hoe snel groeit haarBekijk alle artikelen

Hoe snel groeit haar? 7 factoren die de haargroei snelheid beïnvloeden

Vraag je je wel eens af: hoe snel groeit haar? Dan ben je hier aan het juiste adres! Ik laat je diverse factoren zien die effect hebben op de haargroei snelheid en ik geef je daarnaast mijn beste tips om jouw haargroei te versnellen.

Hoeveel je haar per maand groeit hangt af van verschillende factoren. En hoe snel je haar groeit kan van impact zijn op de dikte en gezondheid van je haar. Lees snel verder om erachter te komen hoeveel je haar groeit per maand.

Inhoud

Hoeveel groeit je haar per maand?

hoe snel groeit haar?

Dus, hoeveel groeit haar per maand? Volgens de Trichological Society, is de gemiddelde haargroei snelheid tussen de 0,5 en 1,7 centimeter per maand. Op basis van verschillende factoren kan de haargroei snelheid variëren. Welke dat zijn wordt hieronder in detail beschreven.

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

Hoeveel cm groeit je haar per jaar?

Je vraagt je misschien ook wel af ‘Hoeveel cm groeit je haar per jaar?’ In een jaar groeit je haar ergens tussen de 6 en 20,4 centimeter. Dat is niet zo veel, dus je haar goed verzorgen is essentieel om gebroken haar te voorkomen en de groei te maximaliseren (daarover later meer).

Om terug te komen op het antwoord op de vraag: hoe snel groeit haar?

Hoeveel cm groeit je haar per maand?: 0.5–1,7 centimeter

Hoeveel cm groeit je haar per jaar?: 6–20,4 centimeter

De reden dat het aantal centimeters zoveel verschilt, is omdat er veel factoren zijn die van invloed zijn hoe snel je haar groeit.

Meten hoe hard je haar groeit

Wat kan je doen als jij wilt weten: hoeveel cm groeit je haar per maand? Probeer een van de volgende methoden om te meten hoe hard je haar groeit:

De eerste methode om te meten hoeveel cm je haar per maand groeit is simpel. Een kanttekening: deze methode om erachter te komen hoeveel je haar is gegroeid in een maand werkt alleen als je je haar verft. Dus wat moet je doen? Meet je uitgroei een maand na het verven en je weet precies hoeveel cm je haar groeit per maand.

De tweede methode om te zien hoeveel cm je haar groeit per maand is niet zo precies, maar iedereen kan het. Als je je haar niet verft kan je erachter komen hoeveel het is gegroeid door foto’s te maken van je haar met steeds een maand tussen de foto’s. Het is hierbij wel cruciaal om je haar precies in dezelfde positie te houden en de foto’s uit dezelfde hoek te maken. Een andere manier om erachter te komen hoeveel cm je haar per maand groeit is door het simpelweg te meten met een meetlint. Dit werkt alleen goed als je een rechte haarstijl hebt.

Bedenk wel dat deze methode niet zo precies is, omdat je puntjes gebroken kunnen zijn, waardoor het lijkt alsof je haar niet zo snel is gegroeid.

Hoeveel cm groeit je haar per jaar?

Je kan erachter komen hoeveel je haar groeit per jaar door het maandelijkse gemiddelde te vermenigvuldigen met 12. Echter kunnen vele factoren van invloed zijn op hoe snel je haar groeit, dus neem dit getal vooral met een korreltje zout.

De haargroeicyclus uitgelegd

Voordat we verder ingaan op de haargroeicyclus moeten we het hebben over haar anatomie. Iedere haar groeit vanuit een haarzakje dat uit drie delen bestaat:

 • De bol (waar je haar groeit)
 • De talgklier (deze produceert olie die je haar en hoofdhuid hydrateert)
 • De schacht (het zichtbare deel van het haar)

De gemiddelde persoon heeft ongeveer 100.000 haarzakjes op de hoofdhuid, wat mede bepalend is voor dik haar.

Iedere schacht groeit vanaf de bol in een vierdelige cyclus, ook wel de haargroeicyclus genoemd.

haargroeicyclus

 1. Anagene (groei) fase – Nieuw haar komt actief voort uit de bol. De lengte van de anagene fase bepaalt hoe lang je haar kan groeien. De anagene fase duurt ergens tussen de twee en zeven jaar. Dus wanneer je een korte anagene fase hebt is dat van negatief effect op hoeveel je haar groeit per jaar.
 2. Catagene (overgang) fase – Gedurende deze korte fase neemt de haargroei snelheid af, omdat het haarzakje krimpt.
 3. Telogene (rust) fase – De haarschacht rust terwijl een nieuwe haar er onder groeit.
 4. Exogene (uitval) fase – Het haarzakje laat de haarschacht los. De haar valt uit en het haarzakje keert terug naar de anagene fase. Het is normaal om tussen de 50 en 100 strengen per dag te verliezen.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedere haarstreng zich in een andere fase van de cyclus bevindt. Daarom verliezen de meeste mensen niet al hun haar tegelijk.

Wat beïnvloedt de haargroei snelheid?

Factor #1: Je eetpatroon

Goede voedingsstoffen zijn essentieel voor een gezonde haargroei. Dus spendeer aandacht aan je eetpatroon en overweeg haargroeisupplementen als je de haargroei snelheid wilt maximaliseren.

Factor #2: Leeftijd

Het haar groeit het snelst wanneer je tussen de 15 en 30 jaar oud bent. Vele processen, waaronder de haargroei snelheid, vertragen naarmate we ouder worden.

Factor #3: Genen

Hoe snel je haar groeit hangt ook af van de haargroei snelheid van je ouders.

Factor #4: Geslacht

Onderzoek heeft aangetoond dat het haar van mannen vaak sneller groeit dan het haar van vrouwen.

Factor #5: Haartype

Getextureerd, krullend haar groeit langzamer dan stijle haartypes. Dus hoe meer je haar krult, hoe minder het lijkt te groeien. Om te meten hoeveel cm je haar groeit per maand wanneer je krullen hebt, raad ik aan om het recht te strekken om een nauwkeuriger idee te krijgen van hoe hard je haar groeit.

Factor #6: Etniciteit

Volgens een onderzoek uit 2005, groeit Aziatisch haar het snelst, terwijl Afrikaans haar het langzaamst groeit. Kaukasisch haar zit daar tussen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met een Aziatische achtergrond de langste anagene groeifase hebben. Dit betekent dat hun hair het langst kan groeien voordat het uitvalt.

Factor #7: Seizoensveranderingen

Sommige onderzoekers denken dat hoe hard haar groeit afhankelijk is van het seizoen. Ze beweren dat het haar sneller groeit in de zomer vanwege de veranderingen in je eetpatroon (bijvoorbeeld het eten van vers fruit en verse groenten) en meer zonlicht.

Factoren die vertragen hoe snel haar groeit

Sommige factoren kunnen vertragen hoe hard haar groeit. Dus als je benieuwd bent hoe je de haargroei kan versnellen, let op de volgende dingen.

Factoren die vertragen hoe snel haar groeit

1. Stress

Stress is een van de meest significante factoren die bepalen hoeveel cm je haar groeit per maand. Haaruitval door stress wordt ook wel telogen effluvium genoemd, wat de haarzakjes triggert om eerder de telogene fase in te gaan. In dat geval valt het haar ongeveer twee maanden later uit. Wel 70% van het haar kan uitvallen door telogeen effluvium. Daarnaast beïnvloedt telogeen effluvium de haargroei: hoe minder haarzakjes zich in de anagene fase bevinden, hoe minder je haar groeit.

2. Medische omstandigheden

Sommige medische omstandigheden, zoals ernstige ziektes en operaties kunnen ook telogeen effluvium in gang zetten. Kankerbehandelingen kunnen ook van invloed zijn op hoeveel cm je haar groeit per maand. Hormoonschommelingen, zoals degene geassocieerd met de overgang, zwangerschap en hypothyreoïdie kunnen de haargroei ook vertragen. Vandaar dat veel vrouwen last hebben van haaruitval tijdens de overgang en haaruitval na zwangerschap.

3. Diëten

Crash diëten kunnen effect hebben op hoe snel je haar groeit. Als je geen passend eetpatroon volgt met voldoende voedingsstoffen die gezond zijn voor het haar kan je vertraagde haargroei ervaren. Crash diëten kunnen ook het lichaam in shock brengen en daardoor telogeen effluvium veroorzaken.

4. Roken

Roken vernauwt de bloedvaten, waardoor wordt voorkomen dat noodzakelijke voedingsstoffen de haarzakjes bereiken. Roken kan dus een negatieve invloed hebben op hoe snel haar groeit.

5. Vitamine tekorten

Zoals ik al eerder benoemde is een gezond eetpatroon essentieel voor een gezonde haargroei. Als je niet al de vitamine en mineralen binnenkrijgt die je nodig hebt kan je een vertraagde haargroei of zelfs haarverlies ervaren. Tekorten aan voedingsstoffen kunnen ook broos haar veroorzaken dat sneller breekt. Probeer daarom eens vitamines tegen haaruitval.

Haargroei snelheid naar leeftijd

Hoe snel haar groeit hangt ook af van je leeftijd. Haar groeit het snelst als je tussen de 15 en 30 jaar oud bent. Daarna begint het te vertragen. De haarzakjes van sommige mensen stoppen helemaal met het produceren van haar, wat verklaart dat veel mensen dunner wordend haar of kaalheid ervaren naarmate ze ouder worden. Het haar heeft de neiging om dunner en dunner te worden naarmate we ouder worden, dus het zal minder snel lijken te groeien en zal makkelijker breken. Langzame haargroei gerelateerd aan leeftijd is alleen van toepassing op het haar op je hoofdhuid. Sommige mannen ervaren bijvoorbeeld dat ze makkelijker hun baard laten groeien na hun 50ste.

Hoe versnel je de haargroei snelheid?

Hoewel je geen controle hebt over veel factoren die van invloed zijn op hoe snel haar groeit, is er het goede nieuws dat je een aantal kleine veranderingen in je levensstijl kan aanbrengen om te beïnvloeden hoeveel cm je haar groeit per jaar. De sleutel hiervan is om een tweeledige aanpak te hanteren waarbij je zorgt voor nieuwe haargroei en haarbreuk voorkomt om je lengte te behouden. Voor extra tips lees je onze blog over langer haar krijgen.

Hoe activeer je nieuwe haargroei?

1. Neem haarvitamines

De makkelijkste manier om te veranderen hoeveel je haar groeit per jaar is door haar vitamines te nemen, zoals Hairlust Hair Formula supplementen. Deze supplementen zijn ontwikkeld om je haarzakjes te voorzien van alle vitamines en mineralen die nodig zijn voor een gezonde haargroei.

2. Gebruik shampoo voor haargroei

Een andere simpele manier om de hoeveelheid haar dat in een jaar groeit te vergroten is het gebruik van een shampoo die speciaal is geformuleerd om haargroei te stimuleren, zoals Grow Perfect™ Shampoo. Deze shampoo bevat Anagain™ en biologische rosemarijnolie, waarvan klinisch is bewezen dat het de haargroei en haar dichtheid verbetert.

Voor het beste resultaat combineer je het met Grow Perfect™ Conditioner. Je koopt ze samen als Grow Perfect™ Duo met korting.

3. Breng een haargroei serum aan

Versterk hoeveel haar per maand groeit door consistent Grow Perfect™ Hair Growth Serum aan te brengen op je hoofdhuid. Dit haargroei serum is geformuleerd met natuurlijke ingrediënten die klinisch bewezen hebben de hoofdhuid te doordringen en haargroei te stimuleren.

Tip: Wil je meer leren over haargroei serums? Check mijn blog over het beste haargroei serum.

4. Probeer hoofdhuid stimulatie

Je bloedvaten leveren de benodigde voedingsstoffen voor je haarzakjes om te groeien. Dus een andere manier om te verbeteren hoe snel je haar groeit is door de bloedcirculatie op de hoofdhuid te verbeteren.

Eén van de manieren om dit te doen is door je hoofdhuid te masseren met een product zoals Scalp Delight™ Scalp Massage Brush. Volgens een studie uit 2016 kan een dagelijkse hoofdhuid massage van vier minuten de dikte van het haar verbeteren. Andere producten die de gezondheid van de hoofdhuid kunnen verbeteren zijn onder andere Grow Perfect™ Thickening Spray en Scalp Delight™ Detox Scrub.

Hoe houd je de punten gezond en voorkom je breuk?

1. Gebruik herstellende haarmaskers

Verbeter de gezondheid van je haar vanaf de buitenkant door regelmatig een haarmasker aan te brengen. Je kunt haarmaskers zien als super conditioners.

Voor haar dat kleverig of plakkerig aanvoelt (een teken dat het proteïne mist) raad ik het volgende product aan: Protein Repair™ Hair Mask. Deze proteïne haar behandeling maakt gebruik van micro-proteïnen om aangetaste haarvezels te herstellen. Door regelmatig gebruik zal Protein Repair™ Hair Mask gespleten haarpunten met wel 20% verminderen*.

Voor haar dat bros en droog aanvoelt raad ik aan om Split Fix™ Hair Mask te gebruiken. Dit voedende haarmasker gebruikt natuurlijke ingrediënten, zoals jojoba olie, om uitgedroogde haarstrengen te hydrateren en zo breuk te voorkomen.

2. Gebruik hittebescherming

Als je hete apparaten gebruikt is heat protection een must. Apparaten zoals stijltangen en krultangen drogen je haar uit, wat kan leiden tot breuk van het haar. Natuurlijk is het de beste manier om het haar te stylen zonder hitte, zoals makkelijke krullen zonder hitte.

Wil je toch tools zoals stijl- en krultangen gebruiken, kies dan voor een hoge kwaliteit hittebeschermer, zoals Thermal Shield™ Heat Protectant. Deze hittebeschermende spray beschermt je haar tegen de schade van hitte en laat ook nog eens een glanzende textuur achter. Daarnaast hydrateert deze ook het haar met natuurlijke ingrediënten, zoals biologische aloe vera, glycerine en haver extract. En geen zorgen, de hittebeschermende spray is geformuleerd zonder siliconen, dus het verzwaart je haar niet!

3. Gebruik een leave-in conditioner of haarolie

Houd je haar de hele dag door beschermd en gehydrateerd door een leave-in conditioner of haarolie te gebruiken. Probeer bijvoorbeeld de Split Fix™ Leave-in Conditioner welke een lichtgewicht hydratatie geeft en beschermt tegen invloeden van buitenaf dankzij de formule van natuurlijke hydratatie en antioxidanten.

Wilde je een antwoord op de vraag: hoe snel groeit je haar? Dan hopen we dat dit artikel jouw vraag heeft beantwoord! Hoe hard je haar groeit kan afhangen van verschillende factoren, maar het goede nieuws is dat je veel van deze factoren zelf kan beïnvloeden.

*Deze onderzoeken zijn uitgevoerd door BASF. Voor meer informatie over de onderzoeken, kijk op www.personal-care.basf.com, www.ashland.com, or www.carecreations.basf.com.

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4 van de 59.400+ reviews
op

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
 • terugtrekkende haarlijn

  Terugtrekkende haarlijn? Dit is de beste manier om het te behandelen

 • hoe krijg je dikker haar?

  Hoe krijg je dikker haar? 10 eenvoudige manieren om dun haar dikker te maken!

 • plotselinge haaruitval bij vrouwen

  Plotselinge haaruitval bij vrouwen: Wat kan echt helpen?

 • haaruitval mannen

  Haaruitval bij mannen: waarom word ik kaal?

 • haar sneller laten groeien

  Jouw haar sneller laten groeien? Top tips & producten voor haargroei!

Bekijk alle artikelen