alopecia androgeneticaBekijk alle artikelen

Alopecia Androgenetica: De complete gids voor erfelijke kaalheid

Haaruitval is natuurlijk nooit leuk en kan een verwoestend effect hebben op je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Helaas hoort haaruitval voor veel mensen bij het dagelijks leven.

Heren zijn vooral gevoelig voor mannelijke kaalheid, ofwel alopecia androgenetica, zoals de aandoening bekend is in de medische wereld. Maar wat zorgt er eigenlijk voor dat mensen lijden aan alopecia androgenetica? Zijn er manieren om de gevolgen ervan te voorkomen of te verminderen?

In deze gids vertellen ik alles wat je moet weten over alopecia androgenetica, ook wel erfelijke of mannelijke kaalheid genoemd. Ik deel ook verschillende manieren waarop je je haarverzorgingsregime kunt aanpassen om niet alleen de kwaliteit van je haar te verbeteren, maar ook om de effecten van alopecia androgenetica te verminderen. Laten ik eerst bij de basics beginnen.

Inhoud

Wat is Alopecia Androgenetica?

Androgenetische alopecia ken je misschien ook wel als erfelijke kaalheid, plaatselijke kaalheid of kaalheid bij vrouwen en mannen. Maar wat is deze aandoening precies? Nou, om te beginnen - het is genetisch. Maar dat betekent niet dat je er niets aan kunt doen!

Wat is Alopecia Androgenetica

Een veel voorkomende vorm van mannelijke kaalheid (en in mindere mate kaalheid bij vrouwen) is alopecia androgenetica. Verschillende bronnen schatten dat het probleem alleen al in het Verenigd Koninkrijk meer dan 6,5 miljoen mannen treft. De meeste mannen zullen enige vorm van erfelijke kaalheid ervaren tegen de tijd dat ze de 50 of 60 bereiken, maar sommige mannen hebben hier al last van als ze nog in de 20 zijn. Dus als je merkt dat je haar dunner wordt, ben je zeker niet de enige.

Hoe ziet Alopecia Androgenetica eruit?

Hoewel aandoeningen die erfelijke haaruitval veroorzaken, zoals alopecia androgenetica, er bij iedereen anders uit kunnen zien, zijn er verschillende symptomen die mannen met elkaar gemeen hebben. Ten eerste, alopecia androgenetica zorgt ervoor dat mannen een terugtrekkende haarlijn krijgen. Dit wordt vaak gevolgd door dunner wordende haren rond de kruin en de tempels en kan doorgaan tot de kale plekken aan weerszijden van het hoofd elkaar ontmoeten. Tijdens dit proces wordt het haar geleidelijk aan dunner en dit leidt uiteindelijk in sommige gevallen tot volledige mannelijke kaalheid.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen die lijdt aan erfelijk haarverlies het anders ervaart, dus probeer jezelf niet te vergelijken met anderen als je worstelt met alopecia androgenetica.

Naast de uiterlijke kenmerken kan alopecia androgenetica soms een indicator zijn voor andere problemen in het lichaam. Volgens het Amerikaanse NIH wordt alopecia androgenetica bij mannen in verband gebracht met andere medische aandoeningen zoals diabetes, coronaire hartziekte en hypertensie. Dus als je last hebt van haaruitval kan het een goed moment zijn om een controle in te plannen bij je huisarts.

Wat veroorzaakt Alopecia Androgenetica?

Nu we weten wat alopecia androgenetica is en hoe het zich meestal manifesteert, laten we eens goed kijken naar hoe de biologie zelf een rol speelt. Hoewel een verscheidenheid aan zowel omgevings- als genetische factoren invloed kunnen hebben op het voorkomen en de ernst van alopecia androgenetica, hangt het vooral af van je individuele genen en familiegeschiedenis.

Onderzoekers hebben ontdekt dat het hormoontype ‘androgeen’ vooral verantwoordelijk is voor de gevolgen van erfelijke en mannelijke kaalheid. Een bepaald type androgeen genaamd dihydrotestosteron (of DHT) is de belangrijkste boosdoener doordat mensen met alopecia androgenetica een genetisch bepaalde gevoeligheid voor de effecten van DHT hebben.

Hier is hoe DHT werkt: Het is een hormoon afgeleid van testosteron (een mannelijk geslachtshormoon) dat in normale hoeveelheden bijdraagt aan de algemene gezondheid en ontwikkeling van mannen, vooral tijdens de puberteit. Abnormaal hoge hoeveelheden DHT kunnen echter kaalheid bij mannen veroorzaken. Naarmate er meer DHT door de bloedbaan stroomt, kan het gemakkelijk aansluiten op receptoren van de haarfollikels van je hoofdhuid, waardoor deze krimpen. Na verloop van tijd belemmert deze krimp het vermogen van de hoofdhuid om een gezonde, volle haardos te ondersteunen en in stand te houden.

Veroorzaakt DHT Kaalheid?

Op zichzelf is DHT niet slecht. Het is in feite een normaal hormoon dat bijdraagt aan een gezonde groei tijdens de puberteit. Maar in hoge hoeveelheden kan het erfelijke haaruitval zoals alopecia androgenetica verergeren. Om te begrijpen hoe DHT haaruitval veroorzaakt, helpt het om te weten hoe de normale haargroeicyclus eruit ziet.

Elk haartje op je lichaam is ingepakt in een haarzakje. Je kunt haarfollikels zien als kleine capsules die de essentiële voedingsstoffen voor elke haar bevatten, terwijl ze het haar stevig op de huid verankeren. Het haar in elke follikel gaat door een groeicyclus die meestal 2-6 jaar duurt (zelfs als je je haar knipt of scheert).

Aan het einde van elke cyclus gaat elke haar een rustperiode in en valt enkele maanden later uit. Daarna produceert het lege haarzakje een nieuwe haar. Maar wat heeft DHT hiermee te maken?

De rol van DHT in Alopecia Androgenetica

Zoals eerder gezegd: tijdens een normale, gezonde haargroeicyclus groeit het haar, wordt het volwassen en valt het uiteindelijk uit voordat het wordt vervangen door een nieuwe haar. Maar wanneer het lichaam te veel testosteron begint om te zetten in DHT, kan dat de haargroeicyclus flink in de weg zitten.

Er is aangetoond dat hogere niveaus van DHT je haarfollikels laten krimpen, wat niet alleen de algemene groeicyclus van je haar kan verkorten, maar er ook voor kan zorgen dat je haar dunner lijkt en sneller breekt. Erger nog, DHT kan het ook moeilijker maken om nieuwe haren te laten groeien nadat de oude uitvallen.

Aan de andere kant worden hogere niveaus van DHT en testosteron in verband gebracht met vollere baarden. Daarom hebben veel mannen met dunner wordend haar geweldige baarden! Lees hier meer over baardgroei stimuleren en baardolie.

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

Ontdek de fantastische haargroei-resultaten van mensen die Hairlust producten gebruiken:

Voor & na met Hairlust

Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe

*Resultaten kunnen variëren per persoon.

Bekijk alle reviews

De resultaten variëren van persoon tot persoon, maar je ziet het resultaat meestal al na 2-4 maanden gebruik.

Is Alopecia Androgenetica blijvend?

Het korte antwoord is helaas ja. Hoewel er verschillende manieren zijn waarop mensen de effecten van alopecia androgenetica kunnen behandelen of zelfs omkeren, blijft het een permanente aandoening.

En omdat het een genetische aandoening is die van generatie tot generatie wordt doorgegeven, kan het ook niet worden verholpen.

Maar, zelfs als je genetisch belast bent met erfelijke kaalheid, zoals alopecia androgenetica, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om te voorkomen dat DHT je haar verpest.

5 natuurlijke DHT blockers

Erfelijke kaalheid die door alopecia androgenetica veroorzaakt wordt kan je zelfvertrouwen en het vermogen om je goed te voelen over jezelf ernstig verminderen. Je kunt echter wel een DHT blocker in je haarverzorgingsroutine en levensstijl opnemen om de negatieve effecten van erfelijke haaruitval tegen te gaan.

Een gezonde voeding en levensstijl zijn belangrijk en kunnen een groot verschil maken bij het normaliseren van de haargroeicyclus.

Hieronder vind je 5 natuurlijke ingrediënten die fungeren als een DHT blocker wanneer ze op de juiste manier worden gebruikt.

5 natuurlijke DHT blokkers

Biotine:

Biotine voor haargroei wordt niet voor niets gebruikt in verschillende haargroeisupplementen en behandelingen. Deze wateroplosbare B-vitamine is een effectieve DHT blocker, waarvan is aangetoond dat het helpt de haargroei te bevorderen en haarverlies te verminderen.

Pompoenzaad Olie:

Pompoenzaadolie is een bijzonder effectieve DHT blocker, zoals blijkt uit een dubbelblind onderzoek. Daarin wordt aangetoond dat het gemiddelde aantal haren bij mannen die met de olie zijn behandeld in de loop van de tijd met 40% is toegenomen.

Cafeïne:

Wie had ooit gedacht dat je een vollere bos haar kon krijgen door van je dagelijkse kopje koffie te genieten? Nou, het drinken van koffie alleen zal je niet noodzakelijkerwijs helpen om meer haar te laten groeien, maar de cafeïne in je koffie kan wel degelijk fungeren als een DHT blocker. Bij proefpersonen van beide geslachten is aangetoond dat caffeine de haargroei bevordert.

Vitamine B12 & B6:

Samen met biotine kunnen andere B-vitamines zoals B12 en B6 als een effectieve DHT blocker werken wanneer ze worden ingenomen via haargroei supplementen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de algehele gezondheid van de hoofdhuid verbeteren bij personen met alopecia androgenetica.

Rozemarijn olie:

De laatste DHT blocker waar ik het over heb is de rozemarijn olie. Uit onderzoek is gebleken dat rozemarijn olie voor haargroei stimulatie zorgt en het aantal haren bij de deelnemers doet toenemen.

Als je opzoek bent naar een haargroeimiddel, ga dan ook goed na het DHT blockers bevat. Kijk vooral uit naar producten die CAPIXYL™ en RootBioTec™ bevatten, welke ideaal voor haargroei zijn die naast haargroei-actief ook DHT-remmend zijn.

Nu ik heb uitgelegd wat een DHT blocker kan doen om je haar te herstellen en te vernieuwen, wil ik het nu hebben over alopecia androgenetica bij vrouwen hebben.

Alopecia Androgenetica bij vrouwen

Hoewel vooral mannen last hebben erfelijke kaalheid, kan ik de zeer reële effecten van alopecia androgenetica bij vrouwen niet negeren. In tegenstelling tot bij mannen veroorzaakt alopecia androgenetica bij vrouwen niet per se kaalheid. In plaats daarvan resulteert alopecia androgenetica bij vrouwen meestal in dunner wordend haar rondom het hoofd, dat zeer zelden leidt tot volledige kaalheid. Volgens de Britse NHS ondervindt ongeveer de helft van de vrouwen in het Verenigd Koninkrijk na de leeftijd van 65 jaar een vorm van erfelijke haaruitval. Gelukkig kan alopecia androgenetica bij vrouwen op dezelfde manier worden behandeld als bij mannen!

Andere vormen van haaruitval

Naast alopecia androgenetica zijn er verschillende andere aandoeningen die erfelijke kaalheid kunnen veroorzaken of verergeren:

Alopecia Areata:

Alopecia areata

Alopecia areata veroorzaakt plotselinge haaruitval in cirkelvormige patronen. Het wordt veroorzaakt wanneer het immuunsysteem de haarfollikels begint aan te tasten.

Alopecia Universalis:

Alopecia Universalis

Alopecia universalis is een vorm van erfelijke haaruitval die resulteert in het volledige verlies van haar over het hele hoofd en lichaam. Dit is ook bekend als een vergevorderde vorm van alopecia areata.

Trichotillomania:

Trichotillomania

Deze aandoening zorgt bij sommige mensen voor een impulsieve drang tot het uittrekken van de eigen haren.

Telogen Effluvium:

Telogeen Effluvium

Dit is een omkeerbare aandoening die kan ontstaan na een stressvolle of traumatische ervaring. Mensen die last hebben van telogene effluvium ervaren doorgaans tijdelijk haarverlies en kale plekken rond de bovenkant van het hoofd.

Alopecia littekens:

Alopecia littekens

Dit is een ernstigere vorm van alopecia waarbij littekenvorming van de haarfollikel samen met haaruitval optreedt.

3 andere oorzaken van haaruitval

Naast androgenetische alopecia en de hierboven genoemde aandoeningen zijn andere haaruitval oorzaken:

Stress en ziekte

Te veel stress is niet goed voor ons op verschillende niveaus. Verhoogde stressniveaus, langdurige ziekte en bepaalde schildklierziekten kunnen allemaal de gezondheid van de hoofdhuid belemmeren en leiden tot haaruitval.

Verkeerde haarverzorging

Je haar te vaak wassen en bepaalde cosmetische behandelingen zoals permanenten, blonderen en het verven van het haar kan ervoor zorgen dat je haar dun en broos wordt, of zelfs uitvalt.

Om deze negatieve effecten te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je een haargroei shampoo gebruikt die de haarzakjes gezond houdt. Het is ook een goed idee om je hoofdhuid af en toe te verwennen met een voedende proteïne behandeling om de groei van nieuw haar te bevorderen.

Je eetpatroon:

Samen met de juiste haarverzorging is een van de belangrijkste factoren voor het behoud van gezond haar je eetpatroon. Zorg ervoor dat je voldoende vitamines tegen haaruitval en mineralen in je dagelijkse voeding opneemt, niet alleen voor je haar, maar ook voor je huid en je nagels!

Probeer in het bijzonder eten dat rijk is aan biotine en eiwitten zoals bessen, groene groenten, noten en bonen te eten, en zorg dat je niet te veel suiker consumeert.

Wat je ervaring met alopecia androgenetica ook is, het is belangrijk om te onthouden dat er dingen zijn die je kunt doen om je haarsituatie te verbeteren. Van het nemen van haargroeisupplementen tot het creëren van een gezondere algemene haarverzorgingsroutine: er zijn veel manieren om de gevolgen van erfelijke kaalheid te bestrijden en voller, dikker haar te krijgen.

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4 van de 59.400+ reviews

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
  • shampoo tegen haaruitval

    Werken shampoos tegen haaruitval echt? Dé ingrediënten om naar uit te kijken

  • 8 beste vitamines voor je haargroei

    Haarvitamines: Dit zijn de 8 beste vitamines voor je haargroei!

  • terugtrekkende haarlijn

    Terugtrekkende haarlijn? Dit is de beste manier om het te behandelen

  • hoe krijg je dikker haar?

    Hoe krijg je dikker haar? 10 eenvoudige manieren om dun haar dikker te maken!

  • plotselinge haaruitval bij vrouwen

    Plotselinge haaruitval bij vrouwen: Wat kan echt helpen?

Bekijk alle artikelen