haaruitval oorzakenBekijk alle artikelen

Haaruitval: Dit zijn 8 oorzaken van haaruitval bij vrouwen & mannen!

Het klopt dat mannen meer kans hebben om hun haar te verliezen dan vrouwen. Maar in feite komt haaruitval bij beide geslachten voor. Als je af en toe haren verliest, is dat volkomen normaal en heet shedding, want haaruitval is een noodzakelijk onderdeel van de haargroeicyclus. Maar wat kan je doen als je ongewoon veel haaruitval ervaart en meer haar verliest dan normaal?

Het is normaal om tussen de 50 en 100 haren per dag te verliezen. Maar als je meer haar verliest dan dat, kun je last hebben van haaruitval. Er zijn veel redenen voor haaruitval, en we zullen er een heleboel toelichten in deze blog.

Inhoud

In deze blog vind je ook tips om haaruitval tegen te gaan, zoals bijvoorbeeld het gebruik van haarsupplementen, zoals de Hair Formula Tablets for Women of een haargroeimiddel zoals het Grow Perfect™ Hair Growth Serum. Dus als je je afvraagt, "Waarom verlies ik haar en wat kan ik er aan doen?", blijf dan lezen!

Inzicht in de 4 stadia van haargroei

Voordat we de vraag "waarom verlies ik haar?" kunnen beantwoorden, moeten we het eerst over de haargroeicyclus hebben. Al het haar groeit in een cyclus van vier fases:

 • De Anagene fase, waarin haargroei plaatsvindt.
 • De Catagene fase, een overgangsfase waarin de haarstreng zich losmaakt van de bloedtoevoer in de haarfollikel.
 • De Telogene fase, waarin het haar rust terwijl nieuwe haartjes beginnen met groeien in de follikel eronder.
 • De Exogene fase, waarin het oude haar uitvalt en een nieuwe haar zijn plaats inneemt.

De verschillende oorzaken van haaruitval verstoren jammer genoeg de fases van de haargroeicyclus. De meeste oorzaken van haaruitval verkorten de anagene fase of verstoren de kwaliteit van de haargroei, hoewel sommige oorzaken van haaruitval optreden wanneer er meer haren dan normaal in één keer uitvallen.

Waarom verlies ik haar?

Hier en daar haar verliezen is eigenlijk heel normaal. Voor zowel mannen als vrouwen is het tot op zeker hoogte nodig. Als het echter een probleem wordt, is het een goed idee om eens naar mogelijke oorzaken te kijken.

Er zijn veel verschillende oorzaken van haaruitval bij vrouwen en mannen. Sommige - zoals een vitaminegebrek - zijn gemakkelijk te verhelpen door eenvoudige veranderingen in de levensstijl, zoals het nemen van een haargroeimiddel. Andere - zoals alopecia androgenetica - zijn genetisch bepaald en dus moeilijker te behandelen.

Alleen een dokter kan een diagnose stellen over de medische oorzaken van haaruitval. Dus als je merkt dat je haar dunner wordt, maak dan meteen een afspraak met je huisarts.

Als je je afvraagt "Waarom verlies ik haar?", blijf dan lezen om de meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij vrouwen en mannen te ontdekken!

Voor & na met Hairlust

Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe

*Resultaten kunnen variëren per persoon.

Bekijk alle reviews

8 veelvoorkomende oorzaken van haaruitval (+tips)

1. Je hebt het geërfd

Je hebt het geërfd

Als je moeder of vader al eens last heeft gehad van dunner wordend haar, dan is de kans groter dat jij hier ook last van hebt. Dit soort haaruitval – Alopecia Androgenetica genoemd – staat ook bekend als mannelijke of vrouwelijke kaalheid in een specifiek patroon.

De oorzaken voor dit soort haaruitval zijn gecompliceerd, maar in een notendop treedt Alopecia Androgenetica op wanneer de haarfollikels extra gevoelig zijn voor het hormoon DHT. De haarfollikels krimpen, worden steeds dunner en dunner tot ze helemaal geen haar meer laten groeien.

Hoewel er geen remedie is voor alopecia androgenetica, kunnen bepaalde medicijnen en producten helpen om het haarverlies tegen te gaan of het haar dikker en voller te laten lijken. Van muntolie is bijvoorbeeld aangetoond dat het de haargroei verbetert zonder de bijwerkingen die gepaard gaan met medicijnen zoals minoxidil en finasteride.

Daarom is er muntolie toegevoegd aan de formule voor de Grow Perfect™ Thickening Spray. Deze haargroeibehandeling bestrijdt de verschillende oorzaken van haaruitval door de haargroei vanaf de hoofdhuid te stimuleren en tegelijkertijd volume en body toe te voegen aan het haar bij de haarwortels. Het resultaat? Haar dat er dikker uitziet en na een tijdje zelfs dikker wordt.

Tip: het Grow Perfect™ Hair Growth Serum is speciaal ontwikkeld met natuurlijke ingrediënten waarvan klinish is bewezen dat ze de haargroei stimuleren, haaruitval verminderen en de gezondheid van de hoofdhuid verbeteren. Ook bevat het cafeïne, wat de hoeveelheid androgenen in de hoofdhuid kan verlagen en dus androgene haaruitval kan verminderen.

2. Je hebt last van extreme stress

Je hebt last van extreme stress

Geloof het of niet, haaruitval door stress is een van de meest voorkomende redenen voor haaruitval bij vrouwen en mannen. Stress heeft als gevolg dat het lichaam in hormonale disbalans raakt. Misschien heb je weleens wat gelezen over cortisol? Cortisol is een hormoon, dat vaak wordt geassocieerd met stress.

Extreme stress kan leiden tot telogen effluvium, een aandoening waarbij meer haren dan normaal in de telogene fase van de haargroeicyclus komen. Dit kan ertoe leiden dat de haren in plukken uitvallen.

Enkele voorbeelden van extreem stressvolle situaties die kunnen leiden tot deze oorzaak van haaruitval zijn onder andere:

 • Een operatie
 • Snel gewichtsverlies
 • Hoge koorts of andere ziekte
 • Grote psychologische stress, zoals een echtscheiding of ontslag
 • Een extreme verandering in het eetpatroon

Hoewel telogene effluvium angstaanjagend kan zijn, is het meestal tijdelijk en zal het vanzelf herstellen zodra de stressfactor is weggenomen. Het beoefenen van stressverlagende technieken zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen en een dagboek bijhouden kan helpen om telogene effluvium te voorkomen of te verminderen.

3. Je hebt een auto-immuun of schildklierziekte

Je hebt een auto-immuunziekte

Sommige auto-immuunziektes, met name alopecia areata, kunnen je haar doen uitvallen. Geschat wordt dat bijna 2% van de bevolking op een bepaald moment in hun leven last krijgt van alopecia areata.

Ongeveer 500.000 Nederlanders, over het algemeen meer vrouwen dan mannen, lijden aan hypothyreoïdie, wat een schildklieraandoening is. Deze aandoening kan een veel voorkomende oorzaak van haarverlies zijn. Het schildklierhormoon is verantwoordelijk voor alles - van je basale metabolische functie, die ervoor zorgt dat zuurstof en energie in het lichaam functioneren, tot de groei van je haar, huid en nagels.

Als je een van deze diagnoses hebt of symptomen ervaart, neem dan contact op met de huisarts om dit verder te onderzoeken en bespreken.

4. Je overstijlt je haar

Je overstijlt je haar

Veel dingen die we vaak associëren met haarverzorging doen eigenlijk meer kwaad dan goed, en in het ergste geval kan je haar eraan kapot gaan en kan overmatige styling haaruitval veroorzaken. Als je je haar vaak bloot stelt aan hitte en chemicaliën, kan het je haar zo verzwakken dat het afbreekt of uitvalt. Gebruik daarom altijd een heat protectant, zoals Thermal Shield™ Heat Protectant.

Tractie-allopecia is haaruitval door te strakke kapsels zoals vlechten of paardenstaarten. Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij vrouwen, maar ook mannen kunnen tractie-allopecia ervaren als ze hun haar vaak vast dragen. Houd je vlechten los en gebruik haarvriendelijke haarbandjes zoals de hair rings om traction alopecia te voorkomen.

Goede tips om je haar gezond te houden door haarverzorging zijn:

1. Verminder je gebruik van hitte-tools om je haar te stylen, omdat die je haar oververhitten. Zet je föhn het beste op koele en lage warmtestanden en minimaliseer het gebruik van stijltangen en krultangen. Wil je alsnog krullen? Probeer dan je haar te krullen zonder hitte, bijvoorbeeld met de Bamboo Heatless Curls Kit.

2. Als je je haar graag wil verven, kies dan voor een kleur die niet meer dan een à twee tinten lichter of donkerder is dan je normale haarkleur. Hoe groter de kleurverandering, des te meer chemicaliën er moeten worden gebruikt.

3. Vul je routine aan door minstens één keer per week een goed haarmasker te gebruiken in combinatie met een haarolie in de punten voor een extra dagelijkse boost. Kies een olie- of haarmasker op basis van arganolie of kokosolie, omdat deze diep in het haar doordringen en de vochtbalans van het haar effectief helpen te herstellen. Hairlust heeft zowel een haarmasker als een haarolie gemaakt, die beide verschillende maar zeer complementaire eigenschappen hebben, en die zeker helpen om je haar zacht en gezond te houden.

5. Jouw eetpatroon mist de nodige voedingsstoffen

Jouw eetpatroon mist de nodige voedingsstoffen

Je haarfollikels hebben een bepaalde mix van vitamines en mineralen nodig om gezond haar te laten groeien. En als je al die voedingsstoffen niet eet, kan je haargroei eronder lijden.

In onderzoeken naar voedingstekorten zijn zink en vitamine B (biotine) vaak de mineralen waar de meeste mensen een tekort aan hebben. Zink is verantwoordelijk voor het versnellen van de regeneratie van huid en haarcellen omdat het belangrijke enzymatische functies in het lichaam genereert, inclusief haargroei.

Ook kan haarverlies een teken zijn van vitamine B-tekort, vooral biotine. Hier wordt onder meer benadrukt dat allerlei B-vitamines, vooral biotine en inositol, van groot belang zijn voor de gezondheid van het haar, omdat ze het behoud van het haar ondersteunen. Als je een tekort aan deze vitamines hebt, kan dit vaak te wijten zijn aan roken, een verminderde leverfunctie of zwangerschap.

Het binnenkrijgen van voldoende belangrijke haaruitval vitamines is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Dat is een van de redenen waarom de Hair Formula Gummies for Women zo populair zijn! Ze zijn geformuleerd met alle noodzakelijke voedingsstoffen die je follikels nodig hebben voor een gezonde haargroei, waaronder silicium, biotine, foliumzuur, vitamine C en zink.

Tip: de Hair Formula Gummies zijn er ook in een formule speciaal voor mannen!

6. Je hebt last van bijwerkingen van medicatie

Je hebt last van bijwerkingen van medicatie

Andere oorzaken van haaruitval kunnen de medicijnen zijn die je gebruikt. Als je vermoedt dat je medicatie haaruitval veroorzaakt, praat dan met je huisarts over je mogelijkheden.

7. Je gebruikt de verkeerde producten

Je gebruikt de verkeerde producten

De shampoo en conditioner die je kiest - en hoe vaak je ze gebruikt - kan een andere reden zijn voor haaruitval bij vrouwen en mannen.

Zorg er eerst voor dat je een goede shampoo zonder sulfaten gebruikt die je haar niet van zijn natuurlijke oliën ontdoet, waardoor het broos wordt en vatbaar is voor haarbreuk. Ik raad Grow Perfect™ Shampoo aan. Dankzij de toevoeging van Anagain™, rozemarijnolie en natuurlijke vochtinbrengende ingrediënten zoals biologisch aloëbladsap, bevordert deze shampoo daadwerkelijk de haargroei, voorkomt shedding en verbetert de conditie van je haar terwijl het je haar reinigt.

Gebruik ook altijd een conditioner na je shampoo! Shampoos en conditioners zijn meestal geformuleerd om samen te werken, dus daarom raden we het gebruik van de Grow Perfect™ Conditioner aan. Met behulp van een conditioner wordt de haarschacht versterkt, wat gebroken haar en gespleten punten voorkomt! Dit is vooral belangrijk als je langer haar hebt.

Leer meer over hoe een shampoo tegen haaruitval werkt, en op welke ingrediënten u moet letten!

8. Je wast je haar niet vaak genoeg

Je wast je haar niet vaak genoeg

Je haar te weinig wassen is een van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij vrouwen en mannen. Wanneer je je haar te weinig wast, kunnen dode huid, haarproducten en talg zich ophopen op de hoofdhuid, waardoor de haarfollikels verstopt raken en de haargroei wordt tegengewerkt. Naast haaruitval zijn andere symptomen van ophoping van de hoofdhuid roos in haar en een jeukende hoofdhuid.

Om dit type haaruitval te behandelen, moet je je haar twee tot drie keer per week wassen en een conditioner gebruiken. En geef je haargroei een boost met Scalp Delight™ Detox Scrub! Deze detox scrub maakt gebruik van natuurlijke ingrediënten zoals rozemarijnblad en bosbessenextract om je hoofdhuid te verfrissen en nieuw leven in te blazen voor een gezondere haargroei. Door je hoofdhuid te scrubben één keer per week, wordt een gezonde hoofdhuid en haargroei bevorderd. Vergeet niet dat dit slechts enkele van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval zijn. Er zijn nog veel meer oorzaken van haaruitval.

Vaak is haaruitval het symptoom van een onderliggend medisch probleem. Daarom is het zo belangrijk om met je huisarts te praten als je last hebt van haaruitval.

Wat zijn de oorzaken van haaruitval bij mannen?

Zijn er oorzaken van haaruitval die alleen bij mannen voorkomen? Verreweg de meest voorkomende oorzaak van haaruitval bij mannen is de kaalheid van het androgenetische hoefijzer-patroon bij mannen. Volgens dit onderzoek krijgt ongeveer 30-50% van de mannen last van haaruitval tegen de tijd dat ze 50 zijn, als gevolg van alopecia androgenetica.

Bij mannen verschijnt dit androgenetische haarverlies meestal als een verdunning van het haar bij de kruin en de slapen. Wanneer dit probleem onbehandeld blijft, blijft de haarlijn teruglopen totdat er uiteindelijk alleen nog maar een hoefijzervormige haarband overblijft. Er zijn echter ook andere oorzaken van haaruitval bij mannen, daarom is het belangrijk om met je huisarts te praten als je last hebt van haaruitval.

Er zijn echter nog andere oorzaken van haarverlies bij mannen, daarom hebben we een volledig artikel gewijd aan redenen voor haaruitval bij mannen.

Oorzaken van haaruitval bij vrouwen

Als je een vrouw bent die zich afvraagt, "Waarom verlies ik haar?" dan heb je misschien te maken met een van de oorzaken van haaruitval bij vrouwen. Haaruitval ziet er bij vrouwen anders uit dan bij mannen. Terwijl mannen meestal haar verliezen langs de haarlijn of aan de kruin, ervaren vrouwen dunner wordend haar over hun hele hoofd. Deze verdunning kan zichtbaar worden als een bredere scheiding of een dunnere paardenstaart.

Vrouwen kunnen haaruitval ervaren als gevolg van een van de veelvoorkomende oorzaken van haaruitval die we hierboven hebben genoemd. Er zijn echter nog een paar extra oorzaken van haaruitval bij vrouwen die minder vaak voorkomen bij mannen.

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

Meer oorzaken van haaruitval bij vrouwen

Haaruitval bij vrouwen #1: Een baby krijgen

Veel vrouwen hebben last van overmatig haaruitval na de zwangerschap. Dit type haaruitval heet telogene effluvium, en wordt veroorzaakt door de veranderende hormoonspiegels na de bevalling. Gelukkig zal het haar meestal binnen zes maanden tot een jaar weer voller zijn.

Haaruitval bij vrouwen #2: Anticonceptiepillen

Of je nu recentelijk bent begonnen of bent gestopt met het innemen van de pil, deze verandering in de hormoonspiegel kan ook een van de oorzaken zijn van haaruitval bij vrouwen.

Haaruitval bij vrouwen #3: Schildklierproblemen

Vrouwen hebben vijf tot acht keer meer kans dan mannen om schildklierproblemen te krijgen. Een van de meest voorkomende symptomen van schildklieraandoeningen is haaruitval.

Haaruitval bij vrouwen #4: Menopauze

De “overgang” is ook een van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij vrouwen. Tijdens de menopauze veranderen de hormoonspiegels drastisch, wat haaruitval kan veroorzaken.

(Lees meer over haaruitval in de overgang)

Haaruitval bij vrouwen #5: Haarbeschadiging

Beschadigd haar is broos en vatbaar voor breuk, wat veel kan lijken op dunner wordend haar. Dit soort haaruitval wordt veroorzaakt door onder andere haar blonderen, verven en chemische behandelingen zoals permanent en relaxers.

Om deze oorzaak van haaruitval bij vrouwen te behandelen is het goed om een diepe verzorgende en proteïne behandeling zoals het Protein Repair™ Hair Mask te gebruiken. Dit versterkende haarmasker is geformuleerd met veganistische micro-eiwitten die werken om beschadigde haarstrengen te herstellen voor sterker, gezonder haar dat tegen breuk bestand is.

Tip: Alleen een huisarts kan een diagnose stellen bij een van de oorzaken van haaruitval bij vrouwen. Aangezien haaruitval een symptoom kan zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, is het belangrijk om de hulp in te roepen van een medische professional.

(Lees meer over dunner wordend haar bij vrouwen in het artikel waar we je vertellen over de 8 meest voorkomende oorzaken voor haaruitval bij vrouwen)

We hopen dat deze post heeft geholpen om de vraag "Waarom verlies ik haar?" te beantwoorden! Hoewel er veel verschillende oorzaken van haaruitval zijn, kan het verzorgen van je haar en het gebruik van producten die speciaal zijn samengesteld voor dunner wordend haar je haar helpen er dikker en gezonder uit te zien.

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4 van de 59.400+ reviews

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
 • 8 beste vitamines voor je haargroei

  Haarvitamines: Dit zijn de 8 beste vitamines voor je haargroei!

 • terugtrekkende haarlijn

  Terugtrekkende haarlijn? Dit is de beste manier om het te behandelen

 • hoe krijg je dikker haar?

  Hoe krijg je dikker haar? 10 eenvoudige manieren om dun haar dikker te maken!

 • plotselinge haaruitval bij vrouwen

  Plotselinge haaruitval bij vrouwen: Wat kan echt helpen?

 • haaruitval mannen

  Haaruitval bij mannen: waarom word ik kaal?

Bekijk alle artikelen