Tyndt hår hos kvinder: 8 gode tips som giver mere fylde i håretBekijk alle artikelen

Dun haar bij vrouwen: 8 tips om het haar meer volheid geven

Er zijn veel mogelijke redenen waarom haar dunner wordt. Allerlei dingen, van wat we eten, tot hoe we ons haar stylen, kan de sterkte en gezondheid van de haarvezels beïnvloeden. Maar er is goed nieuws: je kan het natuurlijke haarvolume stimuleren als je hulp nodig hebt bij dunner wordend haar!

Ben jij een vrouw die last heeft van haaruitval? Je bent zeker niet alleen. Het is zelfs zo dat bijna 40% van alle vrouwen last hebben van dun haar tegen de tijd dat ze 40 zijn. Wil je weten wat dunner wordend haar bij vrouwen veroorzaakt, en hoe je het kunt behandelen? Blijf dan lezen!

Inhoud

Wat zijn de symptomen van haaruitval bij vrouwen?

Dun haar bij vrouwen ziet er anders uit dan haaruitval bij mannen. Daar waar mannen vaak eerder de neiging hebben haar te verliezen in een hoefijzervorm bij de haarlijn, hebben vrouwen er over het hele hoofd last van.

Als je last van dun haar hebt, merk je misschien een of meerdere van de volgende symptomen op:

 • Je paardenstaart is minder vol of kleiner dan voorheen
 • Je scheiding lijkt breder dan voorheen
 • Meer haar blijft achter in je kam of borstel
 • Meer haar op je kussen na het slapen
 • Meer haar in het doucheputje

Als je een van deze symptomen opmerkt, geen paniek! Ik heb een aantal suggesties voor het behandelen van dunner haar en speciale styling-technieken die het haar er voller uit laten zien (meer hierover later).

Wat veroorzaakt dunner wordend haar bij vrouwen?

Dunner wordend haar bij vrouwen kan veel verschillende oorzaken hebben. Een aantal van de meest voorkomende oorzaken van dun haar zijn onder andere:

Genen

Genen zijn misschien wel de grootste oorzaak van dun haar bij vrouwen. Dit type dunner wordend haar wordt alopecia androgenetica genoemd, of female pattern hair loss (FPHL) in het Engels. Als een of beide van je ouders extreem dun haar hebben, is de kans groter dat jij ook heel dun haar hebt. Maar wanhoop niet! Bepaalde behandelingen die iets tegen dun haar kunnen doen, zoals rozemarijnolie, kunnen je waarschijnlijk goed helpen.

Eetpatroon

Voedingstekorten kunnen ook een oorzaak van dunner wordend haar bij vrouwen zijn. Het lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid vitamine en mineralen nodig om alle noodzakelijke processen uit te voeren. Wanneer je niet de juiste hoeveelheid voedingsstoffen nuttigt, leidt je lichaam de voedingsstoffen die je binnenkrijgt om richting je vitale organen, en daarom weg van je haarzakjes. Na verloop van tijd kan dit proces extreem dun haar veroorzaken.

Overbewerking of styling van het haar

Als je jouw haar vaak in vlechten of strak opgestoken kapsels draagt, kun je last krijgen van een type haaruitval dat ‘traction alopecia’ heet. Hittestyling (bijvoorbeeld met een krultang) en chemische processen kunnen schade toebrengen aan je haar en het doen breken, wat kan resulteren in extreem dun haar.

Stress

Stressvolle gebeurtenissen (zoals bijvoorbeeld een verbroken relatie, baanverlies of operatie) kunnen leiden tot een type haaruitval genaamd telogen effluvium. Dit type vrouwelijke haaruitval is opmerkelijk omdat het ongeveer drie maanden na de stressvolle gebeurtenissen plaatsvindt.

Langdurige, chronische stress wordt ook gekoppeld aan haaruitval. Als je last hebt van chronische stress, zoek dan naar natuurlijke stressverlichtende activiteiten zoals sporten, meditatie, of het bijhouden van een dagboek.

Zwangerschap

Zwangerschap kan een speciaal soort telogen effluvium (haaruitval) veroorzaken genaamd postpartum haaruitval. Vrouwen verliezen vaak minder haar tijdens hun zwangerschap. Na de bevalling valt al dat haar in één keer uit, vaak in bosjes. Dit type dunner wordend haar bij vrouwen kan traumatisch zijn, maar groeit gelukkig vaak uit zichzelf weer terug na een aantal maanden.

Menopauze

De meeste vrouwen ervaren bepaalde vrouwelijke haaruitval in de menopauze. Volgens de NHS, ervaren ongeveer de helft van de vrouwen ouder dan 65 haaruitval.

Als jij last van dunner wordend haar hebt, praat dan gerust met je huisarts over de oorzaken. Alleen je huisarts kan een juiste diagnose stellen en je adviseren over de soorten behandelingen die het beste bij jouw situatie passen om effectief iets te doen tegen dun haar.

Voor & na met Hairlust

Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe

*Resultaten kunnen variëren per persoon.

Bekijk alle reviews

Welke behandelingen werken effectief tegen dun haar?

Ik geloof in een tweeledige aanpak bij het behandelen van dunner wordend haar bij vrouwen:

 1. Gebruik behandelingen tegen dun haar waarvan is bewezen dat ze helpen om haaruitval te verminderen.
 2. Volg een slimme haarverzorgingsroutine die haarbreuk voorkomt en het haarvolume vergroot (hierover later meer).

Ten eerste wil ik het hebben over wat je kan doen tegen dun haar bij vrouwen! Dit zijn eenvoudige veranderingen in je levensstijl die je toe kunt passen om de haargroei in de haarzakjes te ondersteunen.

Voed je haarzakjes!

voed je haarzakjes

Zoals ik al eerder benoemde, kunnen voedingstekorten leiden tot dunner wordend haar. Om heel dun haar te laten hergroeien, moet je ervoor zorgen dat je een zo volledig mogelijk voedingspatroon hebt. Dit bevat magere eiwitten (zoals kip en peulvruchten), gezonde vetten (denk aan zalm en avocado), en veel groenten en fruit.

Ook is het belangrijk om een crash-dieet te vermijden waarbij je vele kilo’s verliest binnen een korte periode. In deze situaties gaat je lichaam in een survival-modus waarbij het de voedingsstoffen die je haar nodig heeft omleidt naar je vitale organen. Dit betekent dat het lichaam de energie niet heeft om het groeiproces van het haar te ondersteunen. Om effectief wat te doen tegen dun haar en om een gezondere levensstijl te leiden, raad ik het aan om je huidige voedingspatroon eens met een arts te bespreken. Een diëtist of huisarts kan je bijvoorbeeld goed helpen om een gezonde manier van afvallen te vinden, zonder dat een crashdieet nodig is wat heel dun haar veroorzaakt.

Probeer een haargroei supplement

Natuurlijk is een gezond voedingspatroon vaak makkelijker gezegd dan gedaan! Ik weet dat je het druk hebt, en het is misschien niet altijd realistisch om een complete, gezonde voeding te volgen voor iedere maaltijd.

Dat is waar een haarsupplement je kan helpen. Haarsupplementen zoals de Hair Formula Gummies for Women helpen je ervoor te zorgen dat je al jouw haarvitamines en mineralen binnenkrijgt voor een gezonde haargroei. Deze gummies zijn gevuld met o.a. 5,000 mcg biotine, een vitamine-B geassocieerd met gezonde haargroei. Je zou bijvoorbeeld 500 eieren moeten eten om dezelfde hoeveelheid biotine te krijgen uit alleen je voedingspatroon!

De Hair Formula Gummies for Women zijn vegan en gemaakt met natuurlijke kleur- en smaakstoffen, zodat je zeker kan zijn dat ze goed voor je zijn. Bovendien smaken ze heerlijk, dus het is makkelijk om te onthouden ze regelmatig in te nemen. Regelmaat is de sleutel tot succes als het aankomt op gezonde haargroei!

Als gummies niet jouw ding zijn, zijn er ook extra sterke Hair Formula Tablets for Women.

HairLust - Hair Formula Gummies for Women HairLust - Hair Formula Gummies for Women
Bespaar tot 60%

Hair Formula Gummies for Women

Suikervrije kauwbare vitaminen voor vrouwen met natuurlijke aardbeiensmaak.

€32.95

€19.77

Lees meer
HairLust - Hair Formula Tablets for Women HairLust - Hair Formula Tablets for Women
Bespaar tot 60%

Hair Formula Tablets for Women

Tabletten voor het haar voor vrouwen, rijk aan essentiële vitaminen, mineralen en aminozuren.

€32.95

€19.77

Lees meer

Zorg voor je hoofdhuid

Als je eenmaal de juiste vitamines en mineralen binnenkrijgt om extreem dun haar te laten hergroeien, moet je ervoor zorgen dat deze voedingsstoffen aan je haarzakjes worden geleverd!

De truc? Het verbeteren van de circulatie naar je hoofdhuid. Dat zit zo, jouw bloed voert voedingsstoffen naar de cellen door je hele lichaam heen. Dus, om deze voedingsstoffen te krijgen waar je ze nodig hebt (de haarzakjes), moet je de bloedsomloop naar je hoofdhuid stimuleren. Ik heb twee manieren om dat te doen:

 1. Scalp Delight™ Detox Scrub - Deze behandeling voor dun haar bevat biologische groene muntolie, welke natuurlijk werkt om de circulatie van de hoofdhuid te stimuleren.
 2. Scalp Delight™ Scalp Massage Brush - Deze handige borstel maakt het makkelijk om jezelf thuis een hoofdhuidmassage te geven! Hoofdhuidmassages zijn een fijne manier om de circulatie van de hoofdhuid te verbeteren en dun haar te behandelen.
HairLust - Scalp Delight™ Detox Scrub HairLust - Scalp Delight™ Detox Scrub
Verkoopt snel ⚡️

Scalp Delight™ Detox Scrub

Verfrissende, sulfaatvrije hoofdhuid scrub voor de jeukende, vette of droge hoofdhuid.

€26.95

Lees meer
HairLust - Scalp Delight™ Scalp Massage Brush HairLust - Scalp Delight™ Scalp Massage Brush

Scalp Delight™ Scalp Massage Brush

Hoofdhuidmassage borstel voor een zachte peeling en ontspannende stimulatie van de hoofdhuid.

€12.95

Lees meer

Probeer minoxidil (of rozemarijnolie)

Growth Supporting Oils

Minoxidil is een topische behandeling die jou helpt om wat te doen tegen dun haar. Hoewel het meestal gebruikt wordt om mannelijke kaalheid te behandelen, kan het ook worden gebruikt om dunner wordend haar bij vrouwen te behandelen. Helaas werkt deze behandeling die wat tegen dun haar kan doen niet perse voor iedereen. Als Minoxidil wel effectief voor jou werkt, zullen de effecten helaas eindigen zodra je stopt met het gebruik van deze behandeling tegen dun haar. Spreek met een huisarts of apotheker als je interesse in Minoxidil hebt, zodat uitgezocht kan worden of dit geneesmiddel een goede optie is.

Er is en natuurlijkere optie: een studie uit 2015 toont aan dat natuurlijke rozemarijnolie vergelijkbare resultaten kan opleveren voor extreem dun haar, maar zonder een jeukende hoofdhuid (een veel voorkomende bijwerking van minoxidil).

Experimenteer met natuurlijke oplossingen

Bepaalde essentiële oliën kunnen werken als behandeling om effectief iets te doen tegen dun haar. Uit een onderzoek uit 2014 bleek bijvoorbeeld dat muntolie meer haargroei kan produceren dan minoxidil!

Als je graag essentiële oliën wilt proberen als een manier om iets tegen dun haar te doen, mix dan een paar druppels muntolie of rozemarijnolie met een haarvriendelijke draag-olie zoals jojobaolie. Masseer dit mengsel in de hoofdhuid, en spoel het na een minuut of 10 uit met een haargroei shampoo en conditioner.

Verschillende natuurlijke extracten kunnen helpen bij het dunner worden van het haar bij vrouwen. Een paar noemenswaardige natuurlijke behandelingen om wat te doen tegen dun haar zijn:

 • RootBioTec™ HW, een krachtig basilicumwortelextract dat aangetoond haarverlies verminderd met 31% na slechts 2 maanden.
 • AnaGain™, wat is gebaseerd op biologische erwtenspruiten. In een klinische studie verhoogde AnaGain™ haargroei met 78% in slechts 3 maanden.

Om hiervan te profiteren zoek je het beste naar producten, zoals haargroei serums, die RootBioTec™ HW en AnaGain™ bevatten op hun ingrediëntenlijst.

HairLust - Grow Perfect™ Thickening Spray HairLust - Grow Perfect™ Thickening Spray

Grow Perfect™ Thickening Spray

Leave-in haarverdikking spray, verrijkt met RootBioTec™ dat de haardichtheid verhoogt.

€29.95

Lees meer
HairLust - Grow Perfect™ Hair Growth Serum HairLust - Grow Perfect™ Hair Growth Serum

Grow Perfect™ Hair Growth Serum

Haargroei serum met klinisch bewezen ingrediënten voor haargroei: Redensyl™, RootBioTec™, CAPIXYL™ en AnaGain™.

€59.95

Lees meer

Wat is het verschil tussen dunner wordend haar, fijn haar en haarbreuk?

Het dunner worden en breken van vrouwelijk haar zijn twee verschillende dingen. Dun haar ontstaat wanneer een ongebruikelijke hoeveelheid haren de uitvalfase ingaan, of wanneer de haarzakjes helemaal stoppen met groeien.

Fijn haar verwijst echter naar de diameter van een individuele haarstreng, terwijl dun haar verwijst naar de dichtheid van het haar. De twee termen worden echter vaak verwisseld. Hoewel fijn haar vaak ook wordt gezien als dun haar, kun je toch dik fijn haar hebben (veel fijn haar) of juist dikke haren met een lage dichtheid (dun haar).

Haarbreuk gebeurt echter als de haarschacht zwak wordt vanwege beschadiging, en vervolgens afbreekt. Dit kan ook leiden tot extreem dun haar. Om deze reden kunnen vrouwen die last hebben van dun haar ook baat hebben bij het volgen van een aantal haargewoontes die breuk voorkomen. Een vrouw met dunner haar kan het zich tenslotte niet veroorloven nog meer haar te verliezen!

8 eenvoudige manieren om het haarvolume natuurlijk te verhogen

Hier zijn een aantal slimme styling trucs die je kunt gebruiken om haarbreuk en dun haar te verminderen, waardoor je haar er dikker en voller uitziet:

1. Begin met een sterke basis

Wanneer je last hebt van dunner haar, probeer dan Grow Perfect™ Duo. Als breekbaar haar en gespleten punten gezond haar verhinderen, probeer dan Split Fix™ Duo. Deze versterkende shampoos en conditioners zijn gemaakt voor de behoeftes van dun wordend haar.

HairLust - Split Fix™ Duo HairLust - Split Fix™ Duo
Verkoopt snel ⚡️
Bespaar 15%

Split Fix™ Duo

Verminder gespleten haarpunten en haarbreuk met deze siliconen- en sulfaatvrije shampoo en conditioner.

€47.90

€40.71

Lees meer
HairLust - Grow Perfect™ Duo HairLust - Grow Perfect™ Duo
Bespaar 15%

Grow Perfect™ Duo

Shampoo en conditioner tegen haaruitval voor dunner wordend haar met AnaGain™ en rozemarijnolie.

€47.90

€40.71

Lees meer

2. Voed het haar van buiten

Vrouwen met extreem dun haar kunnen ook profiteren van het gebruik van een proteïne haarbehandeling zoals Protein Repair™ Hair Mask. Het Protein Repair™ Hair Mask is geformuleerd met gehydrolyseerde vegan proteïnen die de haarschacht opnieuw opbouwen, wat haarbreuk en gespleten haarpunten kan voorkomen.

3. Ga voor groter volume

Voor dikker uitziend haar, begin je bij de hoofdhuid. De Grow Perfect™ Thickening Spray bevat veel haar-vriendelijke ingrediënten, waaronder circulatie stimulerende muntolie. Deze behandeling voor dun haar helpt om de gezondheid van de hoofdhuid te bevorderen voor een betere haargroei, en meer volume in het haar brengt bij de aanzet, wat de verschijning van dikker ogend haar creëert.

HairLust - Grow Perfect™ Thickening Spray HairLust - Grow Perfect™ Thickening Spray

Grow Perfect™ Thickening Spray

Leave-in haarverdikking spray, verrijkt met RootBioTec™ dat de haardichtheid verhoogt.

€29.95

Lees meer
HairLust - Grow Perfect™ Hair Growth Serum HairLust - Grow Perfect™ Hair Growth Serum

Grow Perfect™ Hair Growth Serum

Haargroei serum met klinisch bewezen ingrediënten voor haargroei: Redensyl™, RootBioTec™, CAPIXYL™ en AnaGain™.

€59.95

Lees meer

4. Wees voorzichtig met nat haar

Je haar is het meest kwetsbaar wanneer het nat is, dus je moet altijd extra voorzichtig zijn wanneer je nat haar ontklit. In plaats van een traditionele haarborstel te gebruiken, die meestal te hard is, probeer je het beste een wet brush. De Wet Hair Detangler Brush is gemaakt met zachte siliconen borstelharen die moeiteloos door haar glijden om te ontklitten zonder breuk. Bovendien bevat het ergonomische handvat tarwestro om het een stuk duurzamer te maken.

HairLust - Wet Hair Detangler Brush, Roze HairLust - Wet Hair Detangler Brush, Roze

Wet Hair Detangler Brush, Roze

Een wet brush die probleemloos nat haar ontwart zonder schade te veroorzaken aan fijn, dun of broos haar.

€9.95

Lees meer
HairLust - Wet Hair Detangler Brush, Paars HairLust - Wet Hair Detangler Brush, Paars

Wet Hair Detangler Brush, Paars

Een wet brush die probleemloos nat haar ontwart zonder schade te veroorzaken aan fijn, dun of broos haar.

€9.95

Lees meer

5. Gebruik altijd hittebescherming

Tip: gebruik altijd hittebescherming wanneer je jouw haar gaat stylen! Hete apparaten zoals stijltangen en krultangen drogen de haarschacht uit, wat het haar broos en vatbaar voor breuk maakt.

Om hittebeschadiging te voorkomen, gebruik je de Thermal Shield™ Heat Protectant voordat je begint met stylen. Deze behandeling voor dunner wordend haar is rijk aan antioxidanten en hydraterende ingrediënten zoals kokosolie, arganolie, en abrikozenpitolie.

HairLust - Thermal Shield™ Heat Protectant HairLust - Thermal Shield™ Heat Protectant
Nieuw 🎉

Thermal Shield™ Heat Protectant

Heat protection spray zonder siliconen die beschermt tegen hitteschade tot 200°C.

€23.95

Lees meer

6. Stop styling breuk

Je denkt misschien dat het overslaan van hittestyling en het elke dag dragen van je haar in een paardenstaart de oplossing is tegen haarbreuk. Helaas kan je, als je een traditionele metalen haarelastiek gebruikt, nog dunner haar veroorzaken.

HairLust - Hold On Tight Hair Rings 6-Pack, Roze/Lila HairLust - Hold On Tight Hair Rings 6-Pack, Roze/Lila

Hold On Tight Hair Rings 6-Pack, Roze/Lila

Spiraal haarelastiekjes die je haar op zijn plaats houden zonder het te beschadigen.

€4.95

Lees meer

Probeer in plaats daarvan hair rings. Hair rings zijn zachte haarelastiekjes die je haar op hun plaats houden zonder de haarschacht te zwaar te belasten. Nooit meer trekken om het haar los te krijgen!

7. Bescherm je haar tegen schadelijke zonnestralen

Zelfs als je niet echt een zonnebader bent, bestaat het risico dat je haar regelmatig wordt blootgesteld aan UV-stralen. Langdurige UV-blootstelling verzwakt en breekt de lagen in de haarlokken af, wat broos en dun haar veroorzaakt. Zorg er dus voor dat je je haar beschermt met een hoed of zonbescherming spray voor haar als je buiten in de volle zon bent.

HairLust - Sun Defense Hair Mist HairLust - Sun Defense Hair Mist

Sun Defense Hair Mist

Ultra hydraterende leave-in spray met een natuurlijke UV-filter voor zonnebescherming van het haar.

€23.95

Lees meer

8. Maak je look compleet met Final Touch Hair Spray

Als je wel eens haarlak gebruikt, is het misschien tijd om te upgraden. Omdat veel haarsprays op de markt veel chemicaliën gebruiken die het haar extreem uitdrogen, kan het o.a. haarbreuk veroorzaken en haaruitval bij vrouwen verergeren.

Schakel in plaats daarvan over op een Final Touch Hair Spray, die wordt aangedreven door organische plantenextracten zoals aloë-blad sap, acai- en appelextracten. Het is een haarspray die de gezondheid van je haar verbetert en tegelijkertijd je look afmaakt!

Ik hoop dat deze blogpost al je vragen over dunner wordend haar bij vrouwen heeft beantwoordt! Als je een vrouw bent die last heeft van dun haar, overleg dan altijd eerst even met je huisarts of dermatoloog over de behandelingsopties om effectief wat te doen tegen dun haar.

HairLust - Final Touch Hair Spray HairLust - Final Touch Hair Spray

Final Touch Hair Spray

Natuurlijke haarlak zonder aerosol die het haar een medium fixatie en glans geeft.

€23.95

Lees meer

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4.4 van de 58.000+ reviews
op

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
 • De beste shampoo voor vet haar - waar moet je op letten?

  De beste shampoo voor vet haar - waar moet je op letten?

 • Werken haargroei serums echt? Lees meer over haarserums en haaruitval serums.

  Werken haargroei serums echt? Voordelen & hoe je deze gebruikt

 • Heatless Curls overnight: stap voor stap je haar krullen zonder hitte

  Heatless curls overnight: stap voor stap je haar krullen zonder hitte

 • Statisch haar? Wat te doen tegen statisch haar en tips!

  Statisch haar? Wat te doen tegen statisch haar: 9 tips!

 • Vind de beste shampoo tegen een droge hoofdhuid voor jou (+9 verzorgingstips)

  Vind de beste shampoo tegen een droge hoofdhuid voor jou (+9 verzorgingstips)

Bekijk alle artikelen