Telogen effluviumBekijk alle artikelen

Telogen Effluvium: Alles over haaruitval door stress (+ 7 behandelingstips)

Is jou dit ook overkomen? Je bent eindelijk hersteld van een intense, stressvolle gebeurtenis in je leven (of dat nu ziekte, baanverlies of zelfs een bevalling is) en nu valt je haar uit. Heel veel zelfs. Deze vorm van plotselinge haaruitval door stress heet telogeen effluvium en het komt eigenlijk best vaak voor.

Lees verder voor meer informatie over telogeen effluvium, de oorzaken van plotselinge haaruitval, de meest effectieve telogeen effluvium behandeling en mijn telogeen effluvium hergroei plan.

Inhoud

Wat is telogen effluvium?

Het is normaal om tot 150 haren per dag te verliezen. Maar als je te maken krijgt met een stressvolle gebeurtenis (waarover later meer), kun je uiteindelijk een geval van telogeen effluvium ofwel haaruitval door stress krijgen.

Dus wat is telogeen effluvium? Het is de meest voorkomende oorzaak van diffuus haarverlies en plotselinge haaruitval en het is de tweede meest voorkomende vorm van haaruitval na androgene alopecia. Telogeen effluvium treedt op wanneer een stressvolle gebeurtenis ertoe leidt dat meer haren dan normaal van de groeifase naar de rustfase van de haargroeicyclus gaan. Drie tot vier maanden na de gebeurtenis (zodra die haren de uitvalfase van de haarcyclus bereiken), treedt diffuus haaruitval op.

Telogeen effluvium houdt meestal ongeveer zes maanden aan. Meestal gaat het vanzelf over, maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen om telogeen effluvium te helpen hergroeien (daarover later meer). In de meeste gevallen heeft telogeen effluvium invloed op minder dan 50% van het haar op je hoofd. Dus als je het gevoel hebt dat al je haar uitvalt, maak je dan geen zorgen! Dat is niet zo!

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

Wat zijn de symptomen van telogen effluvium?

Diffuus haaruitval

Diffuus haaruitval is een van de karakteristieke kenmerken van telogeen effluvium. Anders dan bij alopecia androgenetica (een terugtrekkende haarlijn of dunner haar op de kruin), veroorzaakt telogeen effluvium dunner wordend haar over het hele hoofd. Dit diffuus haarverlies is in het begin moeilijker te herkennen, maar het kan je opvallen dat je paardenstaart dunner is of dat je scheiding breder is dan normaal.

Voor & na met Hairlust

Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe
Hairlust før og efter
Voor
Resultaat tot nu toe

*Resultaten kunnen variëren per persoon.

Bekijk alle reviews

Plotselinge haaruitval

Telogeen effluvium haaruitval treedt meestal snel op. Daarom voelt het zo traumatisch voor mensen die last hebben van haaruitval door stress. Bij dit soort plotselinge haaruitval kan je plukken haar vinden in het afvoerputje van de douche of in je haarborstel.

Vergeet niet dat alleen een arts de diagnose telogeen effluvium kan stellen. Als je last hebt van ongewone haaruitval en je vermoedt dat je telogeen effluvium hebt, ga dan naar een dermatoloog.

4 oorzaken van telogen effluvium

Telogeen effluvium kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

ooraken van telogen effluvium

1. Eetpatroon

Als je belangrijke voedingsstoffen mist - vooral ijzer - kun je last krijgen van diffuus haarverlies.

2. Stress

Stress is een andere belangrijke oorzaak van plotselinge haaruitval. Maar ik heb het hier niet alleen over emotionele stress! Fysieke stress als gevolg van een zware operatie, blessures of zelfs een crash-dieet kan ook leiden tot telogeen effluvium of haaruitval door stress.

3. Zwangerschap en bevalling

Veel vrouwen krijgen te maken met plotselinge haaruitval na de bevalling, ook wel postpartum haaruitval genoemd.

4. Medicatie

Bepaalde medicijnen kunnen leiden tot diffuus haarverlies. Als je bang bent dat je medicijnen plotselinge haaruitval veroorzaken, praat dan met je arts.

(Lees meer over de meest voorkomende oorzaken van haaruitval.)

Het verschil tussen anageen effluvium en telogen effluvium

Anageen Telogen Effluvium

Ja, er is een verschil tussen anageen effluvium en telogeen effluvium. Tijdens telogeen effluvium valt het haar uit tijdens de uitvalsfase van de haarcyclus, ook bekend als de telogene fase (vandaar de naam). Anagene effluvium daarentegen treedt op tijdens de groeifase of anagene fase van de haargroeicyclus.

Telogeen effluvium treedt op als plotselinge haaruitval drie maanden na de gebeurtenis die de haaruitval door stress veroorzaakt, terwijl anageen effluvium zich manifesteert als diffuus haaruitval enkele dagen na de gebeurtenis die de haaruitval veroorzaakt. De meest voorkomende oorzaak van anageen effluvium is het ondergaan van een chemotherapiebehandeling.

Is telogen effluvium erfelijk?

Nee, telogeen effluvium is niet erfelijk. Als een naast familielid telogeen effluvium heeft, wil dat niet zeggen dat jij het ook krijgt. Een ander punt van aandacht is dat plotselinge haaruitval door stress iedereen kan treffen, ongeacht leeftijd of geslacht.

Wat is chronische telogen effluvium?

Chronisch telogeen effluvium wordt gedefinieerd als een diffuus haarverlies dat langer dan zes maanden aanhoudt. Hoewel deze aandoening niet vaak voorkomt, ziet chronisch telogeen effluvium er wel hetzelfde uit als gewoon telogeen effluvium, althans gedurende de eerste zes maanden. De enige manier om erachter te komen of bij jou sprake is van chronisch telogeen effluvium, is door met een arts te praten over een behandeling voor telogeen effluvium.

Hoe kun je telogen effluvium voorkomen?

Aangezien stress plotselinge haaruitval kan veroorzaken, is het verstandig om enkele stressmanagementtechnieken te leren om diffuus haaruitval te voorkomen. Lichaamsbeweging, meditatie, een dagboek bijhouden en voldoende slaap kunnen helpen het stressniveau te verlagen, het herstel na diffuus haarverlies te bevorderen of haaruitval door stress te voorkomen.

Wist je dat jouw voeding een invloed heeft op de gezondheid van jouw haar?

Wat is de beste behandeling voor telogen effluvium?

De beste telogen effluvium "behandeling" is om de stressfactor die het plotselinge haaruitval veroorzaakt heeft, weg te nemen. Bijvoorbeeld, als een stressvolle baan ervoor zorgt dat je je haar verliest, kan je telogeen effluvium behandeling bestaan uit het overwegen van een andere werkomgeving. In sommige gevallen, zoals het krijgen van een baby, hoef je je geen zorgen meer te maken als de gebeurtenis die het haaruitval veroorzaakt eenmaal voorbij is. Praat met je arts om de oorzaak van je plotselinge haaruitval door stress te achterhalen, zodat je de stressfactor kunt wegnemen.

Helaas bestaat er geen echte medische behandeling voor telogeen effluvium. Op dit moment zijn er geen medicijnen die de groeifase van de haarcyclus kunnen versnellen. Maar wanhoop niet! Telogeen effluvium is tijdelijk en je haar zal meestal binnen zes maanden tot een jaar weer terug groeien.

Je kunt je haar ook helpen herstellen door goede haarverzorgingsgewoonten te volgen en goed te eten. Dat zijn dus vormen van telogeen effluvium-behandeling!

7 stappen: telogen effluvium hergroei

1. Breng een bezoekje aan de kapper

breng een bezoekje aan de kapper

We zijn allemaal gehecht aan onze lengte, maar echt: een knipbeurt kan helpen. Korter haar heeft minder gewicht, wat betekent dat het meer volume heeft. Hierdoor ziet het haar er dikker en voller uit, zelfs zonder styling! Bovendien kan het knippen van dode gespleten haarpunten extra haarbreuk voorkomen.

Maar maak je geen zorgen, je hoeft echt niet voor een pixie cut te gaan (tenzij je dat wilt!). Zelfs het knippen van je haar in een lob helpt om plotselinge haaruitval en diffuus haarverlies te verdoezelen.

Als je ervoor openstaat, praat dan met je kapper over een kapsel dat het best bij je haartextuur past terwijl je wacht op de hergroei na telogeen effluvium.

2. Let op je dieet en voeding

Let op je dieet en voeding

Gezond eten is de beste manier om je haar weer te laten groeien na telogeen effluvium, vooral als je haargroei in eerste instantie door je voeding is veroorzaakt. Zorg ervoor dat je veel volle granen, magere eiwitten, gezonde vetten, fruit en groenten eet.

Haargroeisupplementen kunnen je ook helpen ervoor te zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt voor de hergroei van telogeen effluvium. De Hair Formula Gummies for Women bevatten klinisch bewezen ingrediënten die helpen bij de haargroei, waaronder 5000 mcg biotine. Ze zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten en ze zijn allergievriendelijk en vegan. Bovendien hebben ze een heerlijke smaak zodat je niet vergeet ze in te nemen!

3. Gebruik geen hitte om je haar te stijlen

vermijd hittestyling

Een goede manier om de hergroei van telogeen effluvium tegen te gaan, is het haar dat je hebt, beter te verzorgen. Op die manier voorkom je gebroken haar (wat diffuus haaruitval nog erger maakt).

Hittestyling is een van de hoofdoorzaken van haarbreuk, dus moet je je krultangen, stijltangen en föhns zo veel mogelijk uit je dagelijkse routine bannen. Wanneer je toch beslist om hitte te gebruiken om je haar te stylen, zorg er dan voor dat je goede hittebescherming voor haar gebruikt zoals Thermal Shield™ Heat Protectant.

4. Verf en blondeer je haar niet

Verf en blondeer je haar niet

Je kunt ook overwegen om je haar minder vaak te kleuren of helemaal niet meer te kleuren. Haarkleuring beschadigt vaak het haar en leidt tot haarbreuk.

Als je niet helemaal kunt stoppen met het verven van je haar, zorg er dan voor dat je een proteïne opbouwende diepe conditioner in je routine opneemt, zoals het Protein Repair™ Hair Mask. Deze behandeling maakt gebruik van gehydrolyseerde plantaardige eiwitten om de buitenste laag van de haarschacht opnieuw op te bouwen en helpt het haar te versterken tegen afbreken en diffuus haarverlies.

5. Wees lief voor je haar

wees lief voor je haar

Fysieke stress op je haar kan ook leiden tot meer haarbreuk. En nee, ik bedoel niet fysieke stress zoals sporten. De manier waarop je je haar ontklit kan een groot verschil maken voor haar met diffuus haaruitval. Zorg ervoor dat je een tool gebruikt die ontworpen is om nat haar voorzichtig te ontwarren, zoals een wet brush. Begin bij de uiteinden en werk zachtjes naar de hoofdhuid toe. Zo voorkom je dat je haar breekt.

Geloof het of niet, maar je keuze van handdoek en kussen kan ook een groot verschil maken. De meeste kussenslopen en handdoeken zijn gemaakt van katoen. Katoenvezels zijn echter vrij ruw. Dit betekent dat ze tegen het haar wrijven en die extra wrijving kan leiden tot klitten, dof haar, droogheid en zelfs haarbreuk. Je kunt ze het best vervangen door producten van superzachte en haarvriendelijke bamboe, zoals deze Bamboo Hair Towel Wrap en Silky Bamboo Pillowcase. Het is een kleine verandering die een groot verschil kan maken als het gaat om de gezondheid en het uiterlijk van je haar!

6. Verminder stress

verminder Stress

Zoals ik al eerder zei, kan het gebruik van goede stressmanagementtechnieken helpen bij de hergroei van telogeen effluvium.

7. Pump Up the Volume

Pump Up the Volume

Jouw productkeuze kan er ook voor zorgen dat jouw haar er dikker uitziet terwijl je wacht op de hergroei van telogene effluvium. Overweeg eerst om je gebruikelijke shampoo en conditioner te vervangen door Grow Perfect™ Duo. Deze shampoo- en conditionerset zit vol met Anagain™ en biologische rozemarijnolie, waarvan is bewezen dat ze de groeifase van het haar verlengt en de uitvalfase vermindert, wat effectief leidt tot verbeterde haargroei en dichter haar in slechts drie maanden.

Zodra je haar schoon is, bespray de aanzet met Grow Perfect™ Thickening Spray een. Deze leave-in hoofdhuidbehandeling maakt gebruik van biologische muntolie om de bloedtoevoer naar de haarzakjes te stimuleren, waardoor de haargroei wordt gestimuleerd. Bovendien geeft deze behandeling je direct meer volume bij de aanzet, waardoor je haar er direct dikker uitziet.

Hoewel plotselinge haaruitval beangstigend kan zijn, is het heel gewoon en groeit het haar in de meeste gevallen vanzelf weer aan. Maar natuurlijk is het altijd verstandig om voor de zekerheid met je huisarts te overleggen.

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4.2 van de 58.500+ reviews
op

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
 • terugtrekkende haarlijn

  Terugtrekkende haarlijn? Dit is de beste manier om het te behandelen

 • hoe krijg je dikker haar?

  Hoe krijg je dikker haar? 10 eenvoudige manieren om dun haar dikker te maken!

 • plotselinge haaruitval bij vrouwen

  Plotselinge haaruitval bij vrouwen: Wat kan echt helpen?

 • haaruitval mannen

  Haaruitval bij mannen: waarom word ik kaal?

 • haar sneller laten groeien

  Jouw haar sneller laten groeien? Top tips & producten voor haargroei!

Bekijk alle artikelen