en vatbaar voor breuk maken. Co-washing stelt je in staat om zweet en talg weg te spoelen zonder het haar uit te drogen, waardoor het een mildere optie is voor mensen die hun haar vaak willen wassen.

Tenslotte kunnen co-wash producten nuttig zijn voor mensen met een droge hoofdhuid. Traditionele shampoos kunnen agressief en uitdrogend zijn, waardoor droogheid en schilfering verergeren. Een co-wash kan daarentegen helpen om de hoofdhuid te kalmeren en te hydrateren, waardoor droogheid en schilfering op de lange termijn verminderen.

Met welke haartypes kan je co-washing beter vermijden?

Hoewel co-washing geweldig kan zijn voor sommige haartypes, zijn er voor andere haartypes mogelijk betere opties. Zo kunnen mensen met fijn, dun of steil haar merken dat het hun haar verzwaart of er vettig uit laat zien. Bovendien zouden mensen met een vette, schilferige, geïrriteerde of gevoelige hoofdhuid co-washing moeten vermijden of zich eerst moeten concentreren op het in balans brengen van hun hoofdhuid.

Als je vet of olieachtig haar hebt, bekijk dan deze post over de beste shampoo voor vet haar.

Low-poo shampoo vs. co-wash

Zowel low-poo shampoos zoals Curl Crush™ Shampoo als co-wash producten zijn ontworpen om mild te zijn voor krullend haar en zijn doorgaans vrij van sulfaten, siliconen, uitdrogende alcoholen en minerale oliën. Beide producten zijn ook geschikt voor krullen. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen tussen een low-shampoo en een co-wash voor krullen.

Low-poo shampoos bevatten meer reinigingsmiddelen en oppervlakte-actieve stoffen (hoewel zeer milde) dan co-wash producten. Ze zijn ontworpen om vuil, resten en oliën effectiever te verwijderen, waardoor je haar diep wordt gereinigd.

Co-wash producten daarentegen zijn geformuleerd om het haar zachtjes te reinigen en te conditioneren en te hydrateren. Ze bevatten doorgaans milde oppervlakte-actieve stoffen, vochtinbrengende stoffen en hydraterende ingrediënten zoals avocado-olie en aloë vera.

Veel mensen met krullend haar gebruiken graag zowel low-poo shampoos als een co-wash voor krullen afwisselend, om het haar en de hoofdhuid gezond en schoon te houden.

Hoe vind je de beste co-wash voor krullen?

De beste co-wash producten zijn geformuleerd om het haar tegelijkertijd te reinigen en te verzorgen en het is belangrijk om specifieke ingrediënten te zoeken die hierbij kunnen helpen. Hier zijn enkele van de belangrijkste ingrediënten om te zoeken in een co-wash voor krullen:

 • Milde reinigingsmiddelen - De beste co-wash producten gebruiken milde reinigingsmiddelen die minder uitdrogend zijn dan traditionele shampoos. Een populaire reiniger die in co-wash producten wordt gebruikt, is coco-glucoside. Een zacht en plantaardig reinigingsmiddel dat effectief onzuiverheden verwijdert zonder het haar van zijn natuurlijke oliën te strippen.
 • Humectanten - Humectanten zijn ingrediënten die vocht aantrekken en vasthouden. Glycerine is een veelvoorkomende plantaardige humectant die wordt gebruikt in co-wash producten voor krullen. Het helpt om het haar te hydrateren en verzachten, waardoor het gemakkelijker te stylen is.
 • Hydraterende en voedende ingrediënten - Co-wash producten voor krullen moeten ook ingrediënten bevatten die helpen om het haar te hydrateren en voeden. Avocado-olie is een populair ingrediënt, omdat het rijk is aan vetzuren die helpen om het haar te hydrateren en te versterken. Aloë vera is een ander uitstekend ingrediënt dat kan helpen om de hoofdhuid te kalmeren en te hydrateren, terwijl het een gezonde haargroei bevordert.

Bij het zoeken naar de beste co-wash producten moet je bepaalde ingrediënten vermijden die kunnen leiden tot productopbouw en voorkomen dat het haar en de hoofdhuid goed worden gereinigd. Hier zijn enkele ingrediënten om te vermijden in een co-wash product voor krullend haar:

 • Siliconen - Siliconen worden vaak gevonden in haarproducten, omdat ze een barrière op het haar creëren die helpt vochtverlies te voorkomen en glans te geven. Ze kunnen echter na verloop van tijd zich opbouwen in het haar, waardoor het moeilijk wordt voor andere producten om door te dringen tot de haarschacht. Daarom is het essentieel om een ​​product te kiezen dat vrij is van siliconen of andere ingrediënten die eindigen op -cone, -conol of -siloxaan. Om meer te weten te komen over waarom je siliconen moet vermijden, lees deze post over shampoo zonder siliconen.
 • Zware producten met een hoog oliegehalte - Hoewel oliën voordelig kunnen zijn voor droog haar, kunnen zware producten met een hoog oliegehalte mogelijk niet goed werken als co-wash. Ze kunnen het haar verzwaren en het moeilijk maken om goed te reinigen. Zoek in plaats daarvan naar lichtgewicht, op water gebaseerde producten die helende ingrediënten bevatten, maar geen zware, vette resten achterlaten.

Hoe gebruik je co-wash? Stap voor stap

Leren hoe je co-wash gebruikt is anders dan het gebruik van een traditionele shampoo, maar het is nog steeds gemakkelijk te doen met de volgende stapsgewijze handleiding.

Hoe gebruik je co-wash? Stap 1: Maak het haar nat

Begin met het grondig nat maken van je haar. Zorg ervoor dat je haar helemaal nat is om ervoor te zorgen dat de co-wash gemakkelijk door je haar kan worden verspreid.

Hoe gebruik je co-wash? Stap 2: Breng de co-wash aan

Het is belangrijk om het aan te brengen zoals een shampoo en te focussen op het gebied van de hoofdhuid, in plaats van op de uiteinden van je haar.

Hoe gebruik je co-wash? Stap 3: Goed masseren

Masseer je hoofdhuid en haar zachtjes met je vingertoppen gedurende een minuut of twee. Co-washes bevatten geen schuimmiddelen, zoals shampoos, dus het is nodig om het product handmatig in je haar te werken. Geef je je vingers liever rust? Kies dan voor een Scalp Delight™ Scalp Massage Brush die zachte siliconen borstelharen heeft die scrubben en exfoliëren terwijl de doorbloeding van de haarwortels wordt gestimuleerd.

Hoe gebruik je co-wash. Stap 4: Zorgvuldig uitspoelen

Zorg ervoor dat je je haar grondig uitspoelt met lauw water om geen product achter te laten.

Hoe gebruik je co-wash. Stap 5: Herhaal

Afhankelijk van hoeveel productopbouw je in je haar hebt, moet je het proces mogelijk herhalen om de beste resultaten te krijgen.

Hoe gebruik je co-wash. Stap 6: Conditioner

Na het gebruik van een co-wash voor krullen, kun je een haarmasker gebruiken zoals Curl Crush™ Hair Mask of conditioner zoals Curl Crush™ Conditioner om de lengtes van je haar gehydrateerd te houden. Zeker voor krullend of kroeshaar is dit erg belangrijk.

Hoe gebruik je co-wash. Stap 7: Styling

Nadat je je haar hebt uitgespoeld, kun je je haar stylen zoals je gewend bent. Als je krullend haar hebt, raad ik aan om Curl Crush™ Defining Cream, Defining Gel, of mousse aan te brengen om je krullen te definiëren. Laat je haar aan de lucht drogen, of gebruik een föhn met een diffuser om je haar te drogen indien je dat graag wil.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je een co-wash effectief gebruiken om je haar te reinigen. Kies een co-wash met de juiste ingrediënten om de beste resultaten te behalen.

Tips & Tricks voor het gebruik van een co-wash

Hier zijn nog wat extra tips en tricks voor het gebruik van een co-wash:

 • Begin met een schone lei - Als je haarproducten met zware siliconen of oliën hebt gebruikt, is het het beste om je haar te zuiveren met een product zoals Scalp Delight™ Detox Scrub of een andere zuiverende shampoo, voordat je begint met een co-wash-routine. Dit zal helpen om eventuele productopbouw te verwijderen en je haar voor te bereiden op de co-wash.
 • Gebruik voldoende product - Zoals eerder vermeld, bevatten co-washes geen schuimmiddelen zoals traditionele shampoos, dus je zult meer product moeten gebruiken dan je gewend bent.
 • Experimenteer met de frequentie - Hoe vaak je co-washing moet doen varieert van persoon tot persoon. Sommige mensen moeten om de andere dag een co-wash gebruiken, terwijl anderen het slechts één keer per week hoeven te doen. Sommige mensen wassen hun krullen één keer per week met een low-poo shampoo en verfrissen hun haar één of twee keer per week met een co-wash. Experimenteer met verschillende frequenties om te zien wat het beste voor je werkt. Ongeacht je routine, raad ik aan om ten minste elke 10-14 dagen een zuiverende shampoo te gebruiken om productopbouw te voorkomen.
 • Gebruik een bamboe handdoek – Gebruik na het wassen van je haar een bamboe haarhanddoek, zoals de Bamboo Hair Towel Wrap, om overtollig water zachtjes uit je haar te deppen. Dit helpt bij het verminderen van pluizig haar en haarbreuk in vergelijking met een katoenen handdoek.
 • Bescherm je haar 's nachts – Slapen op een zijden of bamboe kussensloop, zoals de Silky Bamboo Pillowcase, of het gebruik van een bonnet kan helpen bij het beschermen van je haar tegen breuk en het behoud van je krullen.

Door deze tips en trucs te volgen, kun je ervoor zorgen dat je co-wash routine effectief en voordelig is voor je haar.

Co-washing kan een geweldige optie zijn voor diegenen die op zoek zijn naar een mild reinigingsalternatief voor traditioneel wassen met shampoo. Je kunt schoon, gehydrateerd en gezond haar krijgen door de beste co-wash met de juiste ingrediënten te kiezen en de juiste gebruikstechnieken te volgen. Onthoud om je haartype, porositeit en individuele behoeften te overwegen bij het selecteren van het juiste product en wees geduldig terwijl je uitzoekt wat het beste voor jou werkt. Met de tips en tricks die in deze post zijn beschreven, ben je goed op weg naar een succesvolle co-washing routine die je lokken gezond en gehydrateerd achterlaat.

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4.2 van de 58.500+ reviews
op

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
 • Krullend haar stijlen: een uitgebreid handboek

  Krullend haar stijlen: een uitgebreid handboek

 • Bamboe haarhanddoek: Daarom heb jij er een nodig

  Bamboe haarhanddoek: Daarom heb jij er een nodig

 • Curly Girl Methode

  Dé Curly Girl methode: Mijn favoriete CG producten & stappenplan

 • beste krullen gel

  Krullen gel: hoe krijg je veerkrachtige en gedefinieerde krullen?

 • beste clarifying shampoo

  De beste clarifying shampoo: hoe kan je je hoofdhuid grondig reinigen?

Bekijk alle artikelen